Ferenc pápa szentté avatja Teréz anyát

mother-teresa-1024x777.jpg

Teréz anya 1910 augusztusában született Agnes Gonxha Bojaxhiu néven az akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozó Szkopjéban.

Tizennyolc évesen felvételét kérte az angolkisasszonyok írországi anyaházába, amely a Loretói Miasszonyunk nevét viselte. Innen hamarosan Indiába küldték, hogy megkezdje noviciátusát Darjeelingben. Itt tett szerzetesi fogadalmat 1931. május 25-én.

A Teréz nevet az 1925-ben szentté avatott Lisieux-i Kis Szent Teréz iránti tiszteletből választotta. 1946. szeptember 10-én hallotta meg Jézus hívását, hogy hagyja el a zárdát, és éljen a legszegényebbek között. Teréz anyát a világ lelkiismereteként tartották számon, s talán önkéntelenül is arra próbálta irányítani a vezető politikusok figyelmét: többet kell tenniük a szegényekért. Ő egész életét az elesetteknek, betegeknek, a társadalom kirekesztettjeinek szentelte.

1948-ban vetette le a Loreto nővérek ruháját. Fehér száriba öltözött, kék szegéllyel, a vállán kereszttel. A Szeretet Misszionáriusai rend 1950 októberében kapta meg a jóváhagyást, majd 1965 februárjában pápai jogú társasággá lett.

Teréz anya tevékenységét az egész világon elismerték, 1979-ben megkapta a Nobel-békedíjat.
1997. szeptember 5-én halt meg. 2003. október 19-én avatta boldoggá II. János Pál pápa.

Teréz anya szentté avatási szertartását Rómában tartják a Szent Péter téren, a szentmisét Ferenc pápa mutatja be az irgalmasság szentéve önkénteseinek jubileuma keretében. A ünnepi szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment