A törvény beteljesítése

25. nap – A törvény beteljesítése
Az evangéliumok tanúsága szerint Jézus nem legalista. A zsidók számára egyik legfontosabb törvénnyel, a szombat megtartásával kapcsolatban sokak megdöbbenésére kijelentette, hogy a szombat van az emberért, nem az ember a szombatért. A törvény megtartásának lényege a motivációban rejlik. A törvény beteljesítése nem a betű szerinti megtartásában áll, hanem az értelem és a szív békés, kiengesztelődött, tiszta hozzáállásában. Nem a külsődleges előírások szaporítására és aggályos megtartására van szükségünk, hanem belső viszonyulásunk radikális megváltozására.  
A mai nap imamódjának a Lectio Divinát ajánljuk.  
 Napi szentírási idézet 
  Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a Törvényt vagy a prófétákat! Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy beteljesítsem. Mert bizony, mondom nektek, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, egyetlen ióta vagy egyetlen vessző sem vész el a Törvényből, míg minden be nem teljesedik. Ha tehát valaki a legkisebb parancsolatok közül akár csak egyet is megszeg, és úgy tanítja az embereket, az a legkisebb lesz a mennyek országában. De ha valaki ezeket megtartja és tanítja, nagy lesz a mennyek országában. Mondom nektek, ha a ti igazságotok messze felül nem múlja az írástudókét és a farizeusokét, akkor semmiképpen sem mentek be a mennyek országába. (Mt 5,17-20)  
Vangelis-La Petite Fille De La Mer - “Mystical Connections”
Gyakorlat: Figyelj a motivációdra! Gondolataidat, szavaidat, cselekedeteidet a törvényeknek, elvárásoknak való megfelelni akarás, vagy a szívedben élő irgalmas együttérzés vezérli?   Forrás: jezsuita.hu   Fotó: Pásztor Péter

About the author

Ferencz Emese

Leave a Comment