2014. december 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L
 

Főbb templomaink karácsonyi miserendje
A csíksomlyói kegytemplomban ma délelőtt tíz órától délután öt óráig gyóntatás lesz a sekrestyében. Éjjel fél tizenkettőkor kezdődik az Árvácska Együttes karácsonyi műsora, utána pedig az éjféli szentmise.
A máriaradnai bazilikában ma este hat órakor kezdődik a karácsonyi pásztorjáték, a szentesti mise hét órakor lesz.
A temesvári Szent György székesegyházban Roos Márton megyéspüspök ma éjjel tizenegy órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az Exultate énekkar egyházi és népénekeket ad elő. Az énekkart Bajkai-Fábián Róbert orgonista vezényli.
A szatmárnémeti székesegyház plébániatemplomban ma este fél tizenegy órakor mutatják be a gyermekek a pásztorjátékot. Éjfélkor az ünnepi szentmisét Schönberger Jenő megyéspüspök celebrálja.
Székelyudvarhelyen, karácsony vigíliáján a szabadtéri szentmise a Márton Áron téren éjjel tizenegy órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József püspök lesz.
A kolozsvári Szent Mihály templomban a karácsonyi éjféli szentmiseszintén tizenegy órakor kezdődik. Előtte negyed tizenegytől pásztorjátékot mutatnak be a gyerekek. 
Nagyváradon, Böcskei László megyéspüspök ma délután öt órakor a Szent Márton Öregotthon kápolnájában mutat be karácsonyi szentmisét az otthon lakói és alkalmazottai számára.
A nagyváradi székesegyházban este 11 órától orgonakoncertet tartanak, majd ezt követi karácsony ünnepének meghirdetése és az ünnepélyes éjféli szentmise, melyet a megyéspüspök celebrál. A szentmise zenei részét Joseph Haydn Kis Orgonamiséje és karácsonyi népénekek képezik, melyeket a székesegyház kórusa és zenekara ad elő Kristófi János irányításával. Karácsony napján az ünnepi szentmisét a megyéspüspök délelőtt tizenegy órakor mutatja be. 
Karácsony ünnepének második napján délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyéspüspök a nagyváradi fegyházban mutat be ünnepi szentmisét, melyen közreműködnek a Szent László Iskolaközpont diákjai, akik énekükkel próbálják szebbé tenni az elítéltek számára Jézus Krisztus születésének ünnepét. 
December 26-án, karácsony másodnapján a fél 11-es szentmise után a Nagy István Művészeti Szakközépiskola középiskolás kórusának és zenekarának karácsonyi koncertje lesz.

Karácsonyi zenés áhítat az aradi minorita templomban
Ma este fél tizenkettőtől zenével készülnek Aradon az éjféli misére. A zenei eseményen gregorián énekek, világszerte ismert és kedvelt középkori kanciók, a legrégibb eredeti magyar karácsonyi énekek, valamint kortárs magyar zeneszerző művei csendülnek fel. Vezényel: Tankó László, az aradi minorita templom karvezetője.

Karitatív koncert Csanáloson
Csanáloson, a katolikus templomban december 27-én, szombaton a délután négy órakor kezdődő szentmise keretében jótékonysági hangversenyre kerül sor. Az alkalmon összegyűlt pénzt a templom orgonájának felújítására fordítják.

Családpasztoráció támogatására felhívás
December 28-án, Szent Család vasárnapján a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban a családpasztorációs tevékenységek támogatására gyűjtés lesz. A Családpasztorációs Iroda az összeget az egyes főesperesi kerületekben elindult jegyeskurzusokra, a jegyesoktatásban résztvevő házaspárok képzésére, családos tábor és konferencia mellett férjek/édesapák, feleségek/édesanyák, néhány éve pedig elváltak és özvegyek lelki napjainak megszervezésére fordítja.

Szent Család ünnepe
A nagyváradi székesegyházban Szent Család vasárnapján a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén a házassági évfordulójukat ünneplő házaspárok megújítják házassági fogadalmukat, majd a szentmise végén az egyházmegye főpásztora, Böcskei László megyéspüspök külön áldásban részesíti őket.
– Marosvásárhelyen, a Szent Család templom búcsúja december 28-án, vasárnap délután egy órakor kezdődik. Az ünnepi szónok Böjte Csaba ferences atya lesz.
– A szatmárnémeti Szent Család plébániatemplom búcsúünnepét, december 28-án, este hat órától tartják. A szentbeszédet Vojtku László, a szatmárnémeti Szentlélek egyházközösség mondja.
– Gyergyószentmiklóson, Szent Család vasárnapján este hét órától a helyi fúvószenekar évbúcsúztató koncertjét tartja a Szent Miklós templomban. A koncertből begyült adományokat a zenekar a Szeretetkonyha javára ajánlják fel.

Aprószentek – az élet védelmében
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban, december 28-án, aprószentek napján délután öt órakor a Pro Vita Hominis Társaság engesztelést tart. Este hat órától ünnepi szentmise lesz, utána gyertyás körmenetet tartanak az aprószentek emlékére.

Az időjárásról: 
A mai napon országszerte csapadékmentes időre számíthatunk, ugyanakkor szeles marad az idő. Erős nyugati, délnyugati szélre kell számítani. Reggelre többfelé képződhet pára, illetve köd, napközben azonban a legtöbb helyen kisüt a nap. Hajnalban síkvidéken -4 és +4, míg hegyvidéken -8 és +2°C várható.
 

MRE – Hírszolgálat, 2014. december 24.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment