2014. április 29. – Hírek és programajánló

Animátorképző Nagyváradon

„Kedves Fiatalok! Ti egy szebb egyház és egy jobb világ építői vagytok.” (Ferenc pápa)
Ezekkel a bátorító szavakkal hívta a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Ifjúsági Központja animátorképzőre április 25-27 között azokat a fiatalokat, akik a helyi plébánia ifjúsági csoportjának aktív tagjai, s akik törekednek plébánosuk segítségére lenni az ifjúsági élet megszervezésében, lelkesítésében. Így érkeztek fiatalok Nagyváradra Monospetriből, Tasnádszántóról, Margittáról, Szentjobbról, Mihályfalváról és Kárásztelekről.
Első nap ismerkedő, csapatépítő játékokban volt részük a fiataloknak. Következő nap a 139. zsoltárral kezdték, hogy Istennel vágjanak neki a munkának, ami várt rájuk. A képzést Vakon Zsolt ifjúsági lelkész tartotta. Az elméleti képzés első felében bemutatásra kerültek azok a területek, ahol szerepet kapnak a fiatalok a plébánia életében.
Az elméleti rész második felében kis animációs filmek, illetve konkrét példák bemutatásával vehették fontolóra egy jó animátor tulajdonságait, aki: őszinte, szolgálatkész szeretetteljes, megbecsül másokat, a verbális és nonverbális kommunikáció művészetével bír, be tud vonni, ösztönözni tud mindenkit, humoros, figyelmes és hűséges.
A szentmisén és a közös szentségimádáson Jézus Krisztus jelenlétének örülhettek, neki adtunk hálát mindazokért a kegyelmekért, melyekkel elhalmozott mindenkit.
Vasárnap a kiértékelés, búcsúzás napja volt. A találkozó sikerét bizonyítja, hogy a résztvevők a következő kijelnetéssel távoztak: „Egy ilyet még az idén szervezni kell!”


Templombúcsúk május 1-én
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a pusztadaróci és a halmi templomok titulusa Szent József a munkás. Pusztadarócon csütörtökön 11 órától lesz a búcsúmise Ft. Tatár Zoltán kisdengelegi i.h. lelkész szentbeszédével. Előtte, három napon keresztül triduumot tart Ft. Luczás Lóránd szaniszlói plébános este hét órai kezdési időpontokkal.

Halmiban szintén az ünnep napján, 11 órától lesz a búcsúmise Ft. Seffer Dániel ugocsai esperes szentbeszédével.


A margittai kórus a nagyváradi székesegyházban
Május 4-én, vasárnap a 11.30 órakor kezdődő szentmisén az Egyházzenei Központ meghívására a margittai Nagyboldogsszony plébánia kórusa szolgáltatja a zenei részt a nagyváradi római katolikus székesegyházban Szabó Péter kántor vezényletével.


Templom megáldása Cséffán
“Leborulok szent templomod előtt: áldom szent nevedet jóságodért és hűségedért.” (Zsolt 138,2)
Május 4-én, vasárnap 12.00 órakor Böcskei László megyéspüspök ünnepélyes szentmise keretében áldja meg a külsőleg-belsőleg felújított templomot a bihar megyei Cséffán.


Képzések a Caritasnál
A Gyulafehérvári Caritas három népfőiskolai jellegű képzést indít tudatos életmód, idős- és gyermekgondozó témákban Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson. A kezdeményezéssel főként a családalapítás előtt állókat, a környezettudatos személyeket, valamint az otthon beteg családtaggal rendelkezőket célozták meg a szervezők.
A képzések 24 órás, 8×3 órás felbontásban zajlanak. A részvétel díj 150 RON.
Érdeklődni és jelentkezni május 2-ig az alábbi elérhetőségeken lehet:
Csíkszeredában a tudatos életmód és Gyermekgondozó nonformális képzés: Horváth Katalin – iskola@caritas-ab.ro, tel: 0732-830-034.
Székelyudvarhelyen a gyermekgondozó nonformális képzés: Csathó Judit – iskola@caritas-ab.ro, tel: 0732-830-150.
Gyergyószentmiklóson a tudatos életmód: Gurzó Bernadett- felnottkepzes@caritas-ab.ro, tel: 0730-015-195.
Idősgondozó nonformális képzés: Hompoth Teréznél – iskola@caritas-ab.ro, tel: 0732-830-162.


Elsőszombati Mária-köszöntő Csíksomlyón
Az elsőszombati Mária-köszöntőt május 3-án 19 órától kezdődően tartják a csíksomlyói kegytemplomban.


Ifjúsági tanítványság-képző
Május 10-én, a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági házban, a Keresztirány Ifjúsági Szolgálat és a Főegyházmegyei Ifjúsági Lelkészség közös szervezésében kerül sor az ifjúsági tanítványság-képzőre. Az első alkalom témája: az ima. A képzésre május 3-ig lehet jelentkezni a 0744-162803 valamint a 0743-096613-as telefonszámok egyikén.


MRE - Hírszolgálat, 2014. április 29.

About the author

maradmin

Leave a Comment