2014. augusztus 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Évfordulót ünneplünk, búcsúra készülünk!
Öt évvel ezelőtt Szűz Mária királynő ünnepén, áldotta meg Tamás József püspök rádiónk második stúdióját és kápolnáját Székelyudvarhelyen. Az 5. évfordulón, ma délután 5 órakor, a búcsús szentmisén György Imre újmisés vezetésével adunk hálát a megtett útért. Délután negyed 5-től közvetítjük a helyszínen összegyűlt hallgatókkal imádkozott rózsafüzért, majd azt követően az ünnepi primiciás szentmisét is. A búcsúra szeretettel várjuk kedves hallgatóinkat!

Templombúcsú Mikolában
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a mikolai templom titulusa Szűz Mária királynő. Ma délelőtt 11 órai kezdettel kerül sor a templom búcsújára. A szentbeszédet Ilyés Csaba nagykárolyi főesperes mondja.

Könyvbemutató Gelencén
Ma este 8 órától a gelencei templomban Isten dicsősége nyilvánuljon meg címmel előadást tart Szilágyi László, a Mária Rádió önkéntes műsorvezetője. Az előadás végén bemutatásra kerül a Te érted amit olvasol? könyvsorozat legújabb kiadása, a János evangélium negyedik, befejező része.

Orgonamaraton, Pozitiv orgona megáldása és toronymuzsika
Augusztus 24-én, vasárnap délután 2 órától 6 óráig, a kolozsvári Szent Mihály templomban zenei kulturális „távfutás”-ra hívják az érdeklődőket. Az orgonamaraton alkalmával az orgonisták vállalták fel, hogy előadott műveik által végigfussák a különböző zenei stílusok félévezrednyi „terjedelmét”. A maratonisták: Pozsár Róbert, Boldizsár Katalin, Potyó István, Miklós Noémi, Csengeri Kostyák Zsuzsa és Erich Türk.
Az orgonamaraton záróakkordjaként a délután 6 órakor kezdődő szentmisén Kovács Sándor főesperes megáldja a megújult barokk hangszert, amelyet Erich Türk orgonaművész szólaltat majd meg.
Este 7 órától a Neumarkt Brass fuvós quintet közremükődésével toronymuzsikára kerül sor a Szent Mihály templom tornyának erkélyéről. Az eseményről a mai Déli magazinban bővebben hallhatnak.

Jótékonysági motorostúra
Böjte Csaba atya gyimesbükki gyermekotthona javára holnap, augusztus 23-án motorostúrát szerveznek az árva gyerekek megsegítéséért. Az indulás délután 3 órakor lesz a székelyudvarhelyi Márton Áron térről.

Szívközpont húsz éve Déván

Húszéves jelenlétet ünnepel a dévai Szívközpont – Point-Coer közösség. Az ünneplés holnap 11 órakor veszi kezdetét a dévai Szent Antal templomban bemutatott szentmisével, amelyet a közösség általános elöljárója, Guillaume Trillard mutat be.

Háló találkozó Temesváron
Szombaton, a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendház termében Háló találkozóra kerül sor, amelyre a Partiumból, valamint a határon túlról is érkeznek résztvevők. A rendezvény programja 10 órakor kezdődik és délután ½ 5 órakor szentmisével zárul. Meghívott előadó: Kocsik Zoltán spirituális, előadásának címe: Keresztény nevelés a családban és az iskolában.

Szent László Családi Nap a nagyváradi Püspöki Palota kertjében
A Nagyváradi Püspökség, a Szent László Római Katolikus Líceum és a Nagyváradi Szigligeti Színház holnap délután 4 órától Szent László Családi Napot szervez a Püspöki Palota kertjében. Ez alkalommal a Székesfehérváron bemutatott Koronázási Ünnepi Játékokban felcsendült dalokat a nagyváradi érdeklődők is meghallgathatják. Közreműködik a Szent László Római Katolikus Líceum gyermekkórusa, illetve Benedekffy Kata szoprán énekesnő, aki a Napba öltözött Asszony, a Boldogságos Szűz Mária szerepét tölti be

III. Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Augusztus 30-án, a Márton Áron Múzeum harmadik éve szervez megemlékezést és konferenciát a püspök születésnapja alkalmából, szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az ünnepség 10 órakor szentmisével kezdődik, amelyet Tamás József segédpüspök mutat be. A szentmisét követően a Művelődési Ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről, történeti jelentőségéről az újonnan feltárt levéltári források tükrében, bérmaútjairól, a kortárs művészekkel való kapcsolatáról, a szülőfalujában élő emlékekről, valamint boldoggá avatási eljárása jelenlegi helyzetéről.
Előadók: Marton József nagyprépost, teológiai tanár; Balogh Margit történész, valamint Kovács Gergely, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora. Az előadások után Xantus Gábor filmrendező Márton Áronról készült alkotását, az Emelt fővel című dokumentum-portréfilmet tekinthetik meg a résztvevők.
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, illetve zarándokcsoportokat is. A konferencia ebédszünetében szerény büféebéddel szolgálnak minden résztvevőnek. A konferenciára autóbusz indul reggel 8 órakor Székelyudvarhelyről. Csatlakozni lehet az útvonal mentén levő helységekből. Jelentkezni a 0266-313407-es vagy a 0757-705561-es telefonszámokon lehet. A viteldíj: 10 lej.

Időjárás:
A hidegfront továbbra is érezteti hatását, záporokra, zivatarokra számíthatunk, elektromos kisülésekkel. Helyenként erősebb széllökések lesznek jellemzők. A légnyomás értékek csökkenőfélben vannak. Max. hőmérsékleti értékek a nap folyamán: 22-27 ºC. Min. Hőmérsékleti értékek: 9-15ºC.

MRE – Hírszolgálat, 2014. augusztus 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment