2014. április 14. – Hírek és programajánló

HÍREK
Virágvasárnap Rómában
Több tízezer hívő töltötte meg a Szent Péter teret és környékét, hogy részt vegyen Ferenc pápa virágvasárnapi szentmiséjén. Ez a nap egyben a 29. Ifjúsági világnap volt. A hagyománynak megfelelően a tavalyi Ifjúsági Világtalálkozó képviselői átadták lengyel társaiknak a Világtalálkozók Keresztjét és a Mária-ikont, hogy vigyék el magukkal Krakkóba, a 2016-os Ifjúsági Világtalálkozó helyszínére.
„Kire hasonlítok? Júdásra vagy Máriára?” Ez a kérdés kísérjen el bennünket egész héten át – mondta a pápa.


Szeretetmorzsa nagyböjtben
Csíkszeredában péntek délután tizenkét szociális-karitatív munkával foglalkozó civil szervezet összefogásából, szeretetvendégséggel köszöntötték a helyieket a Szabadság téren. A „szeretetmorzsások” arra vállalkoztak, hogy a Tamás József segédpüspök által megáldott puha kaláccsal és forró teával várják a járókelőket, arra biztatva őket, hogy pár percig álljanak meg, beszélgessenek és ajándékozzák meg egymást egy morzsányi szeretettel.
A találkozást a csíki cserkészek alkalomhoz illő dalokkal tették szebbé, Simó Gáspár spirituális vezetésével.


A hétvégén a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban rendezték meg az elváltak és újraházasodottak lelki hétvégéjét. A rendezvényről Kertész Marika, a gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottságának családpasztorációs referense nyilatkozott az erdélyi Mária Rádiónak.


Önkéntes beteglátogatók találkoztak Szatmáron

Szombaton, a szatmári egyházmegye önkéntes beteglátogatói a Szent Alajos Konviktusban gyűltek össze. Előadásában Gajdos Zsuzsa debreceni klinikai lelkigondozó a tizennégy stáción vezette végig a résztvevőket. A nap folyamán szó volt a testi-lelki érintés megjelenéseiről a Szentírásban, majd a beteglátogatói szolgálat végzése közben ért örömökről, nehézségekről számoltak be a résztvevők.


PROGRAMAJÁNLÓ
Folytatódnak a Caritas nyílt estéi
Csíkszeredában ma délután 5 órakor, a Sokszínű Caritas témája a hospice. A találkozón Hompoth Teréztől megtudhatják, hogy hogyan lehet valakit a haldoklás során kísérni, támogatóan és nyíltan mellette állni, és abban segíteni, hogy méltósággal távozhasson a földi életből.
Kedden Székelyudvarhelyen, szerdán Gyergyószentmiklosón és Sepsiszentgyörgyön szintén 17.00 órától várják az érdeklődőket.


Kezdődik a Páduai Szent Antal nagykilenced
Április 15-től a csíksomlyói kegytemplomban keddenként reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek a szentmisék. A reggel 8-kor kezdődő szentmise szónoka felváltva Böjte Mihály és Urbán Erik ferences atyák lesznek. A fél 11-es szentmisén, Balla Barnabás pálos szerzetes prédikál. Az este 7-kor kezdődő szentmise keretében Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános mond szentbeszédet.


Húsvéti adománygyűjtés Pál atya gyermekeinek

A Marosvásárhelyi Infó és a Filantropikum.com internetes magazin, valamint lelkes segítők április 16-án, szerdán 19:00 és 21:00 óra között jótékonysági adománygyűjtést szerveznek Marosvásárhelyen Pál atya gyermekeinek megsegítésére. Az adománygyűjtés helyszíne a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház, ahová elsősorban élelmiszercsomagokat várnak az adományozók részéről.


Regionális találkozót szervez a Keresztirány Nagyváradon
Az Ifjúsági Szolgálat április 25-27-én, a Várad-velencei katolikus kultúrházba várja a 13 és 25 év közöttieket. Az Én vagyok az Út, az Igazság, az Élet mottóval szervezett találkozóra autóbusz indul régiónként. Részvételi díj: 20 lej, amelynek kifizetése alól mentesülnek a 200 km-nél távolabbról érkezők. A rendezvényre április 20-ig lehet jelentkezni a www.keresztirany.ro honlapon.


A gyulafehérvári főegyházmegye örökös szentségimádása ma a csíkkozmási templomban folytatódik. Április 18-án, Nagypénteken, a Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában nem lesz szentségimádás.


KULTURÁLIS HÍREK
Díjátadó ünnepség Kolozsváron
Holnap 18.00 órától a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa szervezésében kerül sor a Kelemen Lajos Műemlékvédő Díj átadási ünnepségére. Kitüntetésben részesül Horváth Anna alpolgármester és a Teleki László Alapítvány. A díjátadót követően László Miklós Műemlék sírok a Házsongárdi temetőben című fotókiállításának megnyitóját tartják a ferences-rendi kolostor refektóriumában.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro, marosvásárhelyi infó, a Magyar Kurír, a gyulafehérvári érsekség és a szatmári püspökség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE – Hírszolgálat, 2014. április 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment