Szent Marcellinusz és Szent Péter vértanúk

A negyedik század elején szenvedett vértanúhalált Szent Marcellinusz pápa és Szent Péter ördögűző, akikre június 2-án emlékezik az Anyaszentegyház.

Marcellinusz (Marcellin) és Péter neve szerepel a szentmise ősi, római kánonjában. Megbízható hagyomány e vértanúpárról alig áll rendelkezésünkre. Feltehetően 500 táján készült szenvedéstörténetükről szóló írás alapján  két vértanú római klerikus volt: Marcellin áldozópap, Péter pedig exorcista, azaz ördögűző. Diocletianus császár idején szenvedhettek vértanúhalált.

Szent Marcellinusz pápát 296. június 30-án választották meg. Római volt, és jó ideig békében tudta az egyházat kormányozni. Diocletianus császár, császártársa, Maximianus és alcsászára, Galerius úgy látták, hogy a pogány államvallásra veszélyt jelentenek a keresztények, ezért 303. február 23-án rendeletben megparancsolták a templomok lerombolását, a szent könyvek elégetését és a keresztények polgárjogának megvonását. A keresztényekre halálbüntetés vagy kényszermunka várt.

Marcellinusz a Diocletianus-féle keresztényüldözéskor, 304-ben, Rómában szenvedett vértanúságot, együtt Szent Péter vértanúval. Az esetről Szent I. Damazusz pápa (hivatalban 366–384) leírásából tudunk. Ő magától a hóhértól hallotta a történetet, még gyermekkorában.
Egy bozótos helyen fejezték le őket, de maradványaikat a Via Labicanán levő temetőbe vitték két babérfához. Sírjuk fölé a türelmi rendelet kiadása után bazilikát emeltetett Konstantin császár, majd ehhez építtette hozzá anyjának, Ilonának a mauzóleumát. A két vértanú sírját 1896-ban találták meg Rómában. Ereklyéik 827-ben a Majna menti Seligenstadtba kerültek.

Forrás: http://magyarkurir.hu

Kép: http://wikipedia.org

About the author

majoros gabriella

Leave a Comment