Bemutatjuk: A CSÍKSZEREDAI PÜSPÖKI KÁPOLNA

szent-jozsef-csiki_puspoki_kapolna.jpg

Ezen a héten a szentmiséket a csíkszeredai Szent József püspöki kápolnából közvetítjük.  A csíkszeredai Szent József kápolna az eredeti tervek szerint papi otthonnak tervezett épületben kapott helyet, 1985-1990 között épült, a tavaly elhunyt Borbély Gábor egykori felcsíki főesperes-plébános építtette.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye a történelmi Erdély területén lévő egyházközségeket foglalja magában, több mint 260 plébániát 15 főesperesi kerületben.
2011-es adatok szerint mintegy 400 ezer a római katolikus hívek száma, akiknek 80 százaléka a Székelyföldön él, így szükségszerű a főegyházmegye segédpüspökének a hívek többsége közötti jelenléte. Ezért 1997-től a csíkszeredai épület ad otthont a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Segédpüspöki Hivatalának.
A gyulafehérvári főegyházmegye főpásztora Dr. Jakubinyi György-Miklós, segédpüspöke Tamás József püspök, általános érseki helynök, címzetes valabriai püspök, akit 1997 március 1-jén szenteltek püspökké a csíksomlyói kegytemplomban. Papi és püspöki jelmondata: „Legnagyobb a szeretet” (1 Kor 13,13). A csíkszeredai Segédpüspöki Hivatal kápolnáját Szent József tiszteletére szentelték. Szent Józsefet, Szűz Mária jegyesét és Jézus nevelőapját, a Szent Család fejeként tiszteljük, az egyetemes egyház védőszentjévé nyilvánította Boldog IX. Pius pápa, emellett a jegyesek és a családok pártfogója, a munkások védőszentje is.
A csíkszeredai segédpüspöki Szent József kápolna modern, szép világos, a szentélyi részben székely-magyar népi motívumokkal díszített faragású fa bútorzattal, az ambó jobb oldalánál a falon van a feszület, melynek közelében, jobb oldalán a Boldogságos Szűz Mária szobra áll. A kápolnában a szentmisék rendje: hétköznapokon fél 8-tól, vasárnap reggel fél 9-től és délután 4-től.

(A Gyulafehérvári Érsekség honlapjának felhasználásával összeállította Szebeni Lajos. Fotó szekelyhon.ro)

About the author

maradmin

Leave a Comment