2014. december 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K    E S T E

Megnyílt a Kristófi-tárlat Nagyváradon
Ma délután öt órától tartották a Püspöki Palotában a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Körösvidéki Múzeum közös rendezésében megvalósult Kristófi János életmű-kiállítás megnyitóját, amelyen részt vett az idén elhunyt nagyváradi művész özvegye és a Kristófi család több tagja is. A megnyitón szép számban megjelent érdeklődőket köszöntötte a nagyváradi püspök valamint a múzeum igazgatója, a szakmai értékelés után pedig a jelenlévők megtekintették Csáky Zoltán Kristófi Jánosról készült Arcélek-portréműsorát. A kiállítás 2015. január 25-éig látogatható. 
 
Diákok karácsonyi köszöntője a váradi megyéspüspöknél
Ma délelőtt „Egy falu Karácsonya” című betlehemes játékot adták elő a Nagyváradi Püspöki Palota dísztermében a Szent László Teológiai Líceum IX. illetve X.B teológia szakos osztályai. A karácsonyi köszöntő alkalmat adott egyben a december 6-án megszervezett adventi vásáron begyült összegeknek az átadására olyan többgyermekes családoknak, amelyeknek egy vagy több gyermeke a Szent László Iskolába jár.

Önkéntesek karácsonyi akciója Szatmárnémetiben
Az „Önkéntesség határok nélkül" pályázat keretében örömszerző akcióra került sor a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium együttműködésében. A gimnáziumban minden osztály élelmiszereket gyűjtött, amelyeket az önkéntes csoport tagjai december 17-én eljuttattak a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által működtetett „Barátság Ház” Nyitott Szociális Központjába. Itt 70 hátrányos helyzetű gyermek tölti mindennapjainak egy részét. Az ünnepre való ráhangolódásként karácsonyi énekekkel örvendeztették meg őket, utána pedig közösen játszottak. 

Ünnepi előkészületek Csíkszeredában
- A Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért holnap este hat órára várja a nagycsaládosokat a Szent Imre Ifjúsági Központba, ahol fél héttől Sárközi Sándor piarista atya szentmisét mutat be, amit ünnepi műsor és egymás megajándékozása követ. 
- Szombaton a József Attila Általános Iskola sportcsarnokában tartják a Családok Adventje a Családlánccal elnevezésű rendezvényt a Csíki Anyák Egyesülete, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete és a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért szervezésében. Délelőtt tizenegy órára várják a családokat mind a városból, mind a környező településekről. Lesznek kézműves foglalkozások, hagyományos karácsonyfadísz készítése természetes anyagokból, játszósarok. A délutáni közös karácsonyfa-díszítés után a gyerekek ajándékra is számíthatnak, a szervezők mintegy kétszáz ajándékcsomagot készítettek elő. 

Háromszéki rendezvények
Holnap az autizmus spektrumzavarban szenvedő gyerekek Rehabilitációs Központjában kerül sor a tízedik AUTEXPO kiállításra. A központot a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság működteti. A rendezvényt holnap délután kettő és este hat óra között lehet látogatni Sepsiszentgyörgyön, a központ Puskás Tivadar utcai székhelyén.
December 19-én, pénteken a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság által működtetett, sepsikilyéni Rehabilitációs Központban délután 4 és este 7 óra között karácsonyi vásárt tartanak a központba bejáró fogyatékkal élő gyerekekés fiatalok munkáiból. Ezt követően karácsonyi jótékonysági koncertre kerül sor. Fellép a Filip család, Márk Attila és a Canticum. Művészeti vezető Sebestyén Lázár Enikő. – tájékoztatott Székely Csaba Flórián.

Sóvidéki Gyermekkarácsony Parajdon
December 20-án, szombaton tizenegy órakor kezdődik a parajdi sóbányában, a Sóvidéki gyermekkarácsony, amelyre elsősorban a dévai Szent Ferenc Alapítvány környékbeli és távolabbi napközi, illetve bentlakó otthonainak gyermekeit várják. Az ünnepségen a csíkszeredai Role együttes jótékonysági koncertet tart.

A buszra várva – adventi előadás
A csíkszeredai Szent Kereszt plébánia ifjúsági csoportja előadás sorozatot tart a Csík-környéki templomokban, melyre várnak minden érdeklődőt. Az előadás címe: A buszra várva. A 15-20 perces előadás elsősorban a hitről és a várakozásról szól. Arra keresi a választ, hogyan, milyen lelkülettel várja a ma embere Karácsony ünnepét. Az előadást az érdeklődők megtekinthetik december 21-én vasárnap, a csíksomlyói kegytemplomban az este hat órakor kezdődő szentmise után.

Az időjárásról:
Továbbra is változékony, csapadékos, szeles időre van kilátás. Hajnalban helyenként fagypont alá esik a hőmérséklet, nappal azonban 2 és 8°C várható. Az ország északnyugati harmadán számíthatunk még esőre, majd mindenhol megszűnik a csapadék, nyugat felől felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. 

MRE - Hírszolgálat, 2014. december 18.


H Í R E K   D É L B E N

Kristófi János életmű-kiállítás a Püspöki Palotában
Kristófi János, alig egy esztendeje elhunyt nagyváradi festőművész egyik legátfogóbb életmű-kiállítása nyílik ma délután öt órakor a nagyváradi Püspöki Palotának a Körösvidéki Múzeummal közösen használt kiállítótermeiben.
A hat teremre kiterjedő, mintegy 100 festményt és számos grafikát felvonultató válogatás áttekintést ad a mester életművéről pályakezdésétől a legutóbbi időkig.
A tárlat megnyitóján dr. Maria Zintz művészettörténész és Feledy Balázs művészeti író méltatja a Kristófi-életművet. A kiállítás előreláthatólag január 25-ig lesz megtekinthető.

Medgyesen ma búcsúztatják Harai Pált
Délután öt órakor a Szent István templomban mutatnak be szentmisét a város korábbi plébánosának lelki üdvéért, és búcsúznak el tőle a hívek.
Mint ismeretes, Harai Pál tiszteletbeli kanonok, esperes, nyugalmazott medgyesi plébános életének 86., papságának 62. évében, december 16-án délben, szentségekkel megerősítve, rövid betegség után hunyt el. Temetése holnap délután két órakor szülőfalujában, Szentkatolnán lesz. A feltámadt Üdvözítő legyen örök jutalma!

Megjelent a MégIS legújabb száma
Elkészült a kispapok időszakosan megjelenő lapjának karácsonyi száma, amelynek vezérmotívuma a férfi, annak szerepe, karaktere és érzelmi világa számos szemszögből megvilágítva.
A lapban szereplő írásokban megszólal többek közt Jakubinyi György érsek, találunk benne könyv-, és filmajánlót, illetve az elsőévesek bemutatkozása is olvasható. A kispapok lapja a plébániákon vásárolható meg, utánrendeléssel pedig a 0744-928.495-ös telefonszámon.

Engesztelés a meg nem született gyermekekért
Az adventi időszakban, minden pénteken délután fél 5 órától aprószentek napjáig, a meg nem született gyermekekért tartanak engesztelő imádságot a nagyváradi Szent László plébánián.
Az imaalkalomról Tóth Attila nagyváradi segédlelkész nyilatkozott rádiónknak.

Ünnepi előkészületek Csíkszeredában
- A Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért tízedik alkalommal szervez közös karácsonyt. Holnap este hat órára várják a nagycsaládosokat a Szent Imre Ifjúsági Központba, majd fél héttől Sárközi Sándor piarista atya szentmisét mutat be, amit ünnepi műsor és egymás megajándékozása követ – tudtuk meg Dánél Sándortól, az egyesület elnökétől.
- Szombaton szintén Csíkszeredában, a Tudor-negyedi József Attila Általános Iskola sportcsarnokában tartják a Családok Adventje a Családlánccal elnevezésű rendezvényt. A Csíki Anyák Egyesülete, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete és a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért immár második alkalommal szervezi meg az eseményt. Szombaton délelőtt tizenegy órára várják a családokat mind a városból, mind a környező településekről. Lesznek kézműves foglalkozások, hagyományos karácsonyfadísz készítése természetes anyagokból, játszósarok. A délutáni közös karácsonyfa-díszítés után a gyerekek ajándékra is számíthatnak, a szervezők mintegy kétszáz ajándékcsomagot készítettek elő.

Háromszéki rendezvények
Ma és holnap az autizmus spektrumzavarban szenvedő gyerekek Rehabilitációs Központjában kerül sor a tízedik AUTEXPO kiállításra. A központot a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság működteti.
A rendezvényt ma délután kettő és este hét óra között, valamint holnap délután kettő és este hat óra között lehet látogatni Sepsiszentgyörgyön, a központ Puskás Tivadar utcai székhelyén.
December 19-én a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság által működtetett, sepsikilyéni Rehabilitációs Központban 16 és 19 óra között karácsonyi vásárt tartanak a központba bejáró fogyatékkal élő gyerekekés fiatalok munkáiból. Ezt követően, 19 órától karácsonyi jótékonysági koncertre kerül sor. Fellép a Filip család, Márk Attila és a Canticum. Művészeti vezető Sebestyén Lázár Enikő. – tájékoztatott Székely Csaba Flórián.

Elmarad a Palló karácsonyi koncertje
Székelyudvarhelyen a Szent Miklós plébánia-templomban, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola ma este hat órára meghirdetett karácsonyi hangversenye elmarad. Kérik a kedves hívek megértését!

Az időjárásról:
A mai napon is jórészt sok lesz a felhő felettünk. Kezdetben északnyugaton alakulhat ki kisebb eső, délutántól azonban ismét többfelé eshet. Helyenként megélénkül a szél.

MRE - Hírszolgálat, 2014. december 18.


H Í R E K   R E G G E L

Medgyesen ma búcsúztatják Harai Pált
Délután öt órakor a Szent István templomban mutatnak be szentmisét a város korábbi plébánosának lelki üdvéért, és búcsúznak el tőle a hívek.
Mint ismeretes, Harai Pál tiszteletbeli kanonok, esperes, nyugalmazott medgyesi plébános életének 86., papságának 62. évében, december 16-án délben, szentségekkel megerősítve, rövid betegség után hunyt el.
Temetése holnap délután két órakor szülőfalujában, Szentkatolnán lesz. A feltámadt Üdvözítő legyen örök jutalma!

Kristófi János életmű-kiállítás a Püspöki Palotában
Kristófi János, alig egy esztendeje elhunyt nagyváradi festőművész egyik legátfogóbb életmű-kiállítása nyílik ma délután öt órakor a nagyváradi Püspöki Palotának a Körösvidéki Múzeummal közösen használt kiállítótermeiben.
A hat teremre kiterjedő, mintegy 100 festményt és számos grafikát felvonultató válogatás áttekintést ad a mester életművéről pályakezdésétől a legutóbbi időkig.
A tárlat megnyitóján dr. Maria Zintz művészettörténész és Feledy Balázs művészeti író méltatja a Kristófi-életművet. A kiállítás előreláthatólag január 25-ig lesz megtekinthető.

Megjelent a MégIS legújabb száma
Elkészült a kispapok időszakosan megjelenő lapjának karácsonyi száma, amelynek vezérmotívuma a férfi, annak szerepe, karaktere és érzelmi világa számos szemszögből megvilágítva.
A lapban szereplő írásokban megszólal többek közt Jakubinyi György érsek, találunk benne könyv-, és filmajánlót, illetve az elsőévesek bemutatkozása is olvasható. A kispapok lapja a plébániákon vásárolható meg, utánrendeléssel pedig a 0744-928.495-ös telefonszámon.

Engesztelés a meg nem született gyermekekért
Az adventi időszakban, minden pénteken délután fél 5 órától aprószentek napjáig, a meg nem született gyermekekért tartanak engesztelő imádságot a nagyváradi Szent László plébánián.
Az imaalkalomról Tóth Attila nagyváradi segédlelkész nyilatkozott rádiónknak.

Ünnepi előkészületek Csíkszeredában
- A Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért tízedik alkalommal szervez közös karácsonyt. Holnap este hat órára várják a nagycsaládosokat a Szent Imre Ifjúsági Központba, majd fél héttől Sárközi Sándor piarista atya szentmisét mutat be, amit ünnepi műsor és egymás megajándékozása követ – tudtuk meg Dánél Sándortól, az egyesület elnökétől.
- Szombaton szintén Csíkszeredában, a Tudor-negyedi József Attila Általános Iskola sportcsarnokában tartják a Családok Adventje a Családlánccal elnevezésű rendezvényt. A Csíki Anyák Egyesülete, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete és a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért immár második alkalommal szervezi meg az eseményt. Szombaton délelőtt tizenegy órára várják a családokat mind a városból, mind a környező településekről. Lesznek kézműves foglalkozások, hagyományos karácsonyfadísz készítése természetes anyagokból, játszósarok. A délutáni közös karácsonyfa-díszítés után a gyerekek ajándékra is számíthatnak, a szervezők mintegy kétszáz ajándékcsomagot készítettek elő.

Adventi gyertyagyújtás a Székesegyház előtt
A Nagyváradi Püspökség az advent, a várakozás lelkületét és hangulatát nagyobb lángra akarja lobbantani és fokozottabbá tenni. Advent utolsó szombatján, december 20-án este hét órakor a cserkészek által hozott betlehemi lángról gyújtják meg az adventi koszorú utolsó gyertyáját is a székesegyház előtti téren. A gyertyagyújtás szertartása után a Caritas Catholica munkatársai meleg teát kínálnak a résztvevőknek.

Szentegyházi ünnepi Kavalkád
Advent negyedik vasárnapján ünnepre hangoló rendezvényt tartanak Szentegyházán, a városrész piacterén. A Karácsonyi Kavalkádot a Szent Gellért Alapítvány szervezi, partnerségben más helyi szervezetekkel. Lesz élő betlehem, karácsonyi muzsika, meleg tea, zsíros kenyér és vásár. Helyi kisgyermekek és fiatalok kulturális programja színesíti a délelőtt tizenegy órától az esti órákig tartó együttlétet – tájékoztatta rádiónkat Pál Emőke Sarolta, a Szent Gellért Alapítvány munkatársa.

Az időjárásról:
A mai napon is jórészt sok lesz a felhő felettünk. Kezdetben északnyugaton alakulhat ki kisebb eső, délutántól azonban ismét többfelé eshet. Helyenként megélénkül a szél.

MRE - Hírszolgálat, 2014. december 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment