Hogyan bánunk embertársainkkal?

"Törd össze a jogtalan bilincseket, és oldd meg az iga kötelékeit! Bocsásd szabadon az elnyomottakat, törj össze minden igát!" (Iz 58,6)

Miközben a fent idézett gondolatokat olvastam, rájöttem arra, hogy mennyire más az én fejemben a böjt kérdése. Isten sokszor és sokféleképpen jelzett, hogy a böjt nem is annyira az eledeltől való megtartóztatásban rejlik, hanem abban, hogy én hogyan bánok embertársaimmal. Minket, keresztényeket arról kell hogy felismerjenek, hogy szeretjük egymást, és ebből magától értetődik az is, hogy az igazság útján járunk. Mégis, ha körbenézünk kicsit a világban, talán megborzongunk, hogy mennyire lényegét vesztették ezek az erények. Tekintsünk önmagunkba, és a nagyböjt csendjében vizsgáljuk meg: mi hogyan bánunk embertársainkkal? A jogtalan bilincset és nehéz igát le tudom venni embertársamról, vagy még tetőzöm azt? Mindazt, ami nem hoz jó gyümölcsöt, vágjuk le magunkról, hogy Krisztus a mi szívünkben is feltámadhasson. Ha a sötétben maradunk, akkor hibáink, gyengeségeink is rejtve maradnak. Merjünk kilépni a fényre, és őszinte lelkiismeret vizsgálatot tartva tisztuljunk meg a Bárány vérében!

Egyed Arnold István I. évfolyam, Sepsiszentgyörgy

"Ferenc pápa a szinódus összehívásával arra hívja az egész egyházat, hogy reflektáljon a saját életére és küldetésére. Ebben a folyamatban, amelynek kulcsszavai a közösség, részvétel küldetés, minden embernek helye és szerepe van!"

About the author

Ferencz Emese

Leave a Comment