2014. augusztus 5. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Székelykapus zarándokhely
Elkészült Székelyföld első, székelykapukból álló keresztútja. A „székely golgotát” a hétvégén avatták a székelyvéckei falunapokon. A tizenöt székelykapuból álló golgota mindenkinek üzen: aki vallásos, az Jézus szenvedéstörténetében tud elmélyülni ezen a helyen, aki pedig a szépet szereti, az a faragott, restaurált székelykapukban gyönyörködhet.
„Erre a keresztútra szükség volt, szükség van. Kereszthordozó nemzedék vagyunk, hozzá kell edzenünk vállunkat és szívünket a kereszt viseléséhez, de egyedül nem bírjuk. Ez a keresztút is erre akarja felhívni a figyelmet, ezt akarja kifejezni Isten felé: egyedül nem bírjuk a keresztet” – mondta a stációk melletti elmélkedéseket követő szentmisén Hajlák Attila marosvásárhelyi segédlelkész.
„Ez a hely a jövőt jelenti, azt, hogy ez nem egy kihalófélben lévő falu, amint azt sokan elkönyvelték. Ez a keresztút zarándokhely lesz, mert minden nagyböjtben itt fogjuk elvégezni a keresztutat. Az emberek lassan megszokják és idegenből is jönnek majd” – fejtette ki a székelyhonnak Bene Gábor helyi plébános.

Havas Boldogasszony napi búcsúk
Ma, augusztus 5-én, van a kolozsvári ferences templom búcsúja. A szentmise este 6 órakor kezdődik.
A Szatmári Egyházmegyében a mezőfényi kápolna titulusa Havas Boldogasszony. A búcsús szentmisére ma este fél nyolctól kerül sor. A hívek már este 6-kor elindulnak a kápolna felé, mindenki a hozzá legközelebb levő keresztnél elmondja az első tized rózsafüzért, majd, ahogy a csoportok találkoznak, bevárják egymást a haladásban, már együtt imádkoznak tovább az út melletti kereszteknél, a kápolnához érve pedig befejezik a rózsafüzért.

Holnap Urunk színeváltozása
Augusztus 6-án van Urunk színeváltozásának ünnepe, amely a Tábor-hegyi megdicsőülésre irányítja tekintetünket. Urunk színeváltozása a sándorhomoki templom titulusa A búcsús szentmisét holnap 11 órától tartják, Molnár Eduárd pusztadaróci lelkész prédikációjával.

Fogadalmi ünnep Atyhában
A dologtiltó napot elődeink engesztelésnek szánták: a múlt század elején számos veszteség érte Atyhát. Harangjai „háborúba mentek”, egy szélvihar alkalmával pedig ledőlt a templomtorony. Újjáépítésére 1927-től kerülhetett sor. 1928. augusztus első vasárnapján ültek először fogadalmi ünnepet, amelyet az elmúlt évekig kivonulással, szabadtéri misével tartottak augusztus 6-án a Fenyves fölötti korábban emlék-, majd fogadalmi kápolnánál. Szerdán a 11 órakor kezdődő liturgiára a templomban kerül sor, hogy megkönnyítsék az idősek részvételét – tudtuk meg Gergely Géza címzetes esperestől, atyhai plébánostól.

III. Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson
Augusztus 30-án, a Márton Áron Múzeum immár harmadik éve szervez megemlékezést és konferenciát a püspök születésnapja alkalmából, szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az ünnepség 10 órakor szentmisével kezdődik, amelyet Tamás József segédpüspök mutat be a jelen lévő papokkal – közli a gyulafehérvári érsekség honlapja.
A szentmisét követően a Művelődési Ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről, történeti jelentőségéről az újonnan feltárt levéltári források tükrében, bérmaútjairól, a kortárs művészekkel való kapcsolatáról, a szülőfalujában élő emlékekről, valamint boldoggá avatási eljárása jelenlegi helyzetéről.
Előadók: Marton József nagyprépost, teológiai tanár; Balogh Margit történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének igazgatója, valamint Kovács Gergely, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora. Az előadások után Xantus Gábor filmrendező Márton Áronról készült alkotását, az Emelt fővel című dokumentum-portréfilmet tekinthetik meg a résztvevők.

Zarándoklat boldogemlékű Áron püspök szentté avatásáért
Szeptember 9-11 között harmadik alkalommal szerveznek zarándoklatot Márton Áron püspök nyomdokain, melynek során felkeresik szülőfaluját, kápláni és plébánosi szolgálatának néhány helyét, püspökké szentelésének templomát, börtönéveinek leghírhedtebb helyszínét. A zarándoklatnak a közös imádság és napi szentmiseáldozat adja a lelki keretet, Kovács Gergely posztulátor vezetésével. Jelentkezni lehet augusztus 31-ig, a 0726-107002-es vagy a 0744-472178-as telefonszámokon.

Időjárás:
Ma ismét többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, a délutáni órákban heves zivatarok is lehetnek. Országszerte még kitart a 30°C feletti meleg napközben, néhol 32 és 35°C közötti csúcsértékeket mérhetnek. Az Északról fújó enyhe szél helyenként mérsékelten felerősödhet.

MRE - Hírszolgálat, 2014. augusztus 5.

About the author

maradmin

Leave a Comment