2014. április 18. – Hírek és programajánló

 HÍREK

Isten éltesse Benedek pápát 87. születésnapján!
XVI. Benedek, emeritus pápa születésnapja alkalmából Ferenc pápa telefonon keresztül fejezte ki jókívánságait, biztosította imáiról, és szerda reggeli szentmiséjében megemlékezett róla - közölte P. Lombardi. A szentszéki szóvivő hozzáfűzte: XVI. Benedek nagyhétre való tekintettel különleges ünneplés helyett születésnapját imádságos összeszedettségben kívánta tölteni.
Joseph Alois Ratzinger 1927. április 16-án született a bajorországi Markl helységben. A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává a XVI. Benedek nevet vette fel; 2005, április 24-én iktatták be, és kezdte meg péteri szolgálatát. 2013. február 10-én kelt és másnap nyilvánosságra hozott nyilatkozatában - idős kora miatti fogyatkozó erejével indokolva - bejelentette lemondását a pápai hivatalról, melynek következtében 2013. február 28-án, este 8 órakor Róma és Szent Péter püspöki széke megürült. Lemondása után hivatalos megszólítása: Őszentsége XVI. Benedek, emeritus pápa. XVI. Bendeket a pápai székben Ferenc követte.
Most egy Ratzinger bíborostól vett szép gondolatsorral emlékezünk az emeritus pápa születésnapjára (A föld sója, 11):
„A keresztény ember tudja, hogy a történelem már meg van váltva, s ezért a végkifejlet pozitív. Azt azonban nem tudjuk, hogy miféle viszontagságokon és nehézségeken keresztül jutunk el a nagyszerű befejezéshez. (…) Az Úr ma még jobban, mint máskor, tudomásunkra hozza, hogy egyedül Ő képes egyházát megmenteni. Tőlünk azt várja, hogy dolgozzunk erőink teljes bevetésével, félelem nélkül, azok szerénységével, akik tudják, hogy akkor is haszontalan szolgák maradnak, ha megtették minden dolgukat. (…) Olyan időszak ez, amikor a türelmet várják el tőlünk, a szeretetnek hétköznapi formáját; olyan szeretetet, amelyben a hit és a remény egyszerre vannak jelen.”


Ferenc pápa a római Don Gnocchi Alapítvány mozgássérültjeinek mutatta be a Nagycsütörtök esti ünnepi szentmisét

A krónikus mozgássérültek kezelésével, gondozásával foglalkozó római intézmény adott otthont a pápa Coena Domini szertartásának. A gyógyintézet 12 betege jelképezte a törékenység régi és új formáit, mindegyik saját könnyeinek és fájdalmának kálváriájával, valamint testvéri közelségre és a reményre való igényével. A keresztény közösség arra kapott meghívást, hogy felismerje bennük a szenvedő Krisztust és figyelemmel, szolidaritással és szeretettel forduljon feléjük. A lábmosás szertartására kiválasztott betegek születésük vagy fiatalkoruk óta élnek ideiglenes vagy krónikus mozgássérüléssel. 16-86 év közötti olasz és három külföldi személyről van szó, akik közül egy muzulmán vallású. Ortopédiai, neurológiai és onkológiai jellegű rokkantságot okozó patológiás betegek.
Az este fél 6-kor kezdődő pápai szertartásra a központ templomában került sor, amelyen részt vettek az intézmény betegei hozzátartozóikkal, valamint a személyzet és a vezetőség.


Meghalt Gabriel García Márquez kolumbiai író, újságíró

Márquezt sokan a legnépszerűbb spanyol anyanyelvű írónak tartják. A mágikus realizmus úttörő figurája írta a Száz év magányt, a Szerelem a kolera idején. Harminckét éve, 1982-ben kapott irodalmi Nobel-díjat regényeiért és novelláiért.
Márquez az ötvenes években kezdett el publikálni. Munkáiban keverednek a fikciós és nem-fikciós elemek; korai stílusát William Faulkneréhez és Mark Twainéhez, humorát Charles Dickenséhez hasonlították. Saját, több regényében visszatérő mikrokörnyezeteiben a fantázia és a realizmus elemei egyaránt megférnek. Márquez egyik erőssége a spanyol nyelv ékesszóló használata volt, ezt több irodalomtörténész is kiemeli a róla szóló esszékben.Az író könyvei gyakorlatilag minden spanyol nyelvű könyvnél népszerűbbek, a Bibliát leszámítva. Nemzetközi szinten is páratlanul sikeres író volt: csak a Száz év magány 25 nyelvre lefordított kiadásaiból több mint 50 millió példányt adtak el. A halálhírről a Márquez-család egyik tagja értesítette a sajtót. A Nobel-díjas író 87 éves volt.


Megható film készült Csaba testvérről – A románok szerint is megváltoztatta a világot

Románia, szeretlek című, virágvasárnapi adásában a Pro TV Böjte Csaba atya évek óta folyó gyermekmentő akciójáról számolt be, meglepő objektivitással és beleérzéssel. Húsz éve már, hogy Csaba testvér igazi apja a szegény gyermekek ezreinek, akiknek több tucat árvaházat épített, hogy azok megtapasztalhassák a melegséget és szeretetet, amit otthon nem kaptak meg – hangzott el az adásban. Emellett elmondták, hogyan sikerült Böjte atyának egy egész tömbházat vásárolnia Déván, amelyben ma a „családjai” élnek, és hogyan sikerült pénzt szereznie egy elhagyott hotel megvásárlására Tusnádon, amely ma a kicsik nevetésétől hangos.


Újjáélesztett hagyomány Felcsíkon

Sok év után idén újra bevárják egymást Madéfalva, Csíkrákos, Csíkcsicsó és Borzsova határkerülő hívei a négyes határkeresztnél. Idén a madéfalvi egyházközösség úgy döntött, hogy – a Siculicidium emlékév alkalmából – újjáélesztik a rendszerváltás után elfeledett hagyományt: a közös határkerülést. Így idén húsvét vasárnapján a határkerülő madéfalvi, csíkrákosi, csíkcsicsói és borzsovai hívek a közös határkeresztnél bevárják egymást, hogy közösen kérjék a jó Isten áldását a termésre. Vasárnap reggel tehát minden településről az ételszentelést követően, nyolc órakor indulnak el a hívek gyalog, lóháton, illetve szekerekkel a termőföldekhez, hogy a megfelelő szertartás keretében áldást kérjenek a termésre. A négy település mezőgazdasági területeinek közös határánál fél 10-kor találkoznak a határkerülők, hogy közösen fohászkodhassanak a természeti csapások elkerüléséért. Az idei szertartás keretében megáldják az új keresztfát is.


PROGRAMAJÁNLÓ

Regionális találkozót szervez a Keresztirány Nagyváradon

Az Ifjúsági Szolgálat április 25-27-én, a Várad-velencei katolikus kultúrházba várja a 13 és 25 év közöttieket. Az Én vagyok az Út, az Igazság, az Élet mottóval szervezett találkozóra autóbusz indul régiónként. Részvételi díj: 20 lej, amelynek kifizetése alól mentesülnek a 200 km-nél távolabbról érkezők. A rendezvényre április 20-ig lehet jelentkezni a www.keresztirany.ro honlapon.


Via Crucis - a Szentatya keresztútja a Colosseumból – este 10 órától

A Szentatya Nagypéntek éjszakáján Rómában, a Colosseumnál tart szokásos keresztúti ájtatosságot a római hívek tízezreivel együtt. Az imádságos együttléten lélekben végigjárjuk Jézus szenvedésének az útját, és megemlékezünk kereszthaláláról. Ma este, hazai idő szerint 10 órától kapcsolódhatunk be a Szentatya által vezetett keresztúti ájtatosságba, a Duna televízió adásán keresztül.


Híreinket tudósítóinktól, valamint a transindex.ro, szekelyhon.ro, 3szek.ro, a Caritas és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról, a szatmári és nagyváradi püspökség információs anyagaiból gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. április 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment