2014. augusztus 1. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

III. Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Augusztus 30-án, a Márton Áron Múzeum immár harmadik éve szervez megemlékezést és konferenciát a püspök születésnapja alkalmából, szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az ünnepség 10 órakor szentmisével kezdődik, amelyet Tamás József segédpüspök mutat be a jelen lévő papokkal – közli a gyulafehérvári érsekség honlapja.
A szentmisét követően a Művelődési Ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről, történeti jelentőségéről az újonnan feltárt levéltári források tükrében, bérmaútjairól, a kortárs művészekkel való kapcsolatáról, a szülőfalujában élő emlékekről, valamint boldoggá avatási eljárása jelenlegi helyzetéről.
Előadók: Marton József nagyprépost, teológiai tanár; Balogh Margit történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének igazgatója, valamint Kovács Gergely, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora. Az előadások után Xantus Gábor filmrendező Márton Áronról készült alkotását, az Emelt fővel című dokumentum-portréfilmet tekinthetik meg a résztvevők.

Caritas képzés a váradi egyházmegyében
A nagyváradi Caritas Szervezet egy pályázat keretében, négy szakmában, tanfolyamok keretében ingyenes képzéseket szervez. A sikeres vizsgázás után a résztvevők Európai Uniós országokban elismert oklevelet kapnak. A képzések 2014 szeptemberében kezdődnek. További információkat munkanapokon 8 és15 óra között a 0259-411156 és a 0745-516101-es telefonszámokon kérhetnek az érdekeltek.

Elsőszombat, Szűzanya köszöntő Csíksomlyón
Augusztus 2-án, az ünnepélyes Mária-köszöntő este 7 órakor kezdődik. Az engesztelő imaórát délután 6 órától a csíksomlyói hívek tartják. Ők a rózsafüzér előimádkozói és szintén ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a körmenetben. A szentmisét és körmenetet ez alkalommal is rádiónk közvetíti.

Jótékonysági hangverseny Temesváron
A Temesvári Püspökség ma este fél 8 órától, a Szent György székesegyházban jótékonysági hangversenyt szervez. A koncert programjában Gounod, Delibes, Donizetti és Mendelssohn zeneszerzők művei mellett a bánsági születésű Franz Limmer és Margarethe Müller komponisták zeneművei is felcsendülnek. A koncert bevételét a máriaradnai bazilika és rendház felújítására fordítják.

Búcsúk a hétvégén
Augusztus 2-án, szombaton a Gyergyói-havasok legmagasabb pontján, a Pricske-tetőn déli 12 órakor kezdődik az Urunk színeváltozása napi búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Márton István gödemesterházi plébános lesz.
A kaplonyi Porciunkula búcsúra holnap kerül sor délelőtt 11 órától. A Szent Antal plébániatemplom udvarán, a kaplonyi születésű Tempfli Imre atya mutatja majd be a legszentebb áldozatot. A szentmisén közreműködnek a kaplonyi rézfúvósok és a plébánia Páter Szabó Dömjénről elnevezett vegyeskara is.
Resicabányán a Havas Boldogasszony plébániatemplom búcsúja augusztus 3-án, vasárnap fél 11-kor kezdődik. A szentmisén Páll Antal segesvári plébános magyar és román nyelven, Cădărean Ioan temesvári diakónus pedig német nyelven prédikál.
Vasárnap, augusztus 3-án, Resicabánya filiájában, Szörényordason 15 óra 45 perckor szentmise lesz. Utána Pál József Csaba főesperes megáldja a szabadtéren felépített keresztutat.
A temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomba augusztus 3-án, vasárnap a schönstatti nővérek zarándokszentélye érkezik. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik.
A nyikómalomfalvi templomnak Urunk színeváltozása a titulusa. A búcsús szentmise vasárnap fél 1 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka: Kovács Sándor kolozsvári főesperes - plébános.
A temesvári egyházmegyében a szentannai templomban az ünnepélyes, 146. búcsús szentmisére augusztus 3-án, vasárnap 10 órától kerül sor. A szentmisére Barják László szentannai plébános a helybeliek és környékbeliek mellett, mintegy 250 németországi vendéget is vár. Főcelebráns és ünnepi szónok Zillich Péter, Bánságból Németországba elszármazott plébános.

Zarándoklat Máriaradnára
Augusztus 2-án a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik zarándokolnak a máriaradnai bazilikához. Az ünnepi szentmisét 11 órakor dr. Reinhard Hauke erfurti segédpüspök és Excellenciás Roos Márton temesvári főpásztor celebrálja. A liturgiát követően a zarándokok keresztúti ájtatosságon vehetnek részt.

Samu nyári óvodája felkészít az iskolára
A Gyulafehérvári Caritas „Hand in Hand” programjának keretén belül nyári óvoda indul augusztus 4–29. között Marosszentgyörgyön és Csejden. A program célja, hogy segítse a kisiskolásokat a beilleszkedésben egy sikeresebb iskolakezdést biztosítson nekik. A nyári óvoda egyik főszereplője Samu, a játékbábú, aki a gyerekek pajtása lesz a foglalkozások idejére. A szervezők a 0732-716888-as vagy a 0735-735193-as telefonszámokon várják olyan önkéntesek jelentkezését is, akik szívesen besegítenének a programok lebonyolításában.

Időjárás:
Az ország nyugati felén már sok napsütésre számíthatunk, de északon és az Erdélyi medencében még több helyen kialakulhat zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Az enyhe hajnalt követően délután 28-34°C várható.

MRE - Hírszolgálat, 2014. augusztus 1.

About the author

maradmin

Leave a Comment