2014. június 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K    R E G G E L

Primiciát ünnepelt a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia közössége

Bilibók György első ünnepélyes szentmiséjét mutatta be tegnap a csíkszeredai Millenniumi templomban. Darvas-Kozma József plébános, arra bátorította az elsőmisés papot, hogy legyen az Úr Jézusnak mindig a barátja. Megítélése szerint az elsőmise egy isteni áldás a közösség számára. Bilibók György újmisés, aki a szegedi egyházmegyében fog szolgálatot teljesíteni, Isten áldását kérte szüleire, nagyszüleire és a paptestvérekre, majd a jelenlevő híveket részesítette primíciás áldásban.

Vasárnap búcsút ünnepeltek Kirulyfürdőn.

Balla Barnabás pálos atya mutatta be a 12 órakor kezdődött, a tanyavilág összes elhunytjaiért felajánlott szentmisét, és „Térjetek meg!” mottóval ő tartotta a szentbeszédet is. László István lövétei plébános örömmel köszönte meg a jó Istennek a szép időt, ami kitartott egész mise alatt. Barnabás testvér Motorkerékpáloshoz méltóan két keréken érkezett és azon is ment tovább a szentmise után, mert a héten együtt zarándokol Częstochowa-ba (Csensztohovába) a magyarokkal.

Jézus Szíve kilenced Szatmáron

Folytatódik a szatmárnémeti Kálvária templomban az egyházmegyei Jézus Szíve búcsúra való lelki előkészület az esti 6 órai szentmisékkel, amelyeket a hét folyamán rózsafüzér imádság, és gyónási lehetőség előz meg. Ma este 6 órakor Anderco Ottó rónaszéki plébános „Lándzsával átdöfött szív” témakörben tart szentbeszédet.

Emlékhét Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök tiszteletére

A temesvári egyházmegye területén, Feketetón született nagyváradi főpásztor, Bogdánffy Szilárd, pappá szentelését követő első szentmiséjét 1934-ben a temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplomban celebrálta. A primícia idei, 80. évfordulója alkalmából tegnap este filmvetítéssel vette kezdetét az az emlékhét, amelynek keretében minden este 8 órai kezdettel ájtatosságot tartanak. Ma este Boldog Bogdánffy Szilárd püspök, a bánsági fiatal címmel Heinrich József főesperes, óteleki plébános vezeti a megemlékező ájtatosságot.

Lelkigondozói kurzus a Pió Házban

A marosvásárhelyi Regnum Christi alapítvány szervezésében július 4-6. között „Az élet nagy kihívásai” címmel lelkigondozói kurzus lesz a székelyudvarhelyi Szent Pio lelkigyakorlatos házban. A kurzus segít a hétköznapi stressz, félelem és csüggedtség legyőzésében. Jelentkezni lehet a 0742-548229-es telefonszámon.

Szabadulás a függőségek rabságából

A Gyulafehérvári Caritas – KI-ÚT konzultációs program és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatot szervez szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinak Fazekas György atya vezetésével, a gyergyószentmiklósi Szent Benedek Tanulmányi Központban, július 3-6 között. A lelkigyakorlat alapja az elfogadás és a megértés, amely lehetőséget ad az őszinte beszélgetésekre. A jelentkezés feltétele: valamilyen függőségben való érintettség, valamint a vágy a változásra. Erre a programra szeretettel várják hozzátartozókat, valamint szenvedélybeteg családban felnőtt fiatalokat is. Érdeklődni és jelentkezni lehet június 26-ig, a 0737-300980-as telefonszámon. (Caritas)

Zenevár – vakációs foglalkozások gyermekek részére

Június 23-28. között minden nap reggeltől délig 5-12 éves gyermekeknek szervez zenés nyári tábort a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a Kanonok Sor 13. szám alatt. Részletek a varad.org honlapon ahol megtalálják a püspökség elérhetőségeit.

Bibliatáborok 9-12 osztályosoknak

A Keresztirány Ifjúsági Közösség táborozásra hív július 14-21. között Pálpatakára és Benedekmezőre. Idén sem fognak hiányozni a játékok, tanítások, műhelyek és főként az egymással és nem utolsó sorban Istennel töltött értékes percek. Ez a hét nagyszerű lehetőség az ismerkedésre, kikapcsolódásra és arra, hogy igazán önmagad lehess. Érdeklődni és jelentkezni a keresztirany.ro honlapon lehet június 30-ig.

Ma lehet még jelentkezni a szamosújvári zarándoklatra

A székelyudvarhelyi Magyar-örmény Kulturális Egyesület vezetősége ebben az évben is zarándoklatot szervez július 5-én, Szamosújvárra, az erdélyi örmények legnagyobb vallásos napjának megünneplésére. Jelentkezni lehet még ma a 0744-695238-as telefonszámon.

Pedagógus találkozó Szatmárnémetiben

A februárban megkezdett beszélgetést június 27-én, pénteken, délután 4 órakor folytatják a Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról nyíló Szent István teremben. A találkozóra várják a pedagógusok gyermekeit is, ők egy párhuzamos teremben, foglalkozásokon vesznek majd részt. A jelentkezéseket a 0261-715011-es telefonszámon várják, Lepedus István szervezőnél.

Boldogabb családokért iskolai program

A gyulafehérvári főegyházmegye pasztorális bizottságának családpasztorációs munkacsoportja szervezésében július 24 – 26. között a „Boldogabb családokért iskolai program” keretében képzést tartanak Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. A képzés vezetője: Lepedus István – a Szatmári Egyházmegye Világiak Irodája referense. Jelentkezni lehet a 0743-152008-as telefonszámon.

Keresztelő Szent János búcsúk

A római katolikus egyház a Szűzanyán kívül csak Keresztelő Szent János születésnapjának szentel ünnepet. Ehhez a naphoz kötődik több templom búcsúja is, azonban egyes helyeken már vasárnap ünnepeltek.

Marosvásárhelyen a belvárosi Keresztelő Szent János templom búcsús szentmiséje június 24-én, kedden délután 6 órakor kezdődik. Ünnepi szónok: György Tibor kövesdombi plébános.

Gyergyótekerőpatakon a Szent János napi ünnepi szentmise kedden 11 órakor kezdődik. A búcsús ünnepi szentmisén Jakubinyi György érsek megáldja a felújított 280 éves templomot.

Szintén kedden Keresztelő Szent János születésének ünnepén búcsút tartanak Brassóban a ferences templomban délelőtt 9 órakor, és Szentivánlaborfalván este 6 órakor.

 

Hálaadás az alapításért, a nővérekért

A Piarista Nővérek Kongregációja alapításának 125. évfordulója alkalmából, június 24-én, holnap este 7 órakor szentmisét tartanak a nagykárolyi Kalazanci Szent József templomban. Boldog Celestina Donati 1889-ben alapította meg a piarista rend női ágát. A rend azóta szerte a világba kivirágzott, Nagykárolyban tíz éve vannak jelen. Kedden a rend alapításáért adnak hálát a nővérek szentmisében, melyet Schönberger Jenő püspök mutat be. Szentbeszédet mond Nagy Attila piarista atya. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Időjárás

Általában szép idő várható ma, a hőmérsékleti maximumok emelkedőben vannak, néhol elérhetik a 35 C fokos csúcsot napközben, ilyen szép időre még szerdán lehet majd számítani a héten, utána megint felhős égboltra, csapadékra, elektromos kisülésekre készülhetünk. A légnyomás-értékek emelkednek keveset, mérsékelt szélmozgás lesz jellemző. A reggeli átlag 4-13 C fok.

MRE – Hírszolgálat, 2014. június 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment