Jézus tanítása – Példabeszéd a magvetőről

A mai kép: A magvető (Vincent van Gogh)

Jézus tanítása – Példabeszéd a magvetőről

Jézus szívesen tanít példabeszédekben. A példabeszéd szépsége abban áll, hogy ott szólítja meg az embereket, ahol éppen vannak. Különböző embereknek különböző dolgokat mondhat. Erkölcsi történet, de nem feltétlenül egyetlen dolgot jelent. Az emberek mindig is tudni akarták, hogy mi a példabeszédek „valódi” értelme, de ez megfosztaná a történeteket a zsenialitásuktól.

Ma a magvető példabeszédével imádkozunk. Rátekintünk az életre és arra, mi akadályozza, hogy az élet igazán gyümölcsöző legyen. Ránk vár annak megválaszolása, hogy mi lehet az út, a tövis, a kő – a saját életünkben. Jézus azt várja, mi magunk jöjjünk rá, mire van szükségünk ahhoz, hogy életünk növekedjék és gyümölcsöző legyen.

A mai imádság

Előkészület: Először csendesedj el, majd ajánld fel imaidődet Istennek, és kérd, hogy mindaz, amit gondolsz, érzel és elképzelsz, Isten dicsőségére legyen.

Ajándék: Kérd, amire vágysz! Javaslat: Kérd, hogy jobban megértsd Jézust és a tanítását!

Belehelyezkedés: Hallgasd a történetet a tömeggel együtt. Mit mond a te életed számára?

Napi szentírási idézet (Mk 4,1-9) 

Ismét tanítani kezdett a tengerparton. Igen nagy sokaság gyűlt össze körülötte, úgyhogy egy vízen levő bárkába szállva leült, az egész sokaság pedig a tengerparton volt. Sokat tanította őket példázatokban. Tanítás közben így szólt hozzájuk:

– Halljátok! Íme, kiment a magvető vetni. Történt pedig vetés közben, hogy a mag az útfélre esett. Jöttek a madarak és felkapkodták. Másik meg sziklás helyre esett, ahol nem volt sok föld. Azonnal kihajtott, mert nem volt mélyen a földben. És amikor feljött a nap, megperzselődött, és mivel nem volt gyökere, kiszáradt. Egy másik tövisek közé esett. A tövisek megnőttek, megfojtották, és nem hozott termést. A többi pedig jó földbe esett. Termést hozott, miután kikelt és szárba szökkent. És meghozta egyik a harmincszorosát, másik a hatvanszorosát, sőt némelyik a százszorosát is.

Majd ezt mondta:

– Akinek van füle a hallásra, hallja!

Imabeszélgetés: Beszélgess Jézussal bármiről, ami felmerült benned az imádság során.

Záróima: Fejezd be egy kötött imával, például a Miatyánkkal.

A mai zene: Magvető (Sillye Jenő)

Forrás/Fotó: https://jezsuita.hu/online-nagybojti-lelkigyakorlat-21-nap/

About the author

Ferencz Emese

Leave a Comment