2014. február 21. – Hírek és programajánló

Szinódus a vatikánban
A reggeli imaórát követően tegnap megkezdődött a vatikáni szinódusi aulában a pápa és az összes bíboros tanácskozása a család témájáról. A találkozó február 21-én, ma este ér véget. A délelőtti ülések fél 10-től fél 1-ig, a délutáni tanácskozások fél 5-től 7-ig tartanak. Február 22-én, szombaton Szent Péter székfoglalásának ünnepén a vatikáni bazilikában konzisztóriumra kerül sor, amely során Ferenc pápa 19 új bíborost kreál.
A család a társadalom alapvető sejtje. Kezdettől fogva a Teremtő megáldotta a férfit és a nőt, hogy termékenyek legyenek és szaporodjanak. Így a család képviseli a világban a szentháromságos egy Isten visszatükröződését – hangsúlyozta beszédében a pápa. A Szentatya rámutatott, hogy ez az egység mindig felidézi a család, a házasság szépségét, ennek az egyszerű és egyben gazdag emberi valóságnak a nagyságát, amely örömökből és reményből, nehézségekből és szenvedésből áll, mint az élet. A családot ma megvetik és rosszul bánnak vele. Nekünk az a feladatunk, hogy ismerjük fel milyen szép, igaz és jó családot alkotni, családnak lenni ma, továbbá, hogy mennyire nélkülözhetetlen ez a világ élete, az emberiség jövője számára.


Idén boldoggá avatják Álvaro del Portillót

Szeptember 27-én avatják boldoggá Álvaro del Portillót, aki Szent Josemaría Escrivá, az Opus Dei alapítója nyomdokaiban járt. A legfontosabb üzenete az, hogy mindenkinek meg kell tanulnia ott lenni, ahol ténylegesen van, ott megszentelni mindent: a munkáját, a családi kötelékeket, barátságokat, minden kapcsolatot. A boldoggá avatási szertartás helyszíne szülővárosa, Madrid lesz, ám Róma is otthont ad néhány eseménynek: többek között egy hálaadó misét és egy audienciát terveznek október 1-jére.


Imára és böjtre hív az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia

Az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia február 20-án felhívást adott ki a kijevi eseményekkel kapcsolatban. Munkácson február 20-án egész napos szentségimádást tartanak Ukrajna békéjéért, és szerte az országban nem egy római katolikus plébánián hetek óta folyamatosan imaórákat, szentségimádást tartanak erre a szándékra. A Majdan melletti Szent Mihály pravoszláv templomot megnyitották a tüntetők, főleg a sebesültek számára, szinte kórházat rendeztek be az épületben. A szintén a Majdan közelében lévő római katolikus Szent Sándor székesegyházat is megnyitották a sebesülteknek.
Az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia levelében ez áll: "Minden hívünket imára és böjtre szólítjuk fel. Az imádság és áldozathozatalaink a legerősebb és a legelső eszköz számunkra. Kérünk mindenkit, hogy szüntelenül könyörögjön az irgalmas Istenhez sokat szenvedett Hazánkért."


Újra vízummal utazhatunk Svájcba?
Vízum bevezetését fontolgatja Svájc a nem Schengen-tagállamok polgáraival szemben. A svájci szövetségi tanács tegnapelőtt azonnali hatállyal elfogadta a Schengeni egyezmény úgynevezett acquisában előírt olyan intézkedések alkalmazását, amelyek egy nagyobb bevándorláshullám visszaszorítására vonatkoznak. Eszerint akár ideiglenes vízumkötelezettséget is bevezethetnek a nem schengeni országok állampolgáraival szemben.


2014. február 21-én, Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú-püspök születésének 103. évfordulóján, a nagyváradi székesegyházban a 18.00 órakor kezdődő esti dicséret keretében ismét átadásra kerül A hit szolgálatában elnevezésű érdemérem, melyet az egyházmegye főpásztora 2012 végén alapított.

Az idei évben is több felterjesztés érkezett a Püspöki Hivatalhoz, melyeket a főesperesek testülete és az erre kijelölt bizottság megvizsgált, majd kiválasztotta azt a személyt, aki ebben az évben átveszi az egyházmegyei érdemérmet. A kiválasztott személy Kispataki Piroska, a szalárdi egyházközség híve, aki szerényen és hűséggel hosszú évtizedek óta áll az egyházközség szolgálatában. Életpéldájával és kitartó felelősségvállalásával kitűnt a hitnek a szolgálatában és a hívek előtt köztiszteletnek örvend.
A Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú-püspök tiszteletére bemutatott esti dicséretre várják az egyházmegye papjait és híveit, az Istent és embereket hűséggel szolgáló lelkekért végzett közös imádságra.


Papi Hivatások nyomában – országos hittanverseny
2014. február 21-23. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös szervezésében kerül megrendezésre a „Papi hivatások nyomában” elnevezésű országos hittanverseny, melynek célja, hogy fiataljaink jobban megismerjék a katolikus megújulást szolgáló szerzetesek (a jezsuiták és a piaristák) élete, működése által az Istennek szentelt élet értékét, mélységét és szépségét.
Ebben az évben az ország tíz római katolikus középiskolájából érkezett résztvevők mérik össze tudásukat. A díjkiosztó ünnepség 2014. február 22-én szombaton 18.00 órakor kezdődik a Püspöki Palota dísztermében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.


A kolozsvári Szent Mihály templomban, a szombat délutáni koncertek sorozatban február 22-én 17 órától Geréd István, a piarista templom kántorának orgonajátékát hallgathatják meg az érdeklődők. Műsoron: Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude és Joseph Rheinberger válogatott művei. A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak!


Március 7-9 között Ferences ifjúsági téli találkozó lesz Désen. A gyulafehérvári főegyházmegyében lévő Plébánia évére való tekintettel a találkozó témája: Ferences lelkiség a plébánián. Bővebb információért valamint a részvételi szándék jelzéséért a www.ofm.ro/eferi oldalt keressék.


„A csend hangjai” mottóval március 6-8 között nagyböjti lelkigyakorlatra kerül sor a csíkszentdomokosi segítőnővéreknél. Hallgatásban és befelé figyelésben töltött három nap, amely a csend ajándékának felfedezését segíti, közös és egyéni imaidőkkel, személyes kísérettel. A programok kísérői: Bara Irén és Bereczki Silvia segítő nővérek. Jelentkezni február 28-ig lehet a bereczki.silvia@segitonoverek.info e-mail címen.


A gyulafehérvári főegyházmegye pasztorális bizottságának családpasztorációs munkacsoportja idén is megszervezi a feleségek-édesanyák hétvégéjét március 7–9. között a Jakab Antal Konferencia Központban Csíksomlyón. Az idei találkozó címe: Istennel a hétköznapokban, mottója: „...gondod van minden utamra.” (139. zsoltár 3.). A hétvége előadói: Hunyadi Ildikó, Lukács László és Krisztina, Simó Irma. A programban emellett szerepel filmnézés, beszélgetés, tánc, World Cafe, csend, szentmisék, közös imák, szentségimádás. Részvételi díj: 120 lej. Jelentkezés és bővebb információ a www.csalad.ro honlapon.


MRE - Hírszolgálat, 2014. február 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment