Karthágói vértanúk: Szent Perpétua és Felicitász

A Septimus Severus-féle keresztényüldözés idején, 203. március 7-én Karthágóban szenvedett vértanúságot Perpétua, Felicitász, hitoktatójuk és három hittársuk.

Az észak-afrikai Karthágó környékén élő Perpétua, a fiatal, kisgyermekes patríciusfeleség Felicitásszal, a rabszolganővel együtt hitjelölt volt a keresztények közösségében. Hitoktatójuk Saturus volt: vállalta, hogy a keresztség fölvétele előtt a szükséges oktatásban részesíti őket és még néhány fiatalt.

Septimius Severus császár súlyos büntetés terhe alatt megtiltotta, hogy valaki zsidóvá vagy kereszténnyé legyen. Az ifjú keresztény csoport is áldozata lett a császár rendeletének, aki halálra szánta őket. A hitjelöltek a börtönben az első kínálkozó alkalommal megkapták a keresztséget, amely által erőt nyertek a szenvedések elviseléséhez. Zsúfolt börtönbe zárták őket. Hosszú, felőrlő fogság után kihallgatták őket a város fórumán, és mivel ott kereszténynek vallották magukat, halálra ítélték és kivégezték őket. Március 7-én arénába, vadállatok elé vetették a keresztények kis csoportját; ám mivel az állatok nem ölték meg őket, tőr oltotta ki életüket.

About the author

Majoros Gabriella

Leave a Comment