2020. december 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a búzaházi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szenteste a Vatikánban December 24-én este Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika Katedra-oltáránál mutatta be a karácsonyesti szentmisét. A járványügyi korlátozások miatt a hétezer hívőt befogadni képes bazilikában csak mintegy kétszázan vehettek részt a misén, közöttük ötven egyházi személy. A szentatya homíliájában hangsúlyozta: Isten úgy érkezett a világba, ahogyan egy újszülött jön a világra, gyöngén és törékenyen, hogy mi gyöngéden fogadhassuk be a saját törékenységünket. A pápa Istennek a megtestesülésben megvalósult kegyelméről beszélt, mely ingyenes, mindenkinek szól és feltétel nélküli. „Gyakran mondják, hogy az élet legnagyobb öröme egy gyermek születése. Ez valami egészen rendkívüli, ami megváltoztat mindent, hihetetlen energiákat hoz mozgásba és átlendít a fáradalmakon, a bajokon s az álmatlan éjszakákon, mivel leírhatatlan örömet hoz el, amivel szemközt többé már semmi sem túl nehéz. Ilyen a karácsony: Jézus születése az az újdonság, amely minden évben lehetővé teszi számunkra, hogy belsőleg újjászülessünk, Őbenne találjuk meg az erőt ahhoz, hogy szembenézzünk minden próbatétellel” – mondta homíliájában a pápa. A szentatya beszédének teljes szövege elérhető a Magyar Kurír oldalán.

Család év meghirdetése Szent Család vasárnapján Szent Család vasárnapján Ferenc pápa a könyvtárszobájában tartotta meg a déli Úrangyala imádságot, melynek során bejelentette, hogy az Amoris laetitia apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulója alkalmából meghirdeti az Amoris laetitia család szentévet, mely 2021. március 19-én, Szent József liturgikus ünnepén kezdődik. A Szent Család mintájára az a hivatásunk, hogy felfedezzük a családi mag nevelői értékét. Ez megkívánja, hogy szeretetre épüljön, mely mindig újjáteremti a kapcsolatokat, miközben a reménység távlatait nyitja meg. A családban őszinte közösséget tapasztalhatunk meg, amikor az az imádság háza, amikor tiszták és mélyek az érzések, amikor a megbocsátás legyőzi a viszálykodást, amikor a mindennapi élet keserűségét megédesíti a kölcsönös gyengédség és a derűs lelkű társulás Isten akaratához. Ily módon a család megnyílik az örömre, amit Isten mindazoknak megad, akik örömmel tudnak adni. Igaz, tette hozzá szabadon a pápa, hogy minden családban vannak problémák és veszekedések, mert gyenge emberek vagyunk. A pápa azt tanácsolta, hogy a családi veszekedés után soha ne fejezzük be a napot béke nélkül. Mert a mindennapok hidegháborúja nagyon veszélyes. Használjuk ellenben a megengedés, a köszönöm és bocsánat hármas szavát. Először is, szabad-e nekem ezt megtenni? – hogy ne legyek lehengerlő. Aztán a köszönet szava minden szolgálatért, amit a családban teszünk. Legyünk hálásak mindig. A hála a nemes lelkület vére. És végül a legnehezebb a bocsánatkérés. Hiszen mindig csinálunk csúnya dolgokat, ami másokat sért, ezért mondjuk: Bocsáss meg! Ott, ahol élnek ezzel a három szóval, ott jól megy a családi élet. Ajánljuk a názáreti Szent Családnak és főként a buzgó Szent József jegyesnek és apának ezt az utat a világ családjaival együtt. Szűz Mária, akihez most az Úrangyala imádsággal fordulunk, érje el a világ családjainak, hogy mind jobban igézze meg őket a Szent Család evangéliumi ideálja és így legyenek az új emberiség és a konkrét és egyetemes szolidaritás kovásza.- mondta a pápa.

Időjárás: Az erős, viharos déli-délkeleti szél hatására enyhülés veszi kezdetét. Országszerte csapadékra kell számítani. Az ország déli régióiban főként esőre számíthatnak, 15-30 literre négyzetméterenként. A Bánság, Erdély és Moldva déli részein, valamint Olténia, Munténia és Dobrudzsa egyes részein azonban havazás, havas eső várható. A hegyvidékeken jegesedésre is készülni kell. Napközben 5-12 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2020. december 28.

About the author

Majoros Gabriella