2014. június 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K    R E G G E L

Úrnapi szentmisék és körmenetek
A katolikus egyház ma az Úr Testének és Vérének ünnepét, ismertebb nevén Úrnapját üli.
A mai ünnep a Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület búcsúja. A 11 órakor kezdődő, rádiónk által is közvetített szentmisét a Márton Áron téren a kerület papjaival Jakubinyi György érsek mutatja be, az ünnepi szónok Bátor Botond pálos szerzetes lesz.
A körmenet után leleplezik a Szent Miklós-hegyi plébánia homlokzatára helyezett emléktáblát a hetven éve született és harminc éve elhunyt Pálfi Géza emlékére, akit ötven éve szentelt pappá Isten szolgája, Márton Áron püspök.
Nagyváradon ma 18.00 órakor Böcskei László megyéspüspök a helyi hagyomány szerint a város papjaival és híveivel közösen ünnepi szentmisét mutat be a székesegyházban.
A szentmisét követően kerül sor az úrnapi körmenetre a püspöki palota kertjében, melyre a főpásztor külön meghívta a város plébániáinak ez évi elsőáldozóit és bérmálkozóit. Nagy szeretettel várják nemcsak a gyermekeket, hanem a város minden lakóját is, hogy együtt imádkozzunk közösségeink megerősödéséért.
A temesvári székesegyházban Roos Márton megyéspüspök este 6 órakor celebrál szentmisét, amelynek keretében az egybegyűlt lelkipásztorok és hívek az Oltáriszentséget körmenetben kísérik a dómban felállított oltárokhoz.
Szatmárnémetiben Úrnapján este 7 órától Schönberger Jenő püspök ünnepi szentmisét celebrál a székesegyházban, a mise után pedig jó idő esetén körmenetet tartanak a város régi főterén.
Kolozsváron a Szent Mihály templomban is csütörtök este 6 órától kezdődik az úrnapi szentmise, amelyet körmenet követ a város papjainak és híveinek részvételével, Kovács Sándor főesperes vezetésével.
Gyergyószentmiklóson este 7 órától lesz az ünnepi szentmise a Szent Miklós templomban, utána pedig az Úrnapi körmenet a főtéren mindkét plébánia híveinek részére.
Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király plébánián az esti 6 órás szentmise előtt 5 órától szentségimádást tartanak. A szentmise után tartják a hagyományos úrnapi körmenetet.
Marosvásárhelyen a főtéri templomban ma három szentmisét végeznek reggel fél 8, délelőtt 10 és este 6 órától. Az úrnapi körmenetet városi szinten vasárnap, június 22-én du. 5 órakor kezdődő szentmise után tartják a főtéren.

Marosvásárhelyi előadás az egyházról
A Keresztelő Szent János plébánia szervezésében kerül sor a Plébánia éve rendezvénysorozat hetedik előadására holnap, közvetlenül az esti szentmise után a belvárosi templomban. Diósi Dávid teológiai tanár előadásának címe: Az egyház a posztmodern világban.

Jézus Szíve kilenced Szatmáron
Péntektől kilenc napon keresztül készülnek a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye búcsújára – tájékoztatott az egyházmegye sajtóirodája.
A kilenced szentmisealkalmaira a Kálvária templomban kerül sor, este hat órai kezdési időpontokkal – előtte rózsafüzér imádság, gyónási lehetőség lesz. A szentmisék elmélkedései idén is különböző témákra épülnek. Elsőként június 20-án, pénteken Miklós Claudiu jezsuita, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa tart a Jézus Szíve gondolatkörébe bevezető szentbeszédet.
A kilencedre szeretettel várják a híveket, hogy a június 29-i Jézus Szíve Búcsúra mindenki hitében megerősödve érkezhessen meg.

Holnap véget ér az iskolai év
A diákok nyári szünete ezúttal 12 hetes lesz, majd szeptember 14-én ülnek ismét vissza az iskolapadba. Az általános és középiskolás végzősök számára már korábban véget ért a tanítási időszak, a rájuk váró vizsgák miatt. A nyolcadikosok ezen a héten iratkozhattak be a képességvizsgára, amelyekre jövő héten kerül sor országszerte.

Média Nap Nagyváradon
Az idei, 48. Társadalmi Kommunikáció Világnapnak a témája „Kommunikáció a találkozás hiteles kultúrájának a szolgálatában”. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a már több éves hagyománnyal rendelkező Média Napot ebben az évben is megszervezi, hogy új meglátásokkal és tapasztalatcserével gazdagodva hatékonyabban tevékenykedjünk a vallásos kommunikáció terén.
A Média Nap június 21-én, szombaton kerül megszervezésre, a program pedig 10.00 órakor kezdődik a nagyváradi Posticumban. A találkozó előadója Szőcs Csaba, rádiónk műsorigazgatója.

Kaláka koncertek Székelyföldön
A fennállásának 45. évfordulóját ünneplő Kaláka Együttes tegnap esti csíkszeredai koncertje után fellép ma délelőtt 11 órakor a kovásznai belvárosi református templomban és este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kertjében. Sepsiszentgyörgyön a Városi Kulturális Szervezőirodában lehet a koncertre jegyet váltani.

Időjárás:
Csütörtökön még előfordul egy-egy zápor, esetleg gyenge zivatar. A friss hajnalt követően a legtöbb helyen 19 és 26°C közé melegszik délutánra a levegő.
MRE – Hírszolgálat, 2014. június 19.

 

 

About the author

maradmin

Leave a Comment