2014. július 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Molnár Lajosra emlékeznek Kapnikbányán
Ma délelőtt 11 órakor kezdődik a néhai Molnár Lajos gyulafehérvári teológiai tanárért bemutatott szentmise, amelyet Jakubinyi György érsek celebrál Kapnikbányán. A 2001-ben elhunyt dogmatikatanár szülőhelyén korábbi kurzustársai találkoznak, akikkel együtt tanult Molnár Lajos Rómában.

Megnyílt tegnap Borzonton a Máriapoli
A regionális, ökumenikus, interetnikai és interkulturális találkozó mottója „A kölcsönös szeretet a mai társadalom reménye”. A péntekig tartó rendezvényt Hargita Megye Tanácsa az egyházakkal való együttműködési programjából támogatja.
A megyei tanács képviselője az egyház támogatását kérte az intézmény által kezdeményezett kalákák szervezésében, hogy sikerüljön minél több személyt bevonni a munkába, mindenki a saját közösségében vállaljon szerepet.

Dicsőítés határok nélkül a Kárpát-medencében
A budapesti Eucharist együttes koncertkörútra indul, amelynek keretében július 10-én, csütörtökön Nagyváradon, az Ady Endre Líceumban este 7 órakor sor kerül az első dicsőítő alkalomra.
Pénteken este 7 órától Aradon, a minorita kultúrházban koncerteznek. Másnap, július 12-én, reggel 9 órakor ugyancsak az aradi minorita kultúrházban egy dicsőítő szeminárium kezdődik. Este 8 órakor Szovátán a kultúrotthonban folytatódik a koncertsorozat.
Az Eucharist együttes erdélyi körútjának utolsó állomása július 13-án lesz. Szatmárnémetiben, a Szent Család templomban 11 órakor a szentmisén énekelnek. A Szentlélek templomban délután 3 órakor, az irgalmasság órájában kezdődik a dicsőítő koncert, közös éneklés.
A Dicsőítés határok nélkül a Kárpát-medencében jeligével megszervezendő koncertsorozat rendezvényére a belépés díjtalan, de adományokkal támogatni lehet a rendezvény költségeit.

Református Világtalálkozó Háromszéken
Sepsiszentgyörgy ad otthont a mai napon, Kálvin János születési évfordulóján megtartott VII. Magyar Református Világtalálkozónak.
A világtalálkozó ünnepi megnyitója 11 órakor kezdődik a főtéri nagyszínpadon, ezt követően 13 órától felavatják Kálvin János első erdélyi egész alakos szobrát, majd 14 órától hálaadó úrvacsorás ünnepi istentisztelet kezdődik a Magyar Református Egyház püspökeinek szolgálatával a Kálvin téren.
A találkozó keretében a mai napon 10-től 18 óráig ingyenesen látogatható a Székely Nemzeti Múzeum és a Székelyföldi Vadászati Múzeum; de nyitva tartanak egész nap a város református templomai és az Írisz Ház – Fogyatékkal Élők Központja. A Tamási Áron Színház előterében 10–18 óráig tekinthető meg Orth István Kálvin-kiállítása.
18 órától az ifjúsági zenekarok mutatkoznak be, Dénes Előd Árnyékok címmel József Attila verseit tolmácsolja. A részletes program és további információk a reformatus.ro oldalon olvashatók.

Gyermek- és gitár tábor Székelyszálláson
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébánia július 21-24 között Székelyszálláson gyerektábort szervez, amelynek programja színes és változatos: napi szentmise, kirándulás, tábortűz, vidám est, játékok, kézműves foglalkozások; lehetőséget nyújtanak gitározás tanulásra, lesznek versenyek, éneklés; színes bibliai történetek, közös imádságok.
Szeretettel várják a gyermekeket az ország bármely részéről. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon.

Példamutatással a túlélésért
Fogyatékos-háló kiépítésén dolgozik Gyergyószentmiklóson az a hatvanöt személy, aki a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkezett, az egyhetes táborba. Egymás érdekvédelmi szervezeteinek megismerésén túl a tapasztalatcserére és a közös foglalkozásokra is nagy hangsúlyt fektetnek.
Az egész Kárpát-medencéből érkeztek táborozók, szervezetek képviselői, fogyatékkal élők és családtagjaik – mondta a székelyhon.ro portálnak Fikó Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének elnöke. Kiemelte, a tábor témája a fogyatékosok és egészségesek együttélése, céljuk a rendezvény által összefogni a magyarlakta vidékek fogyatékosokkal foglalkozó egyesületeit és egy közös együttműködési terv kidolgozása.
A Családlánc Mozgalom részprogramjaként létrejött rendezvény által kapcsolatot szeretnének építeni: „Hidat építünk egymás között, hogy könnyebben élhessünk” – fogalmazott Fikó Csaba.

Virrasztás a váradi székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária 1917-ben történt fatimai jelenésének emlékére július 11-én, pénteken 19 órakor szentségimádást, 21 órakor szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban, 22 órától pedig gyertyás körmenetet a Püspöki Palota kertjében. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pék Sándor nagyvárad-újvárosi plébános.

Időjárásról:
Az előrejelzések szerint ma eleinte számíthatunk még napsütésre, majd délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és délutántól ismét egyre többfelé kialakulhat zápor, zivatar. A szél élénk lehet, a reggeli órákban 12-17C fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2014. július 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment