Szavaink üzennek

Minden szónak, mely elhagyja ajkunkat, tartalma és üzenete van. Kiemelt jelentőségű a vigasznyújtásban, az érzéseink kifejezésében, a mások lehúzása vagy felemelése tekintetében. Segít a keresésben, ahogy a megtalálásban is. Szavaink súlyosak, de súlytalanok is lehetnek. Sebzettséget okozhatnak, eltávolíthatnak egymástól.

Hadd tegyem fel a kérdést, önmagamnak is: az én szavaim hátráltatnak vagy előre visznek az életben? Jót vagy rosszat üzennek annak, akinek mondom? Békét vagy zavargást közvetítek általuk? A válasz mindenkiben ott van. Egyénien. Ahogy az életút is. Egy bölcs idős asszony a halálos ágyán mondta nekem a következőt: "Emese, a szavaid mások életének kulcsfontosságú részei. Vigyázz, mikor, kinek, mit mondasz. Tudod, érezni fogod, ha szavaid súlytalanok. A lelkiismereted megszólal majd. Hallgass rá. Bízz abban, hogy Isten mindig a megfelelő szavakat adja. Csak azt mondd, amit ő is. Ne mást, ne másféleképpen. Ha nem tudod mit mondhatnál, hallgass. A legtöbb, amit tehetsz."

Egy életre megjegyeztem és rádöbbentem: a szavaim életeket menthetnek meg, de a mélység legnagyobb bugyrába is terelhetik azokat, akiknek kimondom. Nem mindegy, hogy valakinek nagy tanácsokat adok a halálos ágyán, vagy mellette vagyok csendben. Szavak nélkül. A csend, ott, abban a pillanatban a legnagyobb üzenet és támasz. Sokszor érezzük magunkat vigasztalanságban. Mintha Isten nem szólna hozzánk, nem hallgatná meg kéréseinket, nem látná könnyeinket. Többször marad csendben. Nem véletlenül. Szavak nélkül, de ott van. Üzen nekünk. A hallgatással is. Fogadjuk el, engedjünk, hogy szeressen és átöleljen. Akár szavakkal, akár azok nélkül.

Végezetül egy üzenet, feladat a hétre: mindennap úgy szólj az emberekhez, ahogy Ő is szól hozzád. Ha csendben van, maradj csendben. Ha azt mondja szeretlek és fontos vagy nekem, mondd el annak, akinek már rég nem mondtad. Ha olyan élethelyzettel találkozol, ahol a szavaid kevésnek bizonyulnak, öleld át a helyzetet, az embert. Mert ezzel is üzensz.

Jövő kedden folytatjuk! Addig is, a legjobbakat! Szeretve vagy!

Ferencz Emese

About the author

Majoros Gabriella

Leave a Comment