2014. április 15. – Hírek és programajánló

HÍREK

Hárommillió zarándokot várnak Rómába a két pápa szentté avatására

A római polgármesteri hivatal becslései szerint Nagyhéttől május elsejéig három millió zarándok fordul meg a városban, ez fél millióval több, mint Róma lakossága.
A Szent Péter térre jegyek nélkül léphetnek be azok a szerencsések, akiknek ez sikerül. A Pápai Ház Prefektúrája már közölte, hogy a papok számára fenntartott belépők is elfogytak. A koncelebráló bíborosok, püspökök, papok száma ezer körül mozog, 700 pap működik közre a hívek áldoztatásánál.
A szertartást a város hét pontján felállított kivetítőkön is lehet követni, a világ több országában filmszinházakban is,  ugyanakkor a világhálón is.
A római városháza megsokszorozta a tömegközlekedési eszközöket, valamint az április 27-ei labdarugó meccsek időpontját is megváltoztatta hogy ne akadályozzák a városba érkező zarándokokat. A főpolgármester szavai szerint a város felkészült az eseményre és szeretettel vár minden érdeklődőt.


Ma kezdődik a Páduai Szent Antal nagykilenced Csíksomlyón

A kegytemplomban keddenként reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek a szentmisék. A reggel 8-kor kezdődő szentmise szónoka felváltva Böjte Mihály és Urbán Erik ferences atyák lesznek. A fél 11-es szentmisén, Balla Barnabás pálos szerzetes prédikál. Az este 7-kor kezdődő szentmise keretében Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános mond szentbeszédet. Az esti szentmisébe a Mária Rádión keresztül és a www.csiksomlyo.ro oldalon is belekapcsolódhatunk.


Szent Antal nagykilenced Esztelneken is
Április 15-én, ma délután a 6 órás szentmisével kezdetét veszi a Szent Antal nagykilenced az esztelneki ferences templomban is. A nagykilenced keretében elmélkedési sorozatot tartanak a három isteni erényről, a hitről, reményről és szeretetről. Szeretettel várják a kedves testvérteket, de nem csak Esztelnekről, hanem a környező falvakból is.


PROGRAMAJÁNLÓ

Folytatódnak a Caritas nyílt estéi (2014.  április 15-kedd)
Ma délután 5 órakor Székelyudvarhelyen a Sokszínű Caritas keretein belül a családsegítéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Meghívott előadó: Sándor István, szociális munkás. Holnap  Gyergyószent-miklóson és Sepsiszentgyörgyön szintén 17.00 órától várják az érdeklődőket.


Húsvéti adománygyűjtés Pál atya gyermekeinek
A Marosvásárhelyi Infó és a Filantropikum.com internetes magazin, valamint lelkes segítők, április 16-án, szerdán 19:00 és 21:00 óra között jótékonysági adománygyűjtést szerveznek Marosvásárhelyen Pál atya gyermekeinek megsegítésére. Az adománygyűjtés helyszíne a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház, ahová elsősorban élelmiszercsomagokat várnak az adományozók részéről.


Szabadtéri Passió a Húsvéti időben

A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat 5 éve a Húsvéti időben Szabadtéri Passiót játszik. A 35 perces misztériumjáték zenére és pantomimre épülő produkció, mely a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig. Ilyen értelemben aktuális a teljes Húsvéti időben. A Szent Imre Társulat szívesen bemutatja a Szabadtéri Passiót az Ön Plébániáján is. Bővebb információért hívják a: 0745-251341 vagy a 0740-799581-es telefonszámok egyikét.


A Magyar Rádió Gyermekkórusának hangversenye
A 70 tagú együttes Nagycsütörtökön, április 17-én, délután fél 6-kor, a csíksomlyói kegytemplomban ad hangversenyt. Vezényel Matos László és Kabdebó Sándor, zongorán közreműködik Arany Zsuzsanna. A műsorban nyugat európai reneszánsz mesterek és kortárs magyar szerzők művei csendülnek fel. Erdélyi útjuk során a gyerekek ellátogatnak a Szent Anna-tóhoz, valamint Szentegyházán a Gyermekfilharmónia tagjaival közös programon vesznek részt.


Nagycsütörtöki olajszentelés a székesegyházakban
Ebben az évben is megtartják a nagycsütörtöki olajszentelő szentmiséket a püspöki székesegyházakban. A hagyományokhoz híven a jelenlévő papok megújítják szentelésben tett ígéreteiket.
A gyulafehérvári székesegyházban Jakubinyi György érsek vezetésével 11.00 órakor kezdődik a nagycsütörtöki olajszentelő szentmise,  amelyet a Duna Televízió élőben közvetít. Ezen a napon tartják a főegyházmegyei ministráns és hittanos zarándoklatot Gyulafehérváron.
Böcskei László nagyváradi püspök a 10.00 órától kezdődő szentmise keretében áldja meg az olajokat, a váradi székesegyházban. A szertartást rádiónk élőben közvetíti.
A szatmári székesegyházban szintén 10.00 órakor kezdődik a nagycsütörtöki szentmise,
amelyen Schönberger Jenő szatmári püspök megáldja az olajokat.
A temesvári Szent György székesegyházban Roos Márton megyéspüspök az olajszentelési
szentmisét 10.00 órakor mutatja be.


Nagypénteki keresztút a Székely Kálvárián
Urunk szenvedésének ünnepén 15:00 órától a Székely Kálváriára keresztutat imádkozni hívják és várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket népünkért, családjainkért!


Regionális találkozót szervez a Keresztirány Nagyváradon
Az Ifjúsági Szolgálat április 25-27-én, a Várad-velencei katolikus kultúrházba várja a 13 és 25 év közöttieket. Az Én vagyok az Út, az Igazság, az Élet mottóval szervezett találkozóra autóbusz indul régiónként. Részvételi díj: 20 lej, amelynek kifizetése alól mentesülnek a 200 km-nél távolabbról érkezők. A rendezvényre április 20-ig lehet jelentkezni a www.keresztirany.ro honlapon.


KULTURÁLIS HÍREK

Díjátadó ünnepség Kolozsváron
Ma 18.00 órától a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa szervezésében kerül sor a Kelemen Lajos Műemlékvédő Díj átadási ünnepségére. Kitüntetésben részesül Horváth Anna alpolgármester és a Teleki László Alapítvány. A díjátadót követően László Miklós Műemlék sírok a Házsongárdi temetőben című fotókiállításának megnyitóját tartják a ferences-rendi kolostor refektóriumában.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro,  marosvásárhelyi infó, a Caritas, a Magyar Kurír, a gyulafehérvári érsekség valamint a szatmári püspökség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE – Hírszolgálat, 2014. április 15.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment