Érdi Tamás az Erdélyi Mária Rádióért játszik!

erditamasfotothalertamas.jpg

Koraszülöttként jött a világra Budapesten, szülei Érdi Sándor és É. Szabó Márta televíziós szerkesztők. Látását egy hibás inkubátorkezelés miatt vesztette el. 5 éves volt, mikor zongorázni kezdett, s csakhamar felfigyeltek rá. Becht Erika, Kollár Zsuzsa és Eckhardt Gábor tanítja mindmáig egy úgynevezett „strukturális" módszerrel, melynek lényege, hogy tulajdonképpen újrakomponáltatják vele a darabokat. Több zongoradarabot és 12 versenyművet tud eljátszani.

Nyolc évesen lépett fel első ízben a Pesti Vigadóban, 1993-ban már a Louis Braille Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje lett Moszkvában. 1995-ben a korcsoport legfiatalabb versenyzőjeként első lett. 15 évesen játszotta el Vásáry Tamás vezényletével Mozart A-dúr zongoraversenyét a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Még ugyanebben az évben előadta a d-moll zongoraversenyt, és a D-dúr koncertrondót.

1994-ben felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémiára, Joó Imola tanította. Rico Saccani, Uri Mayer, és Vásáry Tamás karmesterei ajánlották, hogy Kanadában folytassa tanulmányait. Elnyerte a Torontói Royal Conservatory of Music Art Diploma ösztöndíját annak Solo Programjára, majd Leon Fleisher, Jenny Regehr és Marc Durand tanítványa lett. 2002-ben kapta meg művész diplomáját, azóta állandó résztvevője Rév Lívia zongoraművész párizsi mesterkurzusainak.

Tanulmányai mellett a világ számos pontján adott koncerteket, szólóestjei voltak többek között Budapesten, Kolozsvárott, Bejrútban, Kuvaitban, Bangkokban, Buffaloban, New Yorkban, Chicagoban és Torontoban. Játszott az Izlandi Szimfonikusokkal, valamint a Budapesti Filharmonikusokkal is Rico Saccani vezényletével, Chopin, Weber és Mozart zongoraversenyeit adta elő. A Liszt Ferenc Kamarazenekarral Mozart és Bach zongoraversenyeket adott elő Németországban, játszott a Solti Zenekarral, a Weiner Szász Kamaraszimfonikusokkal, a Győri Szimfonikusokkal és a Vienna Mozart Orchestrával. Floridában és a New York-i Lincoln Centerben átütő sikert könyvelt el venezuelai Manuel Hernandez-Silva dirigálásával, legalább kétezer ember tapsolt neki állva, akárcsak a torontói szimfonikusokkal adott koncertjén Torontóban Barry Wordsworth karmester vezényletével. A koncertsorozatokból lemezek is születtek, melyeket Kanadában kiadtak és terjesztettek.

Magyarországon gyakorlatilag minden szimfonikus zenekarral fellépett. 2007-ben Pécsett a Pannon Filharmonikusokkal játszott Chopin zongoraversenyt, Budapesten pedig Mozart d-moll zongoraversenyét adta elő a Nemzeti Filharmonikusokkal közösen. 2008-ban elnyerte a Junior Prima díjat, mely a 30 év alatti tehetséges fiataloknak jár. 2008 decemberében koncertezett a New York-i ENSZ Palotában a Fogyatékosok Nemzetközi Világnapján. Eddig a világ 23 országában lépett fel.

A sok neves hely után Érdi Tamás Nagyváradra érkezik április 8-án, pénteken, a Szigligeti Színházba, ahol este hét órai kezdettel jótékonysági koncertet ad az Erdélyi Mária Rádióért. Várjuk hallgatóinkat!

(Forrás: wikipedia.org)

About the author

maradmin

Leave a Comment