A hét plébániája: TEMESVÁR – FERENCVÁROSI PLÉBÁNIA

Temesvár a Kárpát-medence délkeleti részén, a Bánságban az egykori Temes vármegye és a mai Temes megye székhelye, Románia harmadik legnépesebb városa. A Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió földrajzi középpontjában fekszik, és annak legnépesebb városa. A város földrajzi fekvésének köszönhetően a történelem során stratégiai fontosságú hely volt. Éghajlata kontinentális, de a mediterrán hatás is érzékelhető. Első hiteles írásos említése 1266-ból származik, amikor a Magyar Királysághoz tartozott. Temesvár többnemzetiségű város. A románok mellett magyarok, németek, szerbek, szlovákok, ukránok, illetve az utóbbi években kis mértékben olaszok is lakják. Kulturális és különösen az építészeti gazdagsága miatt „Kis Bécsnek” is nevezik. Temesvár neve a Temes folyó nevéből ered, a középkorban ugyanis a folyó egyes ágai a mai város területén folytak át. Temesvárott négy állami és több magánegyetem működik. A román Timișoara a magyar Temesvár szóból származik, mint ahogy a német Temeswar és a szerb megnevezés is. Nagyon sok és gazdag látnivaló várja az arrajáró zarándokokat-turistákat.

A város egyik fontos látnivalója a Losonczy tér vagy Dóm tér, amelyet a 18. században, az osztrák hatalom által építtetett barokk épületek szegélyezik. A tér keleti oldalán található a római katolikus székesegyház, amely 1736 és 1773 között épült alacsony tornyokkal, hogy a régi várrendszerben a háborúk és ostromok idején ne állja útját az ágyúgolyóknak. A tér közepén a Szentháromság-szobor magasodik. 1740-ben emelték, egy pusztító pestisjárvány után. A Losonczy tér közelében több érdekes épület található, így a katolikus püspöki palota is a térre merőleges utcák egyikében emelkedik. A Jenő herceg tér a Temesvár másik 18. században kialakított tere. A legnagyobb épület itt a régi városháza. 1731 és 1734 között épült a katolikus magisztrátus számára, mivel akkoriban csak katolikusok lakhattak a Belvárosban. A téren Nepomuki Szent Jánosnak emeltek barokk stílusú emlékművet 1756-ban. 1716 és 1736 között építettek egy ferences kolostort, amelynek már nincs meg a temploma. Itt van ma a Művészetek Népi Iskolája. A Lloyd sor, mai nevén Piața Victoriei, két viszonylag hosszú sétányból áll, közöttük parkosított résszel, ahol a Romulus és Remus legendájára emlékeztető Capitoliumi farkas másolata áll, magas oszlopon. 1926-ban adományozta a városnak Olaszország. Lloyd-palotában van a Politechnikai egyetem rektorátusa. Erzsébetvárosban a református templomnak történelmi jelentősége van, ugyanis innen indult az 1989-es romániai forradalom. A református templom mellett található Szűz Mária emlékműve. Gyárváros millenniumi templomát a magyarok bejövetelének 1000. évfordulója alkalmából építették, Ybl Miklós tervei alapján. A előbb említett kegyhelyeken kívül Temesvárnak még van 8 római katolikus temploma, két régebbi és több új román ortodox temploma, három zsinagógája, ezekből csak az egyik működik, két szerb ortodox, két görögkatolikus, egy evangélikus temploma.

Temesvár a 21. században oszlik városnegyedekre. A Ferencváros (Mehala negyed) negyedben található a Szűz Mária Szent Neve római katolikus templom, amelyet közadakozásból építettek az 1887-es évben. A plébániát 1922-ben alapították. A templom építészeti stilusában a neogótikus stilus keveredik a neoromán stilussal. A templomban a főoltár mellett még két mellékoltárt láthatunk, az oltárok készítője Ferdinánd Stuflesser dél-tiroli szobrászművész. Az oltárok gótikus stilusban készűltek. A főoltáron Szűz Mária ,karján a kis Jézussal, a festményt egy régi kép alapján festették újra 1975-ben. Az oltár felett egy festmény foglal helyet, a festményen egy kereszt a corpusszal látható. Az ablakok olomüveg betétekkel vannak ellátva, amelyeket Münchenben készítettek. A templomnak 1902-ben készített Vegensein orgonája szólal meg a szentmisék alkalmával. A szentmiséket több nyelven, magyar, román és német nyelven tartják, ha szükség és igénylés van rá, hetente egyszer bolgár nyelven is tartanak szentmisét.

A Szűz Mária Szent Neve plébánia oldallagosan ellátott plébániáji-filiái: Berekszó, Temeskovácsi, Rónác, Szakálháza, Szentandrás. A hónap 1. és 3. vasárnapján Szentandráson,a 2. és 4. vasárnapján Szakálházán tartanak szentmisét. Rónácon pedig minden vasárnap a déli órában végznek szentmisét. A Temesvár Ferencváros-i (Mehala negyedi) Szűz Mária Szent Neve plébánia a temesvári Római Katolikus Egyházmegye, Temesi főesperesi kerülethez tartozik. Az egyházi szolgálatot a plébánia kormányzó Ft. Máthé Zoltán plébános végzi. A templom búcsúsünnepét szeptember 12-én tartják. Ekkor van a Boldogságos Szűz Mária neve napja a liturgikus naptárban. Ezt az ünnepet az egész egyház számára XI. Ince pápa rendelte el a török felett Bécsnél 1683. szeptember 12-én aratott győzelem emlékére.

Összeállította: Gábor Anna

About the author

Majoros Gabriella

Leave a Comment