2014. június 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Ma Szent Antalt ünnepeljük – szentmisék és búcsúk Erdély-szerte
Június 13-án Páduai Szent Antal ünnepét tartja az egyház, ehhez a naphoz kötődik több templom búcsúja is.
Ma reggel 8 órától szentmise lesz a csíksomlyói kegytemplomban. Jó idő esetén a fél 11 órakor kezdődő szentmise a Kissomlyó oldalán lévő Szent Antal kápolnánál lesz. 1720-tól kezdve kereszt alatt körmenetben imádkozva vonultak a diákok a Szent Antal kápolnához, a körmeneten a Labarumot is vitték. Ennek a szép szokásnak a felelevenítésére a Segítő Mária Gimnázim képviselői 9 óra után gyülekezni fognak a kegytemplom előtt, ahonnan fél 10-kor körmenetben indulnak a kápolnához, a menethez a hívek is csatlakozhatnak. Rossz idő esetén a kegytemplomban lesz a szentmise Az ünnepi szentmise fél 11 órakor kezdődik. Csíksomlyón az esti 7 órás szentmisében fogják a gyerekeket megáldani.
Szintén ma tartják a kolozsvári ferences templomban is Páduai Szt. Antal búcsúját. Délelőtt ¼ 10-kor várják a családokat gyerekeikkel együtt a Szent Mihály templom főbejáratánál, ½ 10-kor átvonulnak a ferences templomhoz. Itt elvégzik a liliomszentelést és a gyermekek megáldását, 10.00 órakor elkezdődik a szentmise, melyben a családokért imádkoznak. Este 6 órától is lesz szentmise. Mindkét misén lesz liliomszentelés és a gyerekek megáldására is sor kerül.
A dési ferences templom búcsúját is ma tartják, a szentmise kezdési időpontja este 6 óra.
Marosvásárhelyen a minorita templomban pénteken du. 5 órakor kezdődik a búcsús szentmise, amelyen Kalna Zsolt miskolci minorita szerzetes prédikál.
Zernyestenpénteken, este 6 órától tartják a búcsút, szónok Gödri István feketehalmi plébános, főcelebráns Hajdú János főesperes.
Ilyésmezőben, Szováta filiájában június 14-én, szombaton 17.00 órakor tartják a búcsút, a szentmise szónoka Péter Arthur kézdikővári plébános.
Székelyudvarhelyen, a ferences templomban pénteken a 18 órától kezdődő ünnepi szentmise keretében liliomszentelés lesz és a gyerekek megáldásának szertartását is elvégzik.
Ülkében június 14-én, szombaton, 11 órakor tartják a búcsút, meghívott szónok Leánder dévai ferences atya.
Csíkcsicsóban vasárnap fél 1-kor ünneplik a templom búcsúját, az ünnepi szentbeszédet Ferencz Antal gyergyócsomafalvi plébános tartja.
Újtusnádon szintén vasárnap ünnepelnek: a fél 1-kor kezdődő szentmisén Kopácsi Ferenc kézdialmási plébános mond szentbeszédet.

Könyvbemutató Kolozsváron
Kovács Sándor főesperes nyitotta meg tegnap délután 5 órakor a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utca 2. szám alatti dísztermében dr. Marton József professzor legújabb kötetének bemutatóját. A gyulafehérvári római katolikus egyházmegye a 20. században című kötetet a szerző jelenlétében Csucsuja István egyetemi tanár mutatta be.

Elballagnak a nyolcadikosok
A végzős általános iskolások is elbúcsúznak a napokban iskoláiktól: tegnapkezdődött és ma folytatódik a nyolcadikos ballagások rendezvénysorozata. Hétfőtől a diákok már vizsgára iratkoznak, az országos felmérésre jelentkezhetnek. A nyolcadik osztályt befejező diákok hétfőtől június 18-ig iratkozhatnak be a záróvizsgára, az országos felmérésre. A vizsga a hó végén, június 23-25. között zajlik, az eredményeket június 27-én tudják meg a vizsgázók.

Felnőttképzés Kolozsváron
Madélután 5 órakor folytatódik a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara által indított három éves ingyenes felnőttképzés azok számára, akik jobban meg szeretnék ismerni hitünket, illetve tevékenyen be szeretnének kapcsolódni egyházközségük életébe. A találkozások színhelye: Kolozsvár, Szentegyház utca 5. szám alatt, a Teológia épülete. A hitben való növekedés és a keresztény hitből fakadó kötelességek címmel Dr. Holló Lászlótart előadást. Bővebb információt a kolozsvári Római Katolikus Teológiai Kar honlapján találnak.

Rembrandt-kiállítás Kolozsváron
Június 22-ig látogatható a Rembrandt-kiállítás a kolozsvári Néprajzi Múzeumban. Június 15-én, vasárnap speciális tárlatvezetést tartanak: 15 órától magyar nyelven is. A tárlatot keddtől vasárnapig, 9 és 17 óra között lehet látogatni.

Sport: megkezdődött a futball világbajnokság
Tegnap 23 órakor Brazília-Horvátország közötti mérkőzéssel megkezdődött a 2014-es labdarúgó-világbajnokság. A világbajnokságot Brazíliában rendezik 2014. június 12. és július 13.között.
A selejtezők után 32 válogatott vehet részt a tornán. A címvédő a spanyol válogatott. A torna nyitómérkőzését São Paulóban, a döntőt Rio de Janeiróban, a Maracanã Stadionban játsszák. Ferenc pápa videoüzenetet küldött Brazíliába és a Twitteren is üzent: Kívánok mindenkinek az igazi testvériség szellemében játszott csodálatos világbajnokságot! - írta a pápa

Az időjárásról:
Pénteken ismét lesz napsütés, de fordulhat még elő záporeső, délután lehet egy-egy zivatar is. Élénk lesz az északnyugati szél. Néhány fokkal visszaesik, délután pedig 25°C fok körül alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2014. június 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment