Hamvazószerda

„Hagyjunk fel az önzéssel, a magunkra szegezett tekintettel és forduljunk Jézus Húsvétja felé; legyünk felebarátai nehézséggel küzdő fivéreinknek és nővéreinknek, osszuk meg velük spirituális és anyagi javainkat.“ (részlet Ferenc pápa 2019-es nagyböjti üzenetéből)

Ma van hamvazószerda, a húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdete. Hamvazószerda szigorú böjti nap, a hívők háromszor étkezhetnek és csak egyszer jóllakásig, tilos továbbá mindennemű húsétel fogyasztása. Ez utóbbi tilalom nagyböjt minden péntekjére vonatkozik. Hamvazószerdán a katolikus templomokban bemutatott szentmisék keretében a pap az előző év virágvasárnapján szentelt barka elégetéséből nyert hamuval keresztet rajzol a hívek homlokára e szavak kíséretében: „Emlékezz, ember, hogy porból lettél és porrá leszel!”. Ez a szertartás bűnbánatra szólít, egyben az élet mulandóságára emlékeztet.

Itt van az alkalmas szent idő. Induljunk hát el az úton, de ne valamilyen külső cél felé vegyük az irányt. Kérjük Istentől a kegyelmet, a bátorságot, hogy elinduljunk befelé, önmagunk felé, lelkünk mélységeibe, hogy rátaláljunk az ott rejlő Istenarcra. S ha bármi szenny fedné azt, végezzünk el minden szükséges „munkálatot”, hogy újra felragyogjon bennünk!

About the author

Majoros Gabriella

Leave a Comment