2014. július 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Megnyílt az Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda Nagyváradon
Tegnap Böcskei László megyéspüspök, a Kanonok Sor 13. szám alatt megáldotta a Nagyváradi Egyházmegye Vallásturisztikai Irodáját. „Nyitni szeretnénk az értékeket kereső világ előtt” – hangsúlyozta a püspök a megnyitón.
Lakatos Attila, az új iroda vezetője kiemelte: „Nagyvárad kulturális örökségének gerincét a katolikus egyház épített öröksége teszi ki. A város turisztikai tranzitforgalmának központjában nyílik a püspökség új irodája, hiszen évente mintegy 45-50.000 turista fordul meg a székesegyházban. Az új iroda azt akarja elősegíteni, hogy az ide látogatók minél több és tartalmasabb időt töltsenek a városban.”
A rendezvény alkalmával bemutatták a Vallásturisztikai Iroda internetes oldalát is, amely magyar és román nyelven szolgál információkkal.
A megnyitóról a mai Déli magazinban bővebben hallhatnak.

Vatikáni köszönet a Péter-fillérekért
A Vatikáni Államtitkárság Jakubinyi György érseknek címzett levelében köszönetet mond a 2013-as „Péter-fillérekért”, amelyeket a hívek Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepe alkalmából a Szentszék támogatására gyűjtöttek össze a Gyulafehérvári Főegyházmegyében. A május 20-án keltezett levélben a Szentatya köszöntét Angelo Becciu érsek tolmácsolja a vatikáni államtitkársághoz eljutatott 7832,89 lej értékű adományért, amely az egyházi szolidaritás jele – adta hírül a Gyulafehérvári Érsekség.

Mária a mi példaképünk
Ez a mottója a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szovátai Szent József otthonának udvarán zajló nyári tábornak. Több gyermekvédelmi központból 150 gyermeknek szereznek örömet.
Az idei tábor gyümölcse, a Házastársak útja, melyet Böjte Csaba ferences atya szentel fel szombaton délután 3 órakor. A tizennyolc állomásból álló út, és a kis füzet segítség, eszköz szeretne lenni abban, hogy a gyermekeink, a felnövekvő családok jobban megértsék Isten életet adó szent akaratát a családalapítás, gyermekvállalás, nevelés szent hivatását.
A tábort szombaton du. 4 órakor szentmisével zárják, melyben a Kárpát-medencei családokért imádkoznak. Szeretettel hívják a szovátai és a környékbeli családokat!

Málta-vásár szombaton
Holnap 11 és 13 óra között vásárt rendez a Máltai Segélyszervezet nagyváradi kirendeltsége a székhelyén, a Barátok temploma melletti udvaron. A vásáron elsősorban gyermekek részére lehet ruhaneműt, játékokat, bébiételt vásárolni kedvezményes áron. Az esemény bevételéből a Máltai Segélyszervezet nagyváradi csoportja rászoruló családokat támogat.

Ma kezdődik a Míves Emberek Sokadalma a székelyudvarhelyi Székely Támadt-várban
Délután 4 órakor nyitja meg kapuit a rendezvény: számos programmal várják az érdeklődőket három napon át a várudvaron. Mint az már megszokott, lesz kézművesvásár és népimesterség-bemutatók, Kis Mívesek Háza gyerekprogramokkal, főzőverseny, néptáncbemutatók, táncoktatás kicsiknek és nagyoknak, kenyér- és lepénysütés, Hencidától Boncidáig mesemondó est. A Mária Rádió székelyudvarhelyi munkatársai és önkéntesei is részt vesznek a rendezvényen. Lehetőség lesz találkozni velük a promóciós standnál.
A sokadalom részletes programját az artera.ro honlapon lehet böngészni.

Székely Vágta 2014
Huszonnyolc lovassal startol az idei Székely Vágta holnap Háromszéken, az eresztevényi Óriás-Pincetetőn. Az igazolt eredetű lovak futamára 16 nevező jelentkezett: Barót, Bélafalva, Előpatak, Kászon, Kovászna, Kézdivásárhely, Kilyén, Lemhény, Marosvásárhely, Nyujtód, Ozsdola, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Székelyvarság, Szotyor, Vargyas településekről.
A Góbé Futamnak idén 12-en indulnak Csíkkozmás, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Homoródszentpál, Kézdioroszfalu, Kézdisárfalva, Kézdivásárhely, Réty, Sepsiszentgyörgy, Szotyor, Szováta és Tusnádfürdő helységekből.
A Duna Televízió szombaton 80 perces összefoglalót állít össze, vasárnap pedig másfél órás közvetítést ad, benne élő adásban a Székely Vágta döntője.
Az idei Székely Vágtán, 500 évvel halála után, a híres dálnoki nemesre, Dózsa Györgyre emlékeznek. Szombaton este fél 10-től a Magyar Nemzeti Táncegyüttes bemutatja Székely Dózsa György – tánckrónika Dózsa György tetteiről című táncjátékát. Közreműködik a Háromszék Táncegyüttes, a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Barabás Lovarda és a Vadon Egyesület lovardája. Rendezte: Zsuráfszky Zoltán. Címszerepben: Novák Péter. Nyilvános főpróba: ma este fél 10-től, Előadás holnap, alkalmatlan időjárás esetén vasárnap, szintén este fél 10-től.

Időjárás:
Felhős az égbolt, továbbra is esőzések várhatók elektromos kisülésekkel. Időnként felerősödhet a keleti szél. Napközben további esőzésekre és 27-31°C fok körüli hőmérsékleti értékekre lehet számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2014. július 18.


H Í R E K   R E G G E L

Megnyílt az Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda Nagyváradon
Tegnap Böcskei László megyéspüspök, a Kanonok Sor 13. szám alatt megáldotta a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Vallásturisztikai Irodáját. „Nyitni szeretnénk az értékeket kereső világ előtt” – hangsúlyozta a püspök a megnyitón.
Lakatos Attila, az új iroda vezetője kiemelte: „Nagyvárad kulturális örökségének gerincét a katolikus egyház épített öröksége teszi ki. A város turisztikai tranzitforgalmának központjában nyílik a püspökség új irodája, hiszen évente mintegy 45-50.000 turista fordul meg a székesegyházban. Az új iroda azt akarja elősegíteni, hogy az ide látogatók minél több és tartalmasabb időt töltsenek a városban.”
A rendezvény alkalmával bemutatták a Vallásturisztikai Iroda internetes oldalát is, amely magyar és román nyelven szolgál információkkal.

Vatikáni köszönet a Péter-fillérekért
A Vatikáni Államtitkárság Jakubinyi György érseknek címzett levelében köszönetet mond a 2013-as „Péter-fillérekért”, amelyeket a hívek Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepe alkalmából a Szentszék támogatására gyűjtöttek össze a Gyulafehérvári Főegyházmegyében. A május 20-án keltezett levélben a Szentatya köszönetét Angelo Becciu érsek tolmácsolja a vatikáni államtitkársághoz eljutatott 7832,89 lej értékű adományért, amely az egyházi szolidaritás jele – adta hírül a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség.

Mária a mi példaképünk
Ez a mottója a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szovátai Szent József otthonának udvarán zajló nyári tábornak. Több gyermekvédelmi központból 150 gyermeknek szereznek örömet. A tábor ideje alatt Böjte Csaba ferences atya felszenteli a Házastársak útját.

Csíki Karaván – Vakációs program gyerekeknek
A Hargita Megyei Gyermekvédelem és a helyi önkormányzatok támogatásával gyerekeknek szóló vakációs személyiségfejlesztő programot kínál a gyulafehérvári Caritas. Az idei karaván mottója: „Én és a világ!”. A foglalkozásokon ismereteket szerezhetnek más kultúráinak érdekességeiről. A játékos tevékenységre ma reggel 9 és délután 5 óra között a csíkdelnei kultúrházba várják a gyerekeket - tájékoztatott Péter Szabolcs, a Caritas munkatársa.

Málta vásár - szombaton
Holnap 11 és 13 óra között vásárt rendez a Máltai Segélyszervezet nagyváradi kirendeltsége a székhelyén, a Barátok temploma melletti udvaron.
A vásáron elsősorban gyermekek részére lehet ruhaneműt, játékokat, bébiételt vásárolni kedvezményes áron. Az esemény bevételéből a Máltai Segélyszervezet nagyváradi csoportja rászoruló családokat támogat.

A Mária Légió lelkinapja Nagyváradon
Július 19-én, szombaton a Mária Légió tagjai lelkinapot tartanak a nagyváradi Szent József Plébánián, melynek keretében 12 órától szentmisét mutat be Böcskei László püspök. Szónok: Pék Sándor esperes, a nagyváradi Szent László egyházközség plébánosa. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

A hétvégén tizenötödször lesz Míves Emberek Sokadalma a székelyudvarhelyi Székely Támadt-várban
Ma délután 4 órakor nyitja meg kapuit a rendezvény: számos programmal várják az érdeklődőket három napon át a várudvaron. Mint az már megszokott, lesz kézművesvásár és népimesterség-bemutatók, Kis Mívesek Háza gyerekprogramokkal, főzőverseny, néptáncbemutatók, táncoktatás kicsiknek és nagyoknak, kenyér- és lepénysütés, Hencidától Boncidáig mesemondó est.
Az Artera Alapítvány által megrendezendő sokadalomra magyarországi, felvidéki és vajdasági résztvevők is érkeznek. A sokadalom részletes programját az artera.ro honlapon lehet böngészni.

Bérmálás Újpalotán
Július 20-án, vasárnap Böcskei László megyéspüspök a Szentlélek hét ajándékát kérve Újpalotán szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A fél 12 órakor kezdődő szentmisén 20 fiatal részesül a felnőtt nagykorúság szentségében. Felkészítésüket Bărbuț Petrică plébános végezte.

Időjárás:

Hűvösebb az idő az éjszakai esőzések következtében, a reggeli hőmérsékleti értékek 13 - 17 C fok körül alakulnak. Felhős az égbolt, továbbra is esőzések várhatók elektromos kisülésekkel. Időnként felerősödhet a Keleti szél. Napközben 27 -31 körüli hőmérsékleti értékekre lehet számítani - és további esőzésekre.

MRE - Hírszolgálat, 2014. július 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment