2014. április 25. – Hírek és programajánló

Április 30-án indul a XV. francia egyházi kerékpárverseny
42 pap és diakónus, valamint négy apáca startol április 30-án a XV. egyházi kerékpárverseny rajtvonalától a Franciaország északi részén fekvő Steenvoorde-ban – jelentette be április 22-én a francia püspöki konferencia. A La Croix tudósítása.
A bajnokság két szakaszból áll: első nap a versenyzők különböző időpontokban indulnak, és az órával versenyezve tesznek meg egy 15 kilométeres távot Steenvoorde és Terdeghem városok között, a második nap pedig egyszerre indulva egymással küzdenek meg, és egy Le Ryveld és Steenvoorde között kijelölt, kilenc kilométeres távot hétszer megtéve összesen 63 kilométert teljesítenek.
Az utóbbi időben a katolikus egyház egyre nagyobb érdeklődést mutat a sport iránt Franciaországban, és a bajnokság alatt két szentmisét is tartanak a résztvevőkért. Az elsőt Bernard Podvin, a francia püspöki konferencia szóvivője celebrálja majd az indulás napján, a másodikat pedig Laurent Ulrich, Lille érseke a verseny záró napján.
A steenvoorde-i hívek különös lelkesedéssel várják az eseményt, mivel plébánosuknak, Bertrand Lenernek jó esélyei vannak a győzelemre. Az atya a tavaly Charente-ban megrendezett bajnokságon második helyezést ért el, és idén plusz motivációt jelent, hogy a célvonal a saját plébániája, a steenvoorde-i Szent Péter-templom előtt húzódik.


Jézus él! Misztériumjáték

A húsvét nyolcadában, április 27-én, vasárnap délelőtt Karcfalván,a 16 órás szentmise után Csíkszentdomokoson a szentegyházasfalvi és szentkeresztbányai plébániák önkéntes fiataljai (45-50fő) bemutatják a JÉZUS ÉL! Misztériumjátékot. A 35 perces zenére és pantomimre épülő produkció, a megváltás történetet mutatja be, Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig. Az előadás célja hogy a nézők átéljék Jézus megváltástörténetét és ezáltal mély lelki élményben részesüljenek. Minden kicsit és nagyot, fiatalt, középkorút és időst várunk a templomtérre, a szabadtéri előadásra.


Cserkész fogadalomtétel Székelyudvarhelyen

Vasárnap a Szent Miklós-hegyi plébániatemplomban a 11.00 órakor kezdődő nagymise keretében ünnepélyes fogadalmat tesz a 02. Budvár Cserkészcsapat huszonnégy újonca – tudtuk meg Nagy Endre cserkészparancsnoktól. A templomi esemény ünnepélyes keretet nyújt a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola különböző felekezetű 5–6. osztályosainak a cserkészélet egyik legjelentősebb pillanatához. Kiemelt jelentőségű az Udvarhelyi Cserkészkörzet életében, hogy újra életre kel egy nagy hagyományokkal bíró közösség.


Kolozsváron találkoznak a nőszövetségek tagjai

A nőszövetségek egyesülete fennállásának 15. évfordulóját a tavaszi lelkigyakorlatos napok keretében ünneplik május 5–7. között Kolozsváron. A rendezvényre a tagszervezetek elnökeit és 2–3 képviselőjét, valamint a lelkivezetőket várják. Új nőszövetségek is jelentkezhetnek április 27-ig, a 0747-532492-es telefonszámon.


XVI. Kerületi kórustalálkozó Nyikómalomfalván

A Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület egyházi kórusainak találkozóját idén a nyikómalomfalvi római katolikus plébániatemplomban tartják. Az „Uram legyek egy dallamod, mely ismeretlen pásztorsípból terjed. Hegyekre dőlve hallgatod, mint csobbanást, mely megtöri a csendet.” (Kozma László) mottójú rendezvény szombaton, 10.00 órakor szentmisével kezdődik. A homiliát Dr. Székely Dénes teológiai tanár mondja. A XVI. kerületi kórustalálkozón huszonkét egyházi kórus mutatkozik be, vendégként pedig a baróti Rozmaring Kórust hallgatják meg a résztvevők. Közös énekléssel, szeretetvendégséggel ér véget a rendezvény.


Felsőfokú diplomásoknak is ajánlanak állást

Pénteken, április 25-én, 9.00 órától rendezi meg a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség a tavaszi állásbörzéket: Csíkszeredában a Szakszervezetek Művelődési Házában, Székelyudvarhelyen a Márton Áron Ifjúsági Házban, Gyergyószentmiklóson a Szilágyi étteremben szervezik az állásbörzét. Csíkszerdában 18 munkaadó 100 állást kínálva; Székelyudvarhelyen 16 cég 112 állást; Gyergyószentmiklóson 15 cég 67 állást kínál a munkakeresőknek. A felkínált munkalehetőségek negyedét felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek kínálják.


Emlékezés Jakab Antal püspökre Búzásbesenyőn

Jakab Antal börtönből való szabadulásának ötvenedik évfordulója alkalmából április 27-én, vasárnap 11.00 órakor szentmisével kezdődik az ünnepség. Főcelebráns Dr. Vencser László, közreműködik a helyi kórus. 12.00 órakor emlékműsorral folyatódik. Utána megkoszorúzzák Jakab Antal szobrát. 13.00 órakor kerül sor a Jakab Antal-terem és egy állandó fotókiállítás megnyitójára, a Jakab Antal-termet Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános áldja meg. A rendezvény házigazdája: ifj. Czikó László búzásbesenyői plébános.


Jubilál a székelyudvarhelyi Bárdos Lajos–Palló Imre Éneklő ifjúsági Kórusfesztivál

A fesztivál története 1994-ben kezdődött, két évvel azután, hogy a székelyudvarhelyi zeneiskola középiskolai rangot kapott s felvette a nagy székely operaénekes, Palló Imre nevét. A két évtized alatt 74 erdélyi és határon túli kórus vett részt a rendezvényen, többen már visszajáró fellépők. A kórusfesztivál csütörtökön az 5–8. osztályos, képzőművészet tagozatos diákok munkáiból rendezett tárlat megnyitójával kezdődőtt. Pénteken délután fél 6 órakor a debreceni Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy tart zenetudományi előadást Bárdos Lajos életútjáról, melyet a népdal- és szólóénekesek bemutatkozó hangversenye követ a Székelyföldi Filharmónia koncerttermében. A program szombaton fél 10-kor a gyermek- és ifjúsági kórusok hangversenyével folytatódik a Művelődési Házban, majd vasárnap 10 órakor egyházzenei hangversenyre várják az érdeklődőket a ferences templomba.


Szeretetláng lelki nap

Április 26-án, szombaton 14.30-tól ismét lelki napot tartanak a budapesti Szeretetláng-kápolnában (Székely Bertalan u. 25.), melyre szeretettel hívják és várják az érdeklődőket! (A külső kapu a piros gomb megnyomásával nyílik.) Vendégelőadó: EPERJES KÁROLY színművész. Tanúságtevő előadásának címe: MIT TEHETEK MÁRIA ORSZÁGÁÉRT?


Ünnepelnek Dobóban

Az Isteni Irgalmasság titulusú dobói kápolnában vasárnap délután 4.00 órakor tartják a búcsús szentmisét. Vágás leányegyházközségében Isten igéjét Tankó Géza gyergyóújfalvi plébános hirdeti.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. április 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment