2014. június 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K     E S T E

Diakónus- és papszentelés előtti eskütétel
 

A Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola kápolnájában, ma reggel szentmise keretében a diakónus és papjelöltek letették ünnepélyes esküjüket. Az eskü szövegéből idézünk: „…megígérem, hogy a papszenteléssel /diakónusszenteléssel együtt vállalom, hogy szavaim és tetteim által a Katolikus Egyházzal való egységet megőrzőm. A világegyház és a helyi egyház iránti kötelezettségeimet nagy gondossággal és hűséggel fogom teljesíteni, amelyben arra vagyok hivatva, hogy szolgálatomat a jogi előírásoknak megfelelően teljesítsem. Szolgálatom teljesítésében, amelyre az Egyház nevében kapok megbízatást, a hitigazságot sértetlenül megőrzőm, valamint azt hűséggel hirdetem és értelmezem.”
A diakónusszentelés június 28-án, szombaton 10 órakor kezdődik a gyulafehérvári székesegyházban. A papszentelés, szintén a székesegyházban, Szent Péter és Szent Pál apostolok napján, június 29-én 10 órakor lesz.

Egészségnapot szerveztek Marosvásárhelyen
A Gyulafehérvári Caritas szervezésében ma tartották a Deus Providebit Tanulmányi Házban az Egy nap az egészségért címet viselő rendezvénysorozatot. Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója a maszol.ro-nak elmondta, ezzel a rendezvénnyel még szélesebb körben szeretnék felhívni a figyelmet az egészséges életmódra, az egészség megőrzésének jelentőségére. A délelőtt során szakorvosok tartottak előadást. A rendezvényt Buta Árpád Attila előadóművész zenés összeállítása zárta.

Emlékhét Boldog Bogdánffy Szilárd tiszteletére
A temesvári egyházmegye területén született váradi főpásztor, Bogdánffy Szilárd, pappá szentelését követő első szentmiséjét 1934-ben a temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplomban celebrálta. A primícia idei, 80. évfordulója alkalmából június 22 – 26 között emlékhetet tartanak, amelynek keretében minden este 8 órai kezdettel ájtatosságot tartanak. Ma este Boldog Bogdánffy Szilárd püspök, a vértanú címmel Kocsik Zoltán, a Gerhardinum spirituálisa vezeti.

Matematikával zárták a kisérettségit
A matematika vizsgával zárult ma a nyolcadikosok kisérettségije. A magyar tételhez hasonlóan, a matematika felmérőben is voltak nehéz kérdések, de a nyolcas-kilencest sem volt nehéz megírni. A kisérettségi eredményeit pénteken 16 óráig függesztik ki az iskolákban. Az óvásokat ettől kezdve 20 óráig lehet benyújtani.

Pedagógus találkozó Szatmárnémetiben
A februárban megkezdett beszélgetést június 27-én, pénteken, délután 4 órakor folytatják a Scheffler János Lelkipásztori Központ udvaráról nyíló Szent István teremben.
A találkozóra várják a pedagógusok gyermekeit is, ők egy párhuzamos teremben, foglalkozásokon vesznek majd részt. „A gyerekekkel, fiatalokkal játékosan, a felnőttekkel Jézus jelenlétében vizsgáljuk meg az egymással való kapcsolat szépségeit, és az elkerülhetetlen árnyékokat is” - írják a pedagógusoknak kiküldött meghívóban a szervezők. A jelentkezéseket a 0261-715011-es telefonszámon várják,

Gyalogos zarándokút Székelyvarságra
A Varságról származók Székelyudvarhelyen élők közössége idén második alkalommal indul gyalogos zarándokútra a szülőfalubeli Szent Péter-Pál napi búcsúra, amely vasárnap 12 órakor kezdődik. A zarándokutat június 28-án, szombaton teszik meg, amelynek első mozzanata az esti fél 7 órai szentmise a Kis Szent Teréz templomban, majd este 11 órakor ugyanitt gyülekeznek az indulásra. A zarándokok éjjel teszik meg a közel 36 km-es távot. Bárki csatlakozhat, az út bármelyik pontján, akár a falvakban, Varságon is. További információkat a 0747-580988-as telefonszámon lehet kérni.

Fiatal házasok napja
A gyergyószentmiklósi Kolping Család Egyesület június 28-án, szombaton tartja a Fiatal Házasok Napját a Szent István plébánián. Az egész napos tevékenységre olyan fiatal párokat várnak, akik kevesebb, mint öt éve élnek együtt.
A program során két interaktív előadásra kerül sor: délelőtt Kommunikáció és konfliktuskezelés, délután Boldog család – családok krízishelyzetben címmel, de játszanak majd kapcsolatépítő játékokat is.

Kreatív hétvége Csíkszeredában
Június 28-29 között a Sapientia előcsarnokában kreatív hétvégét szervez az egyetem mentálhigiénés kutatócsoportja kisgyerekek, fiatalok, családok és szépkorúak részére. A program célja: közösségépítés, ismerkedés, a kommunikáció fejlesztése, mivel az internet használat miatt túlságosan elszigetelődtek az emberek egymástól.
Szombaton reggel 9 órától este 9 óráig lesz kézművesfoglalkozás, bábjáték, önismereti játékok. Becze Szabolcs Gondolatok Nepálból: Mire lehetünk büszkék az életben? címmel tart előadást.
Vasárnap délután 4 órától este 8 óráig beszélgetések lesznek a divatról, valamint versolvasás, vegetáriánus konyha ismertetése van a programban. Este az Új Remény együttes koncertezik.

Elmegyógyász Konferencia
A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban június 26-29 között zajlik a VII. Román - Magyar Elmegyógyász Konferencia. A rendezvény programjában részvételi díj nélkül látogatható programpontok is szerepelnek.
Ilyen a 26-án, délután 5 órakor kezdődőd nyitókoncert a csíksomlyói kegytemplomban, amelyet a Codex régizene - együttes tart, 27-én pedig két előadást is meghallgatnak az erre kíváncsiak: délután 3 órától Loyolai Szent Ignácról, az önmagát gyógyító kényszerbetegről beszél dr. Németh Attila budapesti egyetemi docens, 15.35-től pedig a humor farmakológiájáról tart előadást a Margittáról érkező dr. Györfi András.

Márton Áron Imatúra 2014
Az idén július 19–27. között a Szentegyháza–Szeltersz–Szentimrei büdösbarlag–Csíksomlyó zarándokúton szervezik meg a Márton Áron imatúrát.
Ezt a sajátos lelkigyakorlatot – azaz csendes imával egybekötött gyalogtúrát – jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi Szent Gellért Alapítvány szervezi 18-39 év közötti magyar fiatalok számára 1995 óta minden évben. Jelentkezni július 15-ig lehet a 0755-533101-es telefonszámon.

Az időjárásról: Ma is folytatódik az esővel, záporokkal, helyenként zivatarokkal tűzdelt időjárás. Az ország minden részén jelentős mennyiségű csapadék várható. Többfelé élénk lesz a K-i szél. Délután 17-21 C várható. Egy érdekesség ma nyugszik le legkésőbben a nap.
A kilátásokról: csütörtökön egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, kisüt a Nap. Kezdetben még nyugaton és északnyugaton előfordulhat csapadék. Megerősödik, viharossá fokozódik a keleti szél, miközben 20 és 25°C közé melegedhet a levegő.


H Í R E K     D É L B E N

 

Kicsinyek, de Isten szeretetében mégis erősek

A marosvásárhelyi Szent Család templomban június 23-án négy főesperesi kerület tíz plébániájáról érkezett az a több mint negyven résztvevő az egyházmegyei Caritas rendezvényére, akik helyi közösségükben valamilyen módon részt vesznek a szeretet szolgálatában. Szénégető István plébános „Ferenc pápa és a szegények” című előadása után kiscsoportokban osztották meg a jelenlévők, milyen gondolatokat indítottak el bennük Ferenc pápa szavai és személyes életpéldája, például az, hogy ugyanabban a cipőben fogadja az amerikai elnököt, amiben püspökként a buenos aires-i szegénynegyedeket rótta, vagy ahogyan megöleli azokat, akiket más talán közel sem engedne magához. Az előadó kiemelte: bár a találkozón jelenlévő plébániák többsége szórványplébánia, amit sokszor a kicsiséggel azonosítunk, a szólás szerint „a bors is kicsi, de erős is tud lenni – a mi erőnk az összefogásban, az egymásra való odafigyelésben van”.

Befejeződött a tekerőpataki templom felújítása

Hat éves munka eredményeként, tegnap a búcsús szentmisén Jakubinyi György érsek megáldotta a felújított 280 éves templomot. A főpásztor prédikációjában kihangsúlyozta: Keresztelő János vértanúsága örök érvényű üzenetet hordoz. „A házasság tisztaságáért vállalt vértanúságnak mondanivalója van nemcsak a kereszténység, de az egész emberiség számára. Mind az ó-, mind pedig az újszövetségben szentnek tekintették a házasságot, úgy, ahogy a jó Isten az emberi szívekbe írta a természeti törvény alapján, majd a kinyilatkoztatásban szentségi rangra is emeli. (…) Szeressük anyanyelvünket, népünket, szülőföldünket, és vállaljuk az életet, a gyermeket, mert csak annak a népnek van jövője, amelyiknek gyermekei vannak” – fogalmazott az érsek. Csedő István helyi plébános elmondta, a 2008-ban elkezdett munkálatok mértéke és értéke meghaladta az egyházközség erejét, lehetőségeit. Köszönetét fejezte ki a felújítás minden támogatójának, a munkálatok megvalósítóinak. - tudósít a székelyhon.ro

Keresztelő Szent János búcsú Marosvásárhelyen

Tegnap este a főtéri templom védőszentjének emléknapján a hívek és a környező településeken szolgáló plébánosok együtt ünnepeltek. Szentbeszédében György Tibor kövesdombi plébános Keresztelő Szent János életéből merített példákkal mutatott rá arra, hogy soha nem volt egyszerű Isten útját követni, s arról is beszélt, hogy a Jézus megszületését hirdető szent ember élete ma is példaértékű minden keresztény ember számára. Oláh Dénes főesperes a búcsú kapcsán elmondta: „Ez a nap nagy ünnep a plébánia életében, hiszen ilyenkor együtt vannak a hívek, és lelkileg feltöltődve tudnak távozni a szentmiséről. Természetesen nemcsak a búcsú alkalmával, hanem a mindennapi szentmisén is lehetőség van a feltöltődésre, de a búcsú egy különlegesebb, ünnepélyesebb alkalom” – adta hírül a székelyhon.ro

Jézus Szíve kilenced Szatmáron

A szatmárnémeti Kálvária templomban az egyházmegyei Jézus Szíve búcsúra kilenceddel készülnek. Ma este 6 órakor a szentmisén Vass Loránd, a székesegyház segédlelkésze „Életünk és feltámadásunk” témakörben tart szentbeszédet.

Emlékhét Boldog Bogdánffy Szilárd nagyváradi vértanú püspök tiszteletére

A temesvári egyházmegye területén született váradi főpásztor, Bogdánffy Szilárd, pappá szentelését követő első szentmiséjét 1934-ben a temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplomban celebrálta. A primícia idei, 80. évfordulója alkalmából június 22 – 26 között emlékhetet tartanak, amelynek keretében minden este 8 órai kezdettel ájtatosságot tartanak. Ma este Boldog Bogdánffy Szilárd püspök, a vértanú címmel Kocsik Zoltán, spirituális vezeti.

Nyári programok a Cseperedőben

A Caritas június 24 - július 18. között nyitott nyári programokat tart Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Szovátán, Marosszentgyörgyön, Nyárádszeredában, Búzásbesenyőben, Székelyudvarhelyen, Szentegyházán, Székelyszentkirályon, Gyergyóban, Szentmiklóson, Alfaluban, Ditróban és Remetén. Ezekben a napokban akadályok megmászására, ötletes kézműveskedésre, ének - mondókázásra várják a 0-3 éves korú gyermekeket és szüleiket. Bővebb információk a Caritas honlapján találhatók.

Bárka tábor Szovátán

A Regnum Christi Alapítvány idén először szervezi meg a Bárka tábort július 23. és 27. között Szovátán, a Teleki Oktatási Központban. A táborba olyan fiatalokat várnak, akik elmúltak 18 évesek, már voltak Fülöp kurzuson, vagy részt vettek keresztirányos táborban, és vágynak arra, hogy lelkiekben növekedjenek. A felső korhatár 26 év. Ha úgy érzed, hogy felkeltettük érdeklődésed, és ott a helyed a Bárka táborban, akkor hívd a 0723-214701-es telefonszámot július 10-ig.

Időjárás:

Ma is folytatódik az esővel, záporokkal, helyenként zivatarokkal tűzdelt időjárás. Az ország minden részén jelentős mennyiségű csapadék várható. Többfelé élénk lesz a keleti szél.  Délután 17-21°C várható.

MRE - Hírszolgálat, 2014. június 25.


H Í R E K    R E G G E L

Befejeződött a tekerőpataki templom felújítása
Hat éves munka eredményeként, tegnap a búcsús szentmisén Jakubinyi György érsek megáldotta a felújított 280 éves templomot. A főpásztor prédikációjában kihangsúlyozta: Keresztelő János vértanúsága örök érvényű üzenetet hordoz. „A házasság tisztaságáért vállalt vértanúságnak mondanivalója van nemcsak a kereszténység, de az egész emberiség számára. Mind az ó-, mind pedig az újszövetségben szentnek tekintették a házasságot, úgy, ahogy a jó Isten az emberi szívekbe írta a természeti törvény alapján, majd a kinyilatkoztatásban szentségi rangra is emeli. (…) Szeressük anyanyelvünket, népünket, szülőföldünket, és vállaljuk az életet, a gyermeket, mert csak annak a népnek van jövője, amelyiknek gyermekei vannak” – fogalmazott az érsek.
Csedő István helyi plébános elmondta, a 2008-ban elkezdett munkálatok mértéke és értéke meghaladta az egyházközség erejét, lehetőségeit. Köszönetét fejezte ki a felújítás minden támogatójának, a munkálatok megvalósítóinak. - tudósít a székelyhon.ro

Jubiláns papok közös ünnepe Gyulafehérváron
Ma délelőtt 11 órától a gyulafehérvári székesegyházban, hálaadó szentmisét mutatnak be, azok a plébánosok, akik idén emlékeznek szentelésük 25., 50., illetve 70. évfordulójára. A papszentelési évfordulón való részvétel teljes búcsúval jár a jubiláns és a szentmiséjén résztvevők számára. 2014-ben jubiláns papjaink a következők:
Ezüstmisések: Balázs Ferenc, a Marosvásárhely–Szent Kozma és Damján egyházközség plébánosa, Botár Gábor a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa, Déváról Böjte Csaba ferences atya, Fejér Lajos kilyénfalvi plébános, Fekete Tamás Zaboláról, Işvanca Alois radnalajosfalvi plébános, Major Sándor Kápolnásfaluról, Mátyás Károly a székelyudvarhely–Szent Miklós egyházközség plébánosa, Salamon József Gyimesbükkről, Szabó Ernő Linzből, Tímár Mátyás Gyergyószentmiklós–Szent Miklós plébániáról és Varga Vince kiskapusi plébános.
Aranymisések (50 év): Bartalis Árpád P. János kaplonyi ferences atya, Bartis László plébános Szárhegyről és, Oláh Domokos plébános, Székelyudvarhelyről.
Rubinmisés (70 év): Bodoni Árpád borbándi plébános.

Jézus Szíve kilenced Szatmáron
A szatmárnémeti Kálvária templomban az egyházmegyei Jézus Szíve búcsúra kilenceddel készülnek. Ma este 6 órakor a szentmisén Vass Loránd, a székesegyház segédlelkésze „Életünk és feltámadásunk” témakörben tart szentbeszédet.

Emlékhét Boldog Bogdánffy Szilárd nagyváradi vértanú püspök tiszteletére
A temesvári egyházmegye területén született váradi főpásztor, Bogdánffy Szilárd, pappá szentelését követő első szentmiséjét 1934-ben a temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplomban celebrálta. A primícia idei, 80. évfordulója alkalmából június 22 – 26 között emlékhetet tartanak, amelynek keretében minden este 8 órai kezdettel ájtatosságot tartanak. Ma este Boldog Bogdánffy Szilárd püspök, a vértanú címmel Kocsik Zoltán, spirituális vezeti.

Nyári programok a Cseperedőben
A Caritas június 24 - július 18. között nyitott nyári programokat tart Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Szovátán, Marosszentgyörgyön, Nyárádszeredában, Búzásbesenyőben, Székelyudvarhelyen, Szentegyházán, Székelyszentkirályon, Gyergyóban, Szentmiklóson, Alfaluban, Ditróban és Remetén. Ezekben a napokban akadályok megmászására, ötletes kézműveskedésre, ének - mondókázásra várják a 0-3 éves korú gyermekeket és szüleiket. Bővebb információk a Caritas honlapján találhatók.

Kreatív hétvége Csíkszeredában
Június 28-29 között a Sapientia előcsarnokában kreatív hétvégét szervez az egyetem mentálhigiénés kutatócsoportja kisgyerekek, fiatalok, családok és szépkorúak részére. A program célja: közösségépítés, ismerkedés, a kommunikáció fejlesztése, mivel az internet használat miatt túlságosan elszigetelődtek az emberek egymástól. Szombaton reggel 9 órától este 9 óráig lesz kézművesfoglalkozás, bábjáték, önismereti játékok. Becze Szabolcs Gondolatok Nepálból: Mire lehetünk büszkék az életben? címmel tart előadást.
Vasárnap délután 4 órától este 8 óráig beszélgetések lesznek a divatról, valamint versolvasás, vegetáriánus konyha ismertetése van a programban. Este az Új Remény együttes koncertezik.

Bárka tábor Szovátán
A Regnum Christi Alapítvány idén először szervezi meg a Bárka tábort július 23. és 27. között Szovátán, a Teleki Oktatási Központban. A táborba olyan fiatalokat várnak, akik elmúltak 18 évesek, már voltak Fülöp kurzuson, vagy részt vettek keresztirányos táborban, és vágynak arra, hogy lelkiekben növekedjenek. A felső korhatár 26 év. Ha úgy érzed, hogy felkeltettük érdeklődésed, és ott a helyed a Bárka táborban, akkor hívd a 0723-214701-es telefonszámot július 10-ig.

MRE - Hírszolgálat, 2014. június 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment