Szent István-napi búcsú a Perkőn

perko.jpg

Felső-Háromszék minden pontjáról jól látható a Szent István kápolna, amely minden évben összegyűjti a környék híveit, és mindazokat, akik augusztus 20-án elzarándokolnak a Perkőre, ahol megerősödhetnek hitükben és nemzetiségükben is. A csíksomlyói búcsú mellett ez a legnagyobb vallásos ünnep a háromszéki, kászoni katolikusság életében.
Idén is az előző évek hagyományait folytatva a zarándokok találkozási helyszíne a Szent István-napi búcsú alkalmával az államalapító tiszteletére állított szobor, ahol a keresztalják reggel tíz órakor gyűlnek össze. A nyitóünnepséget követően együtt indulnak a keresztúti ájtatosságra a „szent hegy” felé.
Fent a hegyen a perkői kápolna kis harangja, búcsúra szólítja az összegyűlt katolikus híveket, akik Szent István királyunkra emlékeznek. A 12 órakor kezdődő ünnepi szentmisén Ft. Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános tart szentbeszédet, a liturgikus zenei szolgálatot a kézdiszentléleki egyházi énekkar biztosítja, Dávid Emil kántor vezénylése alatt.
A Mária Rádió élőben közvetíti az ünnepi szentmisét, hogy azok, akik nem tudnak elzarándokolni a Perkőre, lélekben ott lehessenek.

Fotó: www.panoramio.com

About the author

maradmin

Leave a Comment