2012. szeptember 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutató
Szabó Elvira száz éve, 1919. szeptember 10-én született. Az emlékirataiból készült könyv visszaemlékezés nemcsak a Szabó család, hanem Székelyudvarhely és környékének története is – egyfajta tudósítás a múltból, ami igen aprólékosan szól az egykori város mindennapjairól, polgárairól. A könyv bemutatóját ma délután 6 órától tartják a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében, a könyvet méltatja Kovács Árpád művészettörténész és Katona Zoltán, a kötet szerkesztője. Fellép az Alla Breve vegyeskar, vezényel Kovács László karnagy. Várnak mindenkit szeretettel.

Erdélyi körúton Karen Daveyan atya
A Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület, a Terézvárosi és Budaörsi Örmény Önkormányzatok vezetőinek meghívására Erdélybe érkezik Karen Daveyan örmény katolikus atya, a Ghiumri (Örményország) egyházmegye papja. Holnap Erzsébetvároson az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban délelőtt 10 órakor mutatják be a szentmisét, utána az örmény közösségi házban tart előadást.
Szeptember 11-én, szerdán Szamosújváron meglátogatja az örmény katolikus székesegyházat és múzeumot, majd a közösségi házban déli 12 órától tartja meg előadását.
Kolozsváron délután fél 6 órakor az örmény közösségi házban előadást tart és utána beszélgetés lesz. Szeretettel várják az érdeklődőket.

Erdélyi Táncháztatlálkozó
Az elmúlt évekhez hasonlóan, szeptember 13-15 között idén is megrendezésre kerül a három napos program Székelyudvarhelyen. A néptánc előadások mellett, prímás koncert, kirakodóvásár és kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket, és persze nem maradhat el az esti táncház sem. Pénteken délután fél 6 órától gyülekeznek a táncosok a város három pontjában majd táncos-muzsikás sétával érkeznek a Patkóba. További programok az esemény facebook oldalán olvashatóak.

Ima nemzetünk, családjaink egységéért
Szeptember 14-én, szombaton Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén, déli 12 órakor szentmise lesz Hargitafürdőn a relé közelében felállított keresztnél és romoknál. Délelőtt 10 órától lesz a gyülekezés, majd 10.15-kor indulás a Hotel Ózontól. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, erre számítva és ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzünk!

Filmvetítés Csíksomlyón
A IV. Szakrális Művészetek hete keretében, szeptember 17-én, kedden este 6 órától Dóczy Péter filmje lesz látható a Jakab Antal Tanulmányi Házban, amely tiszteletreméltó Marton Marcell atya naplója alapján készült. A film után lelki elmélyítést vezet Darvas Piroska segítő nővér.

Átkelni a Jordánon
“Az Úr, aki vezérel titeket, maga lesz veled, nem marad el tőled s nem hagy el téged” mottóval szervezik meg Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Házban a nők, feleségek, édesanyák lelkigyakorlatát. A bizalom, biztonság elvesztése és újra megtalálása lesz a témája a szeptember 27-29 között zajló programnak. A lelkigyakorlatot Bakó Marika lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. A programban lesznek nemcsak az észnek, hanem a léleknek, testnek szóló részek, valamint mozgás, beszélgetés, kapcsolat, ima, tapasztalatok megosztása, játék és öröm. Jelentkezni lehet szeptember 23-ig, a 0266-210537-es és a 0755-489743-as telefonszámokon, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál valamint a csalad.ro oldalon.

Lelkipásztori munkatárs képzés
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottsága újra meghirdeti a főegyházmegyei lelkipásztori munkatársképzést idén októbertől, Sepsiszentgyörgyön. A képzés időtartama 3 év és évi négy, hétvégi, tömbösített képzési alkalomból áll. Egy-egy képzési tömb a lelki program mellett elméleti előadások, műhelymunkák, csoportmegbeszélések keretében négy témát foglal magába. Az érdeklődők szeptember 12-ig jelentkezhetnek a gyf.pasztoralis.iroda@gmail.com email címen. A jelentkezéshez plébánosi ajánlás szükséges. A képzéssel kapcsolatosan érdeklődni lehet Molnár Izabellánál a 0753-869706-os telefonszámon.

Papi szenátus őszi ülése
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Papi Szenátusának újraválasztását követően, szeptember 24-én, kedden az alvinci Pongrácz Szent Istvánról nevezett tanulmányi házba tartják a szenátus alakuló és egyben őszi rendes ülését. Fő napirendi pont: A legújabb szentszéki kérések és azok alkalmazása  főegyházmegyénkben. A Paptestvérek is beküldhetik javaslataikat, meglátásaikat a napirenddel kapcsolatban. Esetleg más, fontos témát is javasolhatnak tárgyalásra, a szenátusi gyűlésre. Ezeket írásban terjesszék elő az érseki irodának, legkésőbb szeptember 20-ig.

Időjárás: A következő napokban már sehol sem kell hőségre számítani, a hét közepén kellemes időben, sok napsütésben lesz részünk hűvös hajnalokkal, mérsékelten meleg nappalokkal. Ma sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Több helyen kiadós mennyiségű csapadék hullhat le. A déli, délnyugati szelet többfelé élénk, erős, néhol
viharos lökések kísérhetik. Délután 24-29 fok körüli értékekre lehet számítani.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyulafehérvári zárdatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
Szabó Elvira száz éve, 1919. szeptember 10-én született. Az emlékirataiból készült könyv visszaemlékezés nemcsak a Szabó család, hanem Székelyudvarhely és környékének története is – egyfajta tudósítás a múltból, ami igen aprólékosan szól az egykori város mindennapjairól, polgárairól. A könyv bemutatóját ma délután 6 órától tartják a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében, a könyvet méltatja Kovács Árpád művészettörténész és Katona Zoltán, a kötet szerkesztője. Fellép az Alla Breve vegyeskar, vezényel Kovács László karnagy.

Erdélyi körúton Karen Daveyan atya
A Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület, a Terézvárosi és Budaörsi Örmény Önkormányzatok vezetőinek meghívására Erdélybe érkezik Karen Daveyan örmény katolikus atya, a Ghiumri (Örményország) egyházmegye papja. Ma Marosvásárhelyen, a Bolyai Téri Unitárius Egyházközség Dersi János termében délelőtt 11 órától lesz találkozó és előadás.
Szeptember 10-én, kedden Erzsébetvároson az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban délelőtt 10 órakor mutatják be a szentmisét, utána az örmény közösségi házban lesz találkozás és előadás.
Szeptember 11-én, szerdán Szamosújváron meglátogatja az örmény katolikus székesegyházat és múzeumot, majd a közösségi házban déli 12 órától lesz a találkozó és az előadás. Kolozsváron délután fél 6 órakor az örmény közösségi házban előadás és utána beszélgetés.
A találkozósorozat Budapesten, az első örmény katolikus konferenciával, majd szentmisével zárul szeptember 13-16. között.

Mária neve búcsúk
csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját szeptember 12-én, csütörtökön ünneplik. A szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 órakor lesznek. A fél 11 órakor kezdődő szentmisét Göthér Gergely csíksomlyói plébános tartja.
A Kőhalomhoz tartozó homorródaróci filíában a Mária Szent neve búcsú szeptember 12-én, délután 5 órakor lesz. A szentbeszédet Máthé Vilmos, a brassói Szent Kereszt felmagasztalása egyházközség plébános tartja. Ez a nap egyben örökös szentségimádási nap is a homorródaróci katolikus közösség számára.
A temesvári egyházmegyében a krassócsörgői római katolikus templomot 1846. szeptember 12-én, Szűz Mária Szent Neve napján szentelték fel, a titulusa azonban Szent Fülöp és Szent Jakab apostol. A közösség minden évben szeptember 12-én a templom felszentelésének évfordulóját ünnepli. Idén a szentmise déli 12 órakor kezdődik. A szentmisét követően esperességi gyűlést tartanak.

Interaktív élménykiállítás
A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban szeptember 14-22 között lesz megtekinthető a „Saru” című kiállítás, amely Ferenc pápa enciklikáiból merítette a témáját. Az interaktív kiállítás résztvevői négy, fotókkal kialakított teremben egy időutazáson vehetnek részt a szolidaritás, emberi méltóság, evangélium örömhíre jegyében. Célja az együttérzés növelése önmagunk, felebarátaink, és a természet iránt. A kiállítás megtekinthető egyénileg és kiscsoportokban csoportvezető kíséretével minden nap délelőtt 10 és délután 6 óra között.

Ima nemzetünk, családjaink egységéért
Szeptember 14-én, szombaton Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén, déli 12 órakor szentmise lesz Hargitafürdőn a relé közelében felállított keresztnél és romoknál. Délelőtt 10 órától lesz a gyülekezés, majd negyed 11-kor indulás a Hotel Ózontól. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, erre számítva és ehhez alkalmas öltözékben, cipőben érkezzünk!

Filmvetítés Csíksomlyón
A IV. Szakrális Művészetek hete keretében, szeptember 17-én, kedden este 6 órától Dóczy Péter filmje lesz látható a Jakab Antal Tanulmányi Házban, amely tiszteletreméltó Marton Marcell atya naplója alapján készült. A film után lelki elmélyítést vezet Darvas Piroska segítő nővér.

Szerelem tanösvény
Böjte Csaba ferences atya egy lelkigyakorlatra hív minden párkeresőt és párokat is egyaránt, a magyar irodalom legszebb szerelmes verseit megfogalmazó költővel, Petőfi Sándorral és az ő szerelmét viszonzó drága feleségével, Szendrei Júliával. Ez a tanösvény Nagyváradtól egészen Koltóig tart, hol a Petőfi házaspár nászútját töltötte. A zarándokúton, állomásról állomásra haladnak a résztvevők, céljuk önmaguk megismerésén túl, a szerelem veszélyes zsákutcáinak számbavétele és az, hogy jobban megismerhessék azt, akit Teremtő nekik szánt.
A lelkigyakorlat, október 10-13 között lesz Székelyhídon. Bővebb információkat kérni és jelentkezni lehet Nagyfalusi Évánál a 0756-941307-es telefonszámon vagy a gyermekjezus.szekelyhid@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: A következő napokban már sehol sem kell hőségre számítani, a hét közepén kellemes időben, sok napsütésben lesz részünk hűvös hajnalokkal, mérsékelten meleg nappalokkal. Ma sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Több helyen kiadós mennyiségű csapadék hullhat le. A déli, délnyugati szelet többfelé élénk, erős, néhol
viharos lökések kísérhetik. Délután 24-29 fok körüli értékekre lehet számítani.

MRE – Hírszolgálat, 2019. szeptember 09.

About the author

majoros gabriella