2014. február 25. – Hírek és programajánló

HÍREK

Ukrajna: lemondások, szobordöntés

Hétfőn ledöntötték Kárpátalja utolsó köztéri Lenin-szobrát Csapon. Lemondott az orosz többségű dél-ukrajnai Krím-félszigeten levő Szevasztopol polgármestere, a tüntetők nyomására pedig lemondatták Ungvár polgármesterét. Tömeggyilkosság vádjával letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott államfő ellen az ukrán rendőrség, eközben a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében megkezdődött a hatalmától megfosztott volt ukrán elnök rendszerét támogatók elszámoltatása.
Az ukrajnai események kapcsán emlékeztetjük hallgatóinkat Ferenc pápa valamint az ukrajnai katolikus püspökök imafelhívására: imádkozzunk, hogy Ukrajnában ne folyjon több vér, s a konfliktus békés, erőszakmentes megoldását válasszak a felek.


Szentszék: a pápa új gazdasági koordinációs struktúrát hozott létre tegnap
Ferenc pápa február 24-én, „Fidelis dispensator et prudens” k. Motu Proprio-jával új struktúrát hozott létre, amelynek célja, hogy koordinálja a Szentszék és a Vatikán gazdasági ügyeit. A szervet, amelynek neve Gazdasági Titkárság, George Pell ausztrál bíboros vezeti prefektusi rangban. A közzétett módosítások megerősítik az Apsa (Apostoli Szék Vagyonkezelősége), mint a Vatikáni Központi Bank szerepét. Felállítanak továbbá egy új Tanácsot, amelynek 15 tagja közül 8 bíboros vagy püspök, heten pedig világi hívek. A tanács a Szentszék és a Vatikánvárosi Állam minden gazdasági és adminisztrációs tevékenységét összehangoló tekintély. Az új intézkedések magukba foglalják egy Főrevizor kinevezését is, akit a Szentatya nevez ki, és akinek hatásköre felhatalmazza arra, hogy a Szentszék vagy a Vatikánvárosi Állam bármelyik intézményét felülvizsgálja. Természetesen a revizor önmagától értetődően független a Gazdasági Titkárságtól.


Újabb szoborgyalázások Gyergyószentmiklóson
Fogarasy Mihály mellszobrát és Jakab Antal emlékművét öntötték le olajos folyadékkal ismeretlenek. A római katolikus püspökök gyergyószentmiklósi emlékműveit valószínűleg szombat vagy vasárnap éjszaka szennyezhették be, az ügyben hétfőn tett feljelentést a polgármesteri hivatal.
Az eset alig egy héttel azt követően történt, hogy Kossuth Lajos és dr. Fejér Dávid köztéri szobrait is leöntötték azóta is ismeretlen szoborgyalázók. Az egy héttel korábbi és mostani szoborrongálás közötti különbség, hogy ezúttal nem piros festéket, hanem valamilyen olajos  folyadékot töltöttek a köztéri emlékművekre - írja a székelyhon.ro.


Gyimesfelsőloki győzelemmel ért véget a hétvégi nagyváradi hittanverseny
2014. február 21-23. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös szervezésében került megrendezésre a „Papi hivatások nyomában” elnevezésű országos hittanverseny, melynek célja, hogy fiataljaink jobban megismerjék a katolikus megújulást szolgáló szerzetesek (a jezsuiták és a piaristák) élete, működése által az Istennek szentelt élet értékét, mélységét és szépségét. Ebben az évben az ország tíz római katolikus középiskolájából érkezett résztvevők mérték össze tudásukat. A versenyt a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum fiataljai nyerték: Frank Boglárka, Lengyelfi Emőke és Timár Angéla.


Újabb hittanverseny lesz a hétvégén: Jakab Antal püspök emlékezetének adóznak Gyergyóban
Február 28-án, pénteken, VII. alkalommal szervezik meg Tekerőpatakon Kolumbán Csilla hitoktató irányításával a Jakab Antal püspök emlékének adózó versenyt. A verseny előtt Kilyénfavlán koszorúznak a diákok, majd ezt követően Tekerőpatakon 14 csapat méri össze tudását. Az idén megemlékeznek arról is, hogy nyolcvan esztendeje, 1934-ben szentelte pappá Majláth Gusztáv Károly püspökJakab Antalt, aki ötven éve, 1964. április 16-án szabadult a kommunista diktatúra börtönéből.


Sofőrök, figyelem – nagyméretű szállítmány az utakon
A borsi határátkelőtől Călăraşi-ig megy február 24. és 28. között az a nagyméretű szállítmány, amely Marosvásárhelyen is áthalad – tájékoztat az országos útügyi hatóság illetékeseire hivatkozva a szekelyhon.ro portál. A Transchim Rt. konvoja érinti az A3-as és az A2-es autópályákat, amelyet két hatósági és egy közúti rendőrautó kíséri.
A távot nem folyamatosan, hanem részenként teszik meg, így a forgalmat helyileg időszakosan lezárják, mivel a szállítmány a teljes útfelületet elfoglalja.


PROGRAMOK

Kolozsváron ma 18.00 órától dr. Vik János, a Római Katolikus Teológia Kar tanára tart előadást a Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépületének 142-es termében Benne vagyok, ha értelme van! Egy műveltségelméleti vízió a Frankl-i logoterápia kontextusában címmel. A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.


Holnap este 6 órától a nagygalambfalvi Feleki Miklós Művelődési Házban Hit, bizalom, munka címmel Böjte Csaba ferences szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetőjét hallgathatják meg az érdeklődők.


Előadás az erdélyi könnyező Mária kegyképekről
A Hargita Megyei Kulturális Központ tisztelettel meghív minden érdeklődőt a Könnyező Mária kegyképek Erdélyben című előadásra, amelyet Hegedűs Enikő művészettörténész tart február 26-án, szerdán, 18 órakor Csíkszeredában, a Hargita Megyei Kulturális Központ Pinceklubjában.


Március 1., elsőszombat, Szűzanya köszöntő Csíksomlyón. Az ünnepélyes Mária-köszöntő 18.00 órakor kezdődik. Az engesztelő imaórát 17.00 órától a szentegyházi hívek tartják. Ők az ünnepélyes rózsafüzér előimádkozói és szintén ők viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a körmenetben. Székelyudvarhelyről, mint minden elsőszombaton, most is autóbusz indul. Iratkozni lehet Máyai Erzsébetnél a 0740-617687-es telefonszámon. Az ünnepélyes szentmisét és körmenetet ez alkalommal is rádiónk közvetíti.


Erdélyi körúton Horváth Árpád jezsuita, A SZÍV folyóirat főszerkesztője
A lelkiségi, kulturális és önismereti folyóirat az egyik legrégebbi, folyamatosan megjelenő magyar nyelvű sajtótermék, századik évfolyamának lapszámait olvashatjuk 2014-ben. Ez alkalomból A SZÍV író-olvasó találkozókra kerül sor. Ma 19.00 órától Marosvásárhelyen, a Bolyai út 10 szám alatti, Loyola Cafféban. Február 27-én, csütörtökön 18.00 órától, a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Kolozsváron, a Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezésében, február 28- án, pénteken 19.00 órától a Római Katolikus Teológia Dísztermében. A találkozó mottója: „A Jóisten a mindennapokban. A Jóisten a közéletben. A Jóisten a médiában.”


Gyergyó-kerületi Háló találkozó lesz március 1-jén, 9.00 órától a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Szakközépiskolában. A találkozó mottója: „…amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős.” (2Kor 12,10b). A találkozón Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus püspök tart előadást: Alulról induló lelkiség címmel. A kiscsoportos beszélgetések és műhelymunkák után, 18:00 órától szentmise lesz.


Közösségfejlesztő képzés a Caritasnál
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas folytatja közösségfejlesztő képzéssorozatát, ezúttal elsősorban a szórványban tevékenykedő közösségek, csoportok számára, amelyek Fehér, Hunyad, Kolozs, Beszterce és Maros megyékben működnek. A húszórás képzés célja, hogy elősegítse és támogassa a közösségépítést, önszerveződést, a csoportok fejlődését, az utánpótlás nevelését, javítsa a szervezetek hatékonyságát és a közösségek közötti kapcsolati háló kialakítását. Időpont: március 7–9. Helyszín: Kolozsvár, Szent Kamill Szociális Otthon. Részvételi szándékot legkésőbb február 27-ig lehet jelezni a 0258-811499-es telefonszámon.


A Segítő Nővérek programjaiból:
Növekedés a belső szabadságban címmel a marosvásárhelyi segítőnővér közösség nagyböjt szerdáin, este fél 8 órától meghirdeti idei lelkigyakorlatát a hétköznapokban. Témák: Tudatosan élni, A félelmektől szabadulni, Egyszerű dolgoknak örülni, Szeretetkapcsolatok, Isten országáért dolgozni, Keresztünket hordozni. Kísérők: Bara Irén és Bereczki Silvia. Helyszín a Segítőnővérek kápolnája, Régi kórház utca 14. Érdeklődés és jelentkezés legkésőbb március 1-jéig a 0724-012984 valamint a 0753-056919 telefonszámokon lehetséges.

 A csend hangjai mottóval március 6-8 között nagyböjti lelkigyakorlatra kerül sor a csíkszentdomokosi segítőnővéreknél. Hallgatásban és befelé figyelésben töltött három nap, amely a csend ajándékának felfedezését segíti, közös és egyéni imaidőkkel, személyes kísérettel. A programok kísérői: Bara Irén és Bereczki Silvia segítő nővérek. Még lehet jelentkezni február 28-ig a bereczki.silvia@segitonoverek.info e-mailcímen.


MRE - Hírszolgálat, 2014. február 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment