2021. február 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Önkénteseket keres a Gyulafehérvári Caritas A Gyulafehérvári Caritas csapata önkéntes segítőket keres a Somlyó utcai tűzvészben hajléktalanná vált és ideiglenesen a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában elszállásolt roma közösség támogatására. Izgalmas játékok és gyerekprogramok szervezésére, lebonyolítására, jó hangulatú beszélgetésekre, adományok és ruházati cikkek szétosztására keresnek önkéntes segítőket. A mai naptól kezdődően van szükség az önkéntes segítőkre, hétköznapokon és hétvégén egyaránt. A minimális vállalható időtartam egy teljes nap, reggel 8 és este 8 óra között. A Caritas biztosítja a jelentkezők utazását, szállását, étkezését, illetve minden szükséges eszközt és felszerelést. Akinek kérdése van, illetve aki jelentkezne segítőnek, az alábbi elérhetőségek valamelyikén teheti meg: Csíkszereda és Gyergyószentmiklós régiókban: Kocsis Andrásnál a 0735-735166-os telefonszámon. Marosvásárhely régióban: Fekete Gyöngyvér-Csillánál a 0735-735163-as számon. Sepsiszentgyörgy−Kézdivásárhely régiókban: Bogdán Beátánál a 0735-735.165-ös telefonszámon. Székelyudvarhely régióban: Molnár Szendénél a 0732-830171-es számon.

Online lelkinap A temesvári Püspökség, valamint az egyházmegye plébániáinak alkalmazottai számára február 17-én, hamvazószerdán délelőtt 10 és délutén 1 óra között online lelkinapot tartanak, amelynek programjában elmélkedés és kiscsoportos tevékenység szerepel. A lelki programot Anton Coșa kisinyovi (Moldovai Köztársaság) római katolikus püspök vezeti.

Nagyböjti lelkigyakorlat papoknak A Kovászna-Brassói (volt Sepsi-barcasági) Főesperesség idén is szeretné megszervezni paptestvérek részére a nagyböjti lelkigyakorlatot. A járvány miatt csak korlátozott létszámban lehetséges a részvétel, de ha igény van rá, egy későbbi időpontban további lelkigyakorlat szervezése lehetséges. A lelkigyakorlatot február 22-25. között tartják Sugásfürdőn. A program nagyböjt I. vasárnapja utáni hétfőn délelőtt 10 órakor szentmisével kezdődik és csütörtökön délután 2 órakor ebéddel ér véget. Jelentkezni a következő elérhetőségeken lehet: hajdujanos1957@gmail.com címen, vagy a 0740-259456-os telefonszámon, illetve a krisztuskiraly@yahoo.com címen és a 0753-064 976-os telefonszámon.

Hivatástisztázó lelkinap A Szociális Testvérek Társasága szeretettel hív minden olyan 18 és 35 év közötti lányt egy hivatástisztázó lelkinapra, aki keresi hogyan adhatja a legjobbat magából, mélyebb kapcsolatra vágyik Istennel, és foglalkoztatja, hogy a családos vagy a szerzetesi hivatás felé induljon. A jelentkezők számíthatnak beszélgetésre, tanításra, kiscsoportra, csendes imára és megosztásra. Mindezt a zoom-adta keretek között, vidáman, de komolyan is, beszélgetve és elcsendesedve, külön illetve együtt is. A lelkinap időpontja március 7, vasárnap délelőtt fél 11 és délután fél 4 óra között. Jelentkezni lehet a ritatestver.sss@gmail.com címen.

Időjárás: A jelenleg hazánk időjárását alakító hidegfront lassan észak-kelet felé távozik teret adva ismét a melegebb légtömegeknek, a hét második felében nyugaton akár már 10 fokot is mérhetünk. Ma reggel még erős fagyokra ébredhettünk, a hidegebb területeken akár -14 fok is lehetséges. Napközben is hideg marad az idő, -2 és 5 fok között alakulnak a maximumok.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyulafehérváron, a Gróf Majláth Gusztáv Károly Líceum kápolnájában  tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Jegyeskurzus Sepsiszentgyörgyön Jegyeskurzus indul Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király plébánián február 15-től, hétfőnként este 7 órától. Azok akik házasságot szeretnének kötni a 2021-es esztendőben, a krisztuskiraly@yahoo.com e-mail-címre küldött levéllel jelentkezhetnek be.

Tanfolyamok a KALOTNÁL A KALOT Egyesület február 18-tól pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók vezetésével újraindítja a lelki egészség megőrzését célzó klubtevékenységét. A program 10 héten át tart, heti egy alkalommal kétórás foglalkozás keretében mindenki életében olyan nehézségeket okozó témákat járnak körül interaktív módon, mint a félelmek, stressz, sérelmek, kisebbségi érzés, szülői szerepek, párkapcsolati döntések, férfi és női identitás. A klubtevékenységeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Érdeklődni és jelentkezni a 0744-580.375-ös telefonszámon vagy a czenczerjolan@yahoo.com vagy a kepzesek@kalot.ro e-mail-címen lehet. A helyek száma korlátozott. Ugyanakkor 7 hetes nemezkészítő tanfolyamot is indít a KALOT Egyesület február 18-tól kezdődően Csíksomlyón. A gyakorlatorientált képzés során a résztvevők megismerkedhetnek a nemezkészítés mesterségének történetével és hagyományával, a nemez hagyományos készítési módszerével, és ma is jól használható tárgyakat tervezhetnek és készíthetnek. A tanfolyamra kezdők és haladók is jelentkezhetnek. Érdeklődni és jelentkezni a 0758-840.279-es telefonszámon és a kepzesek@kalot.ro e-mail-címen lehet február 16-ig, délelőtt 8-12 óra között. További információkat az egyesület facebook oldalán vagy a kalot.ro címen találnak.

Hivatások nyomában Az országos hittanverseny idén érkezett volna 15. évfordulójához, ebben az évben azonban rendhagyó módon szervezik meg a megmérettetést. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum ebben az évben az online térbe hívja a négy egyházmegye római katolikus teológiai líceumaiban tanuló IX–XII. osztályos diákokat és tanárokat. A program négy egységből áll, ezek együtt lehetőséget adnak arra, hogy a diákok közelebbről ismerkedjenek meg az egyháztörténelem kiemelkedő egyéniségeivel, Istennek és felebarátnak szentelt életükkel. Témák: Szent József, a piarista rend és Kalazanci Szent József, a premontrei rend és Szent Norbert, a pálos rend és Boldog Özséb. A témaválasztást a Ferenc pápa által meghirdetett Szent József-év, illetve az országunkban működő szerzetesrendek közelmúltbeli és idei jubileumai indokolták. Szeretettel várják a programra a katolikus iskolák öt diákból és egy tanárból álló csapatait. A versennyel kapcsolatos további információk a hittan.ro oldalon olvashatóak.

Nagyböjti hálós lelkinap – online A Háló nagyböjt idején is szervez lelkinapot, a körülmények kényszerítő hatása miatt online térben. A találkozó mottója: „Meg van írva: Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” (Mt 4,4) Program: – Pál Feri előadás – Online Kárpát-medencei kiscsoportos beszélgetések – Orosz István görögkatolikus parókus lelkesítő üzenete – Lelkigyakorlatos impulzusok Tóth Attila atya vezetésével – Hálós szentmise Jelentkezni a romkat.ro oldalon február 22.-ig lehet.

Időjárás: A jelenleg hazánk időjárását alakító hidegfront lassan észak-kelet felé távozik teret adva ismét a melegebb légtömegeknek, a hét második felében nyugaton akár már 10 fokot is mérhetünk. Ma reggel még erős fagyokra ébredhetünk, a hidegebb területeken akár -14 fok is lehetséges. Napközben is hideg marad az idő, -2 és 5 fok között alakulnak a maximumok.

MRE Hírszolgálat, 2021. február 15.

About the author

Majoros Gabriella