2021. április 13. – Hírek és programajánló

H ÍR E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a a tusnádfürdői templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Akolitusavatás Segesváron
Kerekes László segédpüspök április 11-én Segesváron akolitussá avatta Domahídi Győzőt.
Az akolitusi szolgálat állandó, a liturgiához kapcsolódó szolgálat, amelyet hivatalosan, intézményes formában, liturgikus felavatás keretei közt kap meg az arra vállalkozó. Az akolitus feladata az eukarisztia körüli szolgálat: ők segítenek az áldoztatásban, elviszik az Oltáriszentséget a betegekhez, vezethetik az igeliturgiát, a hívek közös imádságát.
A segédpüspök az ünnepi szentmise keretében elmondott prédikációjában a hangsúlyt a közösségi létmód kifejtésére helyezte, a közösség ugyanis olyan “építmény”, amely élő kövekből épül. Minden tagja építi, a szolgálatra különleges megbízást kapott akolitus pedig további feladatot vállalt a közösség építésében.

Szent Antal nagykilenced
Egyházmegzénkben ma kezdődnek a Szent Antal nagykilencedek.
A csíksomlyói kegytemplomban a Szent Antal tiszteletére bemutatott szentmisék keddenként reggel 8, délelőtt fél 11-től és este 6 órakor lesznek. A délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmisét Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkész, csíkdelnei plébános, az esti szentmisét pedig Kovács Antal ferences atya mutatja be Székelyudvarhelyről.
Az este 6 órakor kezdődő szentmisébe bekapcsolódhatunk a csiksomly.ro honlapon követhető élő közvetítés révén, illetve a Mária Rádió hullámhosszán.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmise szintén kedden, délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentbeszédet Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja.
A nagykilenced első témája: Szent József – Szent Antal: Az igazi nagyok…Én?
Déván a Páduai Szent Antal-plébániatemplomban a nagykilenced alkalmával a szentmise kedden este 7 órakor kezdődik.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék kedden délelőtt 10 és délután 6 órakor lesznek. Délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmise keretében vendégpapok prédikálnak.

Online főesperesi gyűlés
Mivel a járványügyi helyzet továbbra sem teszi lehetővé a nagyszámú résztvevő fizikai jelenlétével szervezendő találkozókat, a temesvári egyházmegye három főesperességében szolgálatot teljesítő lelkipásztorok tavaszi ülésére április 13-án, kedden délelőtt 10 órai kezdettel internetes kommunikációs felületen (Zoom) kerül sor.
Téma: Prédikációink az Evangelii Gaudium szellemében.
Meghívott előadó Doboș Francisc lelkipásztor a bukaresti főegyházmegyéből.
Az előadást követően a temesi, a marosi és a hegyvidéki főesperesség papjai külön-külön csoportokban folytatnak megbeszélést.

Időjárás: Egy hidegfront hatására egyre többfelé várható csapadék. A magasabb hegyvidéki tájakon havas eső, hó is hullhat, míg a front előtt nyugaton, északnyugaton záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Az északi-északnyugati szél többfelé erős, helyenként viharos lesz. A hűvös hajnalt követően, délután nyugaton 13-18 fokot mérhetünk, keleten, délkeleten 17 és 22 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.
Hajnalban a hidegebb tájakon élők még tapasztalhatnak ízületi panaszokat. A nagy napi hőingás vérnyomás-problémákat okozhat. A szelesebb tájakon élők körében fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet. 

MRE Hírszolgálat, 2021. április 13.

About the author

Majoros Gabriella