Ember csak az, aki felnőtt korában is gyerek marad!

Gyermeknap van. Soraimmal azt a gyermeki én-t szeretném előhívni, aki vagyok és aki vagy te, kedves olvasó. Mert “ember csak az, aki felnőtt korában is gyerek marad” – mondja Erik Kästner, a két Lotti című gyermekregény írója. Erich Kästner soha nem nőtt föl igazán. Hiába volt világhírű író, nagy tekintélyű forgatókönyvíró és a filozófia doktora, lélekben mindig az édesanyja kisfia maradt, akit oly sok művében megörökített. 1929-ben ezt írta édesanyjának, Ida Kästnernek: „Olyan szép, hogy mi ketten egymást jobban szeretjük, mint az összes anya és fiú, akit csak ismerünk, együttvéve. A többi emberi kapcsolat mi ehhez képest? Baráti szeretet vagy akármi más, emellett egészen jelentéktelen. Mi vagyunk egymásnak a legfontosabbak, és mindenki más csak messze ezután következik.”

Nem vagyok filmkedvelő, viszont régi, tanulságos filmeket szívesen megnézek. Így vagyok az ikerlányok történetével is, mely gyermekkorom kitörölhetetlen része volt. Tanulságos, megindító, erős üzenettel bír. Ajánlom. Olvasd, nézd újra. Nosztalgiázz. Hozd elő magadban azt a gyermeket, aki vagy. Akit lehet szeretni, ölelni, játszani vele. Mert így teljes az élet. Ha örömmel, gyermeki lelkesedéssel, tiszta lelkülettel és őszinteséggel tudunk szembenézni a bennünket érő megpróbáltatásokkal, az életünk, a hozzáállásunk is más lesz, mint amilyen most. A beszűkülés, az önmagunkba való fordulás, az állandó panaszkodás nem segít. Csak úgy tudunk előre menni és nézni, ha a hátunk mögött megjelenő gyermeki én-t előcsalogatjuk és hagyjuk, hogy legyen.

Úgy kellene szeretnünk magunkat, ahogy szeretjük a gyermekeket. Úgy kellene önmagunkra néznünk, ahogy rájuk nézünk. Úgy kellene játsszunk, ahogy ők játszanak. És tudod kedves olvasó, mi a legfontosabb? Hogy úgy kellene szeretnünk egymást, ahogy ők szeretnek bennünket: ártatlanul, semmit sem várva a szeretetükért cserébe.

Minden kedves olvasónak szép gyermeknapot kívánok! Ne feledd: örök gyermek vagy!

About the author

Majoros Gabriella

Leave a Comment