2014. augusztus 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Ünnepelni hívjuk hallgatóinkat Székelyudvarhelyre
Öt évvel ezelőtt Szűz Mária királynő ünnepén, 2009. augusztus 22-én áldotta meg Tamás József püspök rádiónk második stúdióját a székely anyavárosban. Az 5. évfordulón, péntek délután 5 órakor kezdődő búcsús szentmisén György Imre újmisés vezetésével adunk hálát a megtett útért. Az ünnep előestéjén szentségimádást végzünk, melybe hallgatóink is bekapcsolódhatnak lélekben, közvetítésünk este 8 órától kezdődik. Pénteken délután negyed 5-től közvetítjük a helyszínen összegyűlt hallgatókkal imádkozott rózsafüzért, majd azt követően az ünnepi primiciás szentmisét is. A szentségimádásra és a búcsúra szeretettel várjuk kedves hallgatóinkat!

Hamarosan megszólalnak a Bucsin negyedi harangok
Tegnap délben érkeztek meg azok a harangok, amelyek Gyergyószentmiklóson a Szent István templom frissen épített tornyába kerülnek. A három harang csütörtökig közszemlén lesz a templom bejáratánál, ekkor kerülnek fel a toronyba, augusztus 24-én pedig megáldásukra is sor kerül.
A 400 kilogrammos, Németországból kapott nagyharang mellé két kisebb is készült Székelyudvarhelyen, Lázár Imre műhelyében. Csodálatos az összhangzásuk – mondta el a székelyhon.ro honlapnak, Keresztes Zoltán plébános. Erről a hívek az augusztus 24-i ünnepségen győződhetnek meg, hisz akkor hívja őket imára először harangszó a Bucsin negyedben. A 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise kezdetén Tamás József püspök áldja meg a tornyot és a harangokat.

Véget ért a 38. CsIT
A Gyulafehérvári Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvény zárószenstmiséjén Jakubinyi György prédikációjában azt mondta: „A rítusok sokfélesége mellett is lehetséges az egység, amit az Úr Jézus kér: egyek legyenek, hogy elhiggye a világ, hogy Te küldöttél engem. Ezért kell megélni az egységet Istennel, önmagunkkal, embertársunkkal, hogy amikor mások látják ezt az egységet, higgyék el: Krisztus küldetésében járunk, és így hirdetjük a Megváltás örömhírét.” Az ifjúsági találkozóról a mai Déli Magazinban bővebben hallhatnak.

Szent István napi búcsúk
Szerdán, augusztus 20-án Szent István király, országalapító főünnepe.
Perkőn a Szent István napi búcsús szentmise 12 órakor kezdődik. Fél 11 órakor indul a zarándokok körmenete Perkőre. Útközben a 2012-ben felállított kereszteknél elvégzik a keresztúti ájtatosságot. Az ünnepi szónok Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános lesz. A liturgikus zenei szolgálatot a kézdiszentléleki egyházi énekkar biztosítja, Dávid Emil kántor vezénylése alatt.
Rádiónk élőben közvetíti az ünnepi szentmisét, hogy azok, akik nem tudnak elzarándokolni a Perkőre, lélekben ott lehessenek.
Csíkajnád idén jubileumi évet ünnepel, ugyanis a falu első kápolnáját 1514-ben építtette Szent István király tiszteletére az ajnádi székely főnemesi család, Bernád Balázs és családja. A templomépítés 500. évfordulójának megünneplése holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnepi búcsús szentmise szónoka Jakubinyi György gyulafehérvári érsek lesz, aki ezen alkalomból megáldja a felújított templomot és a templomban elhelyezésre kerülő emléktáblát is.
Kolozsváron, a Donáth úti Szent István templom búcsúünnepét délután 6 órakor tartják. Szentbeszédet mond Marton József nagyprépost, teológiai tanár.
Az aradi minorita templomban a délután 5 órakor kezdődő ünnepi szentmisén emlékeznek meg első királyunkról. A misét követően, a Szent István tiszteletére emelt mellékoltárnál, Benczur Gyula festőművész 1901-ben készített Szent István felajánlja a koronát című képének másolatánál a jelenlevők közösen imádkoznak nemzetünkért. Ez alkalommal várják az aradiakat közös ünneplésre, közös imádkozásra, tisztelgésre.
A mezőbándi templomban augusztus 20-án, 11 órakor a búcsús szentmise szónoka Thorday Attila atya lesz Szegedről.

Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön
Ma este 7 órától Sepsiszentgyörgyön, a Szent József plébánia hittantermében Isten dicsősége nyilvánuljon meg címmel előadást tart Szilágyi László, a Mária Rádió önkéntes műsorvezetője. Az előadás végén bemutatásra kerül a Te érted amit olvasol? könyvsorozat legújabb kiadása, a János evangélium negyedik, befejező része.

Jótékonysági motorostúra
Böjte Csaba atya gyimesbükki gyermekotthona javára augusztus 23-án, szombaton motorostúrát szerveznek az árva gyerekek megsegítéséért. Az indulás délután 3 órakor lesz a székelyudvarhelyi Márton Áron térről. A motorostúráról a mai Déli magazinban bővebben hallhatnak.

Időjárás:
A hűvős hajnalt kellemes, nyári idő váltja fel, a napsütést legfeljebb vékony fátyolfelhők szűrhetik. Késő délutántól nyugaton, északnyugaton és az erdélyi medencében záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Többfelé megélénkül, a déli, délnyugati szél. Délután 25-30 C fokra lehet számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2014. augusztus 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment