2014. április 24. – Hírek és programajánló

Több egyházi előljáró is részt vesz XXIII. János és II. János Pál szentté avatásán Rómában

Április 27-én avatják szentté II. János Pál pápát a jó pápaként is emlegetett XXIII. Jánossal együtt. A szentté avatási szentmise vasárnap 11.00 órakor kezdődik a Szent Péter téren. A római magyar közösség XXIII. János pápa és Boldog II. János Pál pápa szentté avatását megelőző este, április 26-án 18 órakor magyar szentmisét tart a Santo Stefano Rotondo-templomban, Isten Szolgája Mindszenty József bíboros egykori címtemplomában. A szentmisét Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatja be, több magyar püspök és számos magyar pap és szerzetes koncelebrálásával.

A szertartáson Ternyák Csaba egri érsek, Spányi Antal székesfehérvári püspök és Palánki Ferenc egri segédpüspök is részt vesz. Rómába érkezik Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi püspök, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Böcskei László nagyváradi püspök, Tamás József gyulafehérvári segédpüspök és mintegy ezer magyar zarándok.

A szentté avatási szertartást élőben közvetíti 11.00 órától a Mária Rádió, valamint az M1 és Duna World csatornák.


Átadták a Jakab Antal Keresztény Kör idei díjait

A Márton Áron püspök utódának nevét viselő elismerést a Jakab Antal Keresztény Kör (JAKK) alapította 2010-ben, és évente egy-egy papi, illetve világi személyt díjaznak.

Az idei díjakat Kolumbán Csilla tekerőpataki tanár és Salamon József gyimesbükki plébános vehette át.A díjat minden esetben Jakab püspök életútjának valamely jelentős dátumához kapcsolódóan az egyik díjazott lakóhelyén vagy ahhoz közel eső településen adják át. Idén húsvét harmadnapján Gyimesbükkön került sor e rangos eseményre. A Bákó megyéhez csatolt erdélyi településen a 13 évet raboskodó püspök börtönből való szabadulásának 50., a gyimesbükki templom építése elkezdésének 40. évfordulóján került sor az eseményre.

Elsőként Salamon József gyimesbükki plébános vehette át a díszoklevelet, a Kolozsi Tibor szobrászművész által tervezett emlékplakettet és a díjjal járó pénzöszeget. A 25 éve pappá szentelt Salamon József mindvégig a végeken, a magyar nyelvterület határain védte a magyar értékeket.

Az idei világi díjazott Kolumbán Csilla hittan és földrajz szakos tanár, aki 24 éve tanít Gyergyótekerőpatakon és Kilyénfalván.


Április 25-én, a Mária Rádió székelyudvarhelyi kápolnájában a székelyudvarhelyi Szent György plébániához tartozó Mária Légió közösség tagjai tartják a szentségimádást.


Élet a lélekben plébániai imacsoportok találkozója Csíkszeredában
Az „Egy szívvel-lélekkel…” mottóval megszervezett találkozó április 26-án reggel 9.00 órakor kezdődik az új sportcsarnokban. Egy szívvel-lélekkel az Atya szeretetében címmel Dr. Jitianu Liviu tartja az első elmélkedést. Délután Tamás Huba plébános Egy szívvel-lélekkel Krisztus testében címmel tart előadást. 17.00 órakor a zárószentmise elmélkedését Csató Béla plébános mondja.


Kolozsváron találkoznak a nőszövetségek tagjai
A nőszövetségek egyesülete fennállásának 15. évfordulóját a tavaszi lelkigyakorlatos napok keretében ünneplik május 5–7. között Kolozsváron. A rendezvényre a tagszervezetek elnökeit és 2–3 képviselőjét, valamint a lelkivezetőket várják. Új nőszövetségek is jelentkezhetnek április 27-ig, a 0747-532492-es telefonszámon.


Bibliodráma önismereti csoport indul Csíkszeredában
Az Ige segítségével közelebb kerülni férfi illetve női erőforrásainkhoz – ez a célja a Forró Gerda tanár, bibliodráma asszisztens és Moisii Róbert lelkigondozó, bibliodráma-pszichodráma vezető által tartott foglalkozásoknak. Jelentkezni május 2-ig lehet a 0742-571272-es valamint a 0744-422409-es telefonszámokon.


Jegyesoktató képző

Lelkipászoroknak és házaspároknak szerveznek egy hétvégét, képzés és tapasztalat-megosztás jelleggel május 23-24-én Marosszentgyörgyön. A képzés olyan papoknak és munkatársainknak szól, akik hasonló képzésen eddig nem vettek részt, de eljönnek olyan papok és házaspárok is, akik egy ideje elkötelezetten szerveznek jegyeskurzusokat Főegyházmegyénkben. A péntek estével kezdődő képzés szombat estig tart. Csak az utazást kell fizetni, a képzés támogatója Marosszentgyörgy Önkormányzata. A találkozó segíteni szeretné a lelkipásztorokat, hogy a jegyesoktatás terén hatékonyan végezhessék pasztorációjukat. Segíteni szeretnénk a lelkipásztorokat és önkéntes segítőiket, főleg a házaspárokat, hogy jegyes-kurzusokat indítsanak és koordináljanak.

Jelentkezni a szenegetoi@gmail.com email címre lehet május 16-ig.


MRE - Hírszolgálat, 2014. április 24.
 


 

About the author

maradmin

Leave a Comment