Szent Skolasztika szűz

"Többre volt képes, mert jobban szeretett."

Amit Szent Skolasztikáról és ikertestvéréről, Szent Benedekről tudunk, az Nagy Szent Gergely Párbeszédek második könyvéből származik .

Az olaszországi Norciában született Skolasztika nagyjából ugyanabban az időben szentelte magát a szemlélődés életének, amikor Benedek remeteként kezdett el élni Subiacóban. Annak érdekében, hogy közelebb kerülhessen testvéréhez, Skolasztika Subiaco közelében női kolostort alapított. Később, amikor Benedek Monte Cassino-ban megépítette kolostorát, Skolasztika egy másik közösséget hozott létre nem messze.

A Párbeszédek szerint Benedeknek szokása volt évente meglátogatni a nővérét. Egy látogatás alkalmával, amikor Benedek arra készült, hogy visszatérjen kolostorába, Skolasztika arra kérte, maradjon tovább. Benedek visszautasította, megjegyezve, hogy az éjszaka előtt vissza kell térnie az apátságába. Skolasztika imádkozva lehajtotta a fejét, és vihar tört ki, ami megakadályozta Benedek távozását. Amikor Benedek megkérdezte, mit tett, Skolasztika így válaszolt: „Megkértelek, és nem hallgattál meg volna; ezért megkértem Istent, ő pedig meghallgatott.

Szent Skolasztika néhány nappal a Szent Benedekkel folytatott utolsó találkozása után, valamikor az 547 év körül meghalt. A hagyomány szerint az ereklyéit testvére emlékeivel rögzítették a Monte Cassino apátságban.

Szent Skolasztikát az apácák védőszentjeként, valamint a viharok és villámok elleni védelmezőként tisztelik.

Forrás: kattima.hu Fotó: pecsiegyhazmegye.hu

About the author

Ferencz Emese

Leave a Comment