2014. június 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K    R E G G E L

Jézus Szent Szíve ünnepe egyházmegyéinkben
Ma van Jézus Szent Szívének főünnepe. Az ünnephez kapcsolódik a székelyudvarhelyi Jézus Kápolna búcsúja. A szentmisét a kápolnánál délután 5 órakor Kovács Csaba Antal atya, a székelyudvarhelyi ferences templom igazgatója mutatja be
Korondon ma 11 órakor kezdődik a plébániatemplom búcsúja. A szentbeszédet Jánosi Gellért székelyvarsági plébános mondja. Este ½ 8-tól a templomban a korondi születésű Józsa Domokos, Várad-Szőlösön élő kántor ad orgonakoncertet.
Szintén ma 11 órakor kezdődik a ditrói Jézus Szíve templom búcsúja. Igét hirdet: Balázs Ferenc, Marosvásárhely-cserealji plébános.
Jézus Szíve ünnepe egyúttal a temesvári Notre Dame Zárdatemplom felszentelésének emléknapja is, véget ér a Boldog Bogdánffy Szilárd püspök emlékhét. A templombúcsú alkalmából ma este 6 órakor az ünnepi szentmisét Roos Márton megyés püspök celebrálja.
Málnásfürdőn délelőtt 11 órakor, a Brassó bolonyai plébánián este 7 órától tartják a búcsús szentmiséket.
Jézus Szíve napján, a nagyváradi Barátok templomában minden évben városközi engesztelő szentmisét tartanak. Ma este 6 órakor Böcskei László megyéspüspök a jelenlévő papokkal és hívekkel közösen ünnepi szentmisét tart, amelynek szónoka Szőcs Csaba, rádiónk műsorigazgatója lesz. A fogadalmi szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
A Szatmári Egyházmegyében az érkörtvélyesi, nagytarnai és tiszaveresmarti templomok titulusa is Jézus Szíve. Az említett településeken ma tartják a búcsúkat: Érkörtvélyesen 11 órától Miklós Claudiu jezsuita atya, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa szentbeszédével, Nagytarnán szintén 11-től Schupler Tibor batizi plébános ünnepi szónoklatával, Tiszaveresmarton pedig este 6 órától, itt Istvánfi Szilárd máramarosszigeti segédlelkész fog prédikálni.

Jézus Szíve kilenced és búcsú Szatmáron
A szatmárnémeti Kálvária templomban ma este 6 órakor a szentmisén Fromherz Attila lajosvölgyi plébános „Benned remélők üdvössége” témakörben tart szentbeszédet. Szombaton este 6 órakor Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes, marosvásárhelyi egyetemi lelkész zárja a felkészülő elmélkedések sorát.
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye búcsúünnepét, a Jézus Szíve-búcsút idén június 29-én tartják Szatmárnémetiben.
Vasárnap, 8 órától a Kálvária templomban román nyelven mutatják be a legszentebb áldozatot - idén Cornel Damian bukaresti segédpüspök főcelebrálásával; ½ 10-től német nyelven Marius Taloș, a román jezsuita régió elöljárója mond szentmisét. 11 órától pedig a székesegyház előtt felállított pódiumon Cserháti Ferenc a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök mutat be szentmisét és mond homíliát.

Szent László ünnepe Csíkszépvízen
Ma reggel 8 órakor indul a gyalogos keresztalja a helyi római katolikus templomtól a Szent László-emlékhely felé. A zarándoklat alatt lelkiekben is felkészülhetnek a gyaloglók a 11 órától kezdődő ünnepi szentmisére, melynek szónoka: Vass Nimród, gyimesfelsőloki plébános.
Szombaton ½ 9-tól kerül sor a Szent László történelmi vetélkedőre a községháza dísztermében, fél tíztől ünnepi műsort tekinthetnek meg a résztvevők a Szent László-szobornál. 11 órakor ünnepi szentmisére várják a híveket. A szentbeszédet Tankó Szilveszter csíkszentmihályi plébános tartja.

Zarándoklat a Jézus Szíve Kilátóhoz
A Farkaslaka község határában található Gordon-tetői kilátó tavalyi avatási ünnepségén hangzott el: minden évben egy alkalommal, a Jézus Szíve ünnepét követő szombaton szentmisét tartanak a helyszínen. Az idei, az első alkalommal megszervezett zarándoklatra szombaton kerül sor. A szentmise 11 órakor kezdődik, az ünnep igehirdetője Daniel Ernő András nyikómalomfalvi plébános.
A Jézus Szíve kilátót tavaly áldotta meg Tamás József püspök úr. A kilátó ötlete Magyari Árpád, a Protemp Alapítvány elnökének, valamint Hajdó István, valamikori gyergyószentmiklósi főesperes-plébánosnak kezdeményezésére született. Kelet-Európa legnagyobb Krisztus-ábrázolásának számító Jézus-szobor 22,5 méter magas, Zavaczki Walter Levente szobrászművész készítette.

Fiatal házasok napja
A gyergyószentmiklósi Kolping Család Egyesület június 28-án tartja a Fiatal Házasok Napját a Szent István plébánián. Az egész napos tevékenységre olyan fiatal párokat várnak, akik kevesebb, mint öt éve élnek együtt. A program során két interaktív előadásra kerül sor: délelőtt Kommunikáció és konfliktuskezelés, délután Boldog család – családok krízishelyzetben címmel, de játszanak majd kapcsolatépítő játékokat is.

Gyalogos zarándokút Székelyvarságra
A Varságról származók Székelyudvarhelyen élők közössége idén második alkalommal indul gyalogos zarándokútra a szülőfalubeli Szent Péter-Pál napi búcsúra, amely vasárnap 12 órakor kezdődik. Ünnepi szónok Mátyás Gábor zeteváraljai plébános. A Székelyvarságra tartó zarándokutat június 28-án, szombaton teszik meg, amelynek első mozzanata az esti fél 7 órai szentmise a Kis Szent Teréz templomban, majd este 11 órakor ugyanitt gyülekeznek az indulásra. A zarándokok éjjel teszik meg a közel 36 km-es távot. Bárki csatlakozhat, az út bármelyik pontján, akár a falvakban, Varságon is. További információkat a 0747-580988-as telefonszámon lehet kérni.

Bibliatáborok 9-12 osztályosoknak
A Keresztirány Ifjúsági Közösség táborozásra hív július 14-21. között Pálpatakára és Benedekmezőre. Idén sem fognak hiányozni a játékok, tanítások, műhelyek és főként az egymással és nem utolsó sorban Istennel töltött értékes percek. Ez a hét nagyszerű lehetőség az ismerkedésre, kikapcsolódásra és arra, hogy igazán önmagad lehess. Érdeklődni a keresztirany.ro honlapon lehet június 30-ig.

Időjárás:
Napközben napos időre számíthatunk, legfeljebb keleten és délen előfordulhat egy-egy zápor, délnyugaton több felhő lehet az égen, de csapadék ott nem várható. Főként fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést. Mérséklődik a csütörtöki heves északnyugati szél. A hűvös hajnalt követően délután már 21-24°C körül alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2014. június 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment