2020. november 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Rajzpályázat A szegények világnapja alkalmából óvodások és iskolások számára rajzpályázatot hirdet a szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálat. A felhívásában ekképpen fogalmaznak: „Te hogyan ábrázolnád a szegénységet? Milyen színe van? Kicsi-e vagy nagy? Van jellegzetes alakja vagy esetleg kora? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, rajzpályázatot hirdetünk! (…) Engedd szabadjára a képzelőerőd, ragadj színes ceruzát és ha kész vagy a remekművel, készíts egy jó minőségű fotót, majd küldd el nekünk a maltezsm@gmail.com címre.” A beküldés határideje november 14-e éjfél. Három kategóriában várják a rajzokat: óvoda és I–IV. osztály; V–VIII. osztály; VIII. osztály felett. Minden kategóriában díjazzák a legjobbakat. A rajzokat a szeretetszolgálat Facebook-oldalán is közzé teszik, a legtöbb reakciót kapott rajz pedig különdíjban részesül.

Szent Erzsébet napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Szamosfalván november 15-én, déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, melynek keretében kenyér és rózsaáldás lesz a gondoskodó szeretet jelképeként családjainknak, a férjek, édesapák, udvarló ifjak részére, hogy köszönthessék szeretteiket. Gyimesbükk Tarhavas-pataki kápolnájának Árpád-házi Szent Erzsébet a védőszentje, a búcsús szentmisét november 15-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják. A kolozsvári Piarista-templomban november 19-én, reggel fél 8 órától a román nyelvű, este 6 órától a magyar nyelvű, a Szent István templomban délután 5 órától kezdődő  szentmiséken kenyér és rózsaáldás lesz. Buzdítva hívnak a találékony és törődő jóság jelképeit használni: megosztani a megáldott, elvitelre szánt kenyeret családjainkkal, a férjek, édesapák, udvarló ifjak pedig ragaszkodásuk vörös rózsájának illatával mondhatják el szeretetük miértjét.

Plébános beiktatása a temesvári egyházmegyében November 15-én, vasárnap a temesszlatinai plébániatemplomban délőtt a fél 12 órakor kezdődő szentmise keretében Ursache Sergiu Ștefan újonnan kinevezett plébános beiktatására kerül sor. A szentmisét Dirschl Johann általános helynök celebrálja.

Szentségimádás Nagyváradon A Szent Anna (Orsolya) templomban imára várják a híveket, november 15-én, vasárnap délután 4 órára. Ezekben a megpróbáltatott időben szánjunk időt az engesztelésre, imádságra, kérve Isten irgalmát és oltalmát.

Szent Márton napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Szentkatolna filiájában, Kézdimartonfalván, a Szent Márton-búcsús szentmisét november 15-én, vasárnap déli 12 órakor ünneplik. A csíkszentmártoni egyházközségben a templombúcsút november 15-én, vasárnap délután fél 1 órakor tartják. Az ünnep szónoka Veres Stelian főegyházmegyei vagyonkezelő Gyulafehérvárról. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti. Homoródszentmártonban november 15-én, vasárnap délután 3 órától kezdődik a búcsús szentmise.

Időjárás: Ma helyenként szakadozottabb lehet a felhőzet, és előbújhat a nap, de a pára, köd egyes körzetekben tartósabban megmaradhat. Keletebbre marad a borús idő, szitálással. Az északnyugati tájakon átmenetileg élénk széllökésekkel járhat a déli-délkeleti szél. Délután 5-11 fokot mérhetünk. A nyirkos időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak, görcsös panaszok jelentkezhetnek, sajoghatnak végtagjaink, alacsony lehet hő- és komfortérzetünk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet. Nagy lesz a megfázásveszély. Csak néhol mutatkozik esély a felhőzet felszakadozására, így kevés napsütésre, de ezekben a körzetekben javulhat az ott élők hangulata, közérzete.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a berecki plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, kérjük imáinkban Isten oltalmát az egész világra.

Szeretetszolgálat Erdélyben Folytatódik a könyvbemutató kürút, amely során a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését ismerhetik meg az érdeklődők. A Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, ma délelőtt 11 órakor a háromkúti templomban mutatják be. A gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébániatemplomban november 15-én, vasárnap a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise után lesz a könyvbemutató.

Magyar nyelv napja Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont minden évben csatlakozik a Magyar nyelv napjának méltó megünnepléséhez. A jelenlegi korlátozásokat figyelembe véve, a székelyudvarhelyi kulturális központ idén online zenés irodalmi műsorral ünnepli a magyar nyelvet. A verses-zenés összeállítást Koszorus Krisztina összeállításában holnap délután 5 órától mutatják be a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont facebook oldalán. Közreműködnek: Koszorus Krisztina – ének, Cári Tibor – zongora, Szász Csaba – gitár, Vaughn Roberts – trombita.

Magyar szentek és boldogok napi búcsú A gyulafehérvári főegyházmegyében Csíkszentkirályon a búcsús szentmise holnap délelőtt 1 órakor kezdődik. Az ünnepi szentbeszédet a helyi segédlelkész, Kalányos Ottó, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs lelkésze tartja. Marosfőn a magyar szentek és boldogok emléknapján szentelték fel Árpád-házi Szent Margit tiszteletére a helyi templomot. Az évforduló napján szintél holnap, délután 5 órától szentmisét mutatnak be. A búcsús szentmise, amelynek szónoka Antal József gyergyótekerőpataki plébános, vasárnap, november 15-én, délután fél 1 órakor lesz.

Szent Erzsébet gyűjtés Az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon, minden évben jótékonysági célú gyűjtést szerveznek a nagyváradi egyházmegye templomaiban is, amelyet a Caritas Catolica ellátásában levő szegények vagy betegek megsegítésére ajánlanak fel. Az idei, november 15-i gyűjtését a vírusválság miatt kialakult nehéz időszakra való tekintettel a Caritas vezetősége úgy döntött, hogy idén a befolyt adományokat nem központosítják, hanem a plébániai közösségekben maradnak, hogy azokat mindenhol a helyi rászorulók megsegítésére fordíthassák, és saját belátásuk szerint olyan személyekhez és családokhoz juttassák el, ahol a legnagyobb szükség van rá. Mindenki leadhatja adományát a saját templomában a vasárnapi mise keretében, vagy bármikor a hét folyamán a helyi plébániai közösségben. Adományokat ugyanakkor le lehet adni személyesen a Caritas Catolica pénztáránál is, hétköznaponként reggel 9 és délután 1 óra között, vagy banki átutalással.

Időjárás: Ma helyenként szakadozottabb lehet a felhőzet, és előbújhat a nap, de a pára, köd egyes körzetekben tartósabban megmaradhat. Keletebbre marad a borús idő, szitálással. Az északnyugati tájakon átmenetileg élénk széllökésekkel járhat a déli-délkeleti szél. Délután 5-11 fokot mérhetünk. A nyirkos időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak, görcsös panaszok jelentkezhetnek, sajoghatnak végtagjaink, alacsony lehet hő- és komfortérzetünk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet. Nagy lesz a megfázásveszély. Csak néhol mutatkozik esély a felhőzet felszakadozására, így kevés napsütésre, de ezekben a körzetekben javulhat az ott élők hangulata, közérzete.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 12.

About the author

Majoros Gabriella