Szeplőtelen fogantatás ünnepe

Máriát kiválasztottságánál fogva nem terhelte az eredeti bűn, mint minden más anyaszülöttjét. Ezt ünnepeljük december 8-án. Immaculata Conceptio, a Tihanyi-kódexben Asszonyunk Máriának foganata a legnagyobb Mária-ünnepek egyike.

A Szeplőtelen Fogantatás a Boldogságos Szűz Mária neve az áteredő bűntől mentes fogantatása alapján. Az ünnep nem Mária szűzi anyaságáról emlékezik meg; az elnevezés arra utal, hogy Mária már Anna méhében való fogantatásától ment volt az egész emberiséget terhelő eredendő bűntől. Az ünnep értelme felől időpontja is eligazít: december 8-ától szeptember 8-áig, Mária születésnapjáig (Kisasszony napja) kilenc hónap telik el.

Dél-Itáliában a IX. századtól kezdődött ünneplése, innen került át Britanniába, majd a XII. században a kontinensre; s a XIII–XIV. században Európa-szerte elterjedt. IV. Sixtus pápa 1477-ben vette föl a római naptárba, december 8-ára. XII. Ince pápa 1693-ban a világegyház számára előírta, XI. Kelemen pedig 1708-ban parancsolt ünneppé tette. A Szeplőtelen Fogantatás tisztelete IX. Pius pápa intézkedése nyomán vált dogmatikus hittétellé 1854-ben.

Forrás: http://magyarkurir.hu Kép: http://katolikus.ma

About the author

Majoros Gabriella

Leave a Comment