2014. június 3. – Hírek és programajánló

HÍREK
Elhunyt Bárányi Ildikó orvos, író
A Máltai Segélyszolgálat temesvári fiókszervezetének alapítója és elnöke, a bánsági magyar közélet kiemelkedő alakja 77 évesen, rövid lefolyású súlyos betegség következtében hunyt el szombaton Budapesten.
Bárányi Ildikó 1937. június 8-án született Csíkcsicsóban. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem általános orvosi szakán szerzett diplomát 1960-ban. Férjével, Bárányi Ferenc orvos-íróval, korábbi romániai egészségügyi miniszterrel jelentős szerepet vállalt a bánsági, temesvári magyar közélet szervezésében.
1991-ben létrehozta a Máltai Segélyszervezet temesvári fiókszervezetét, amelynek azóta is önkéntes vezetője volt. A szervezet jelentős szerepet vállalt az idősek gondozásában, a beteggondozásban, és szociális konyhát is működtet Temesváron.
Bárányi Ildikó több regény és ismeretterjesztő orvosi könyv szerzője. Rendszeresen közölt szépirodalmi alkotásokat és orvosi szakcikkeket az erdélyi magyar sajtóban. Szociális és írói munkásságát az évek során számos kitüntetéssel ismerték el. Temetéséről a család később intézkedik - adta hírül az MTI nyomán az erdély.ma.


Őszi utakon a nyár első napjaiban
Csávossy György legújabb könyvének bemutatójára került sor tegnap délután 5 órától Kolozsváron, a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében. A versbarát közönség előtt Király László magyar irodalomtanár, tankönyvíró mutatta be az Őszi utakon címet viselő - 85 verset, 2 esszét és 5 színművet tartalmazó kötetet. A ciklusokba sorolt versek közül egy csokorra valót maga a költő előadásában hallgathatott meg a nagyérdemű. A kolozsvári rendezvény védnökei Kovács Sándor főesperes és Jakab Gábor pápai káplán voltak.


Amerikában tartózkodik a nagyváradi püspök
Május 26 - június 5. között Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a helyi magyar közösségeket erősítendő látogatást tett az amerikai Passaic-ban található Szent István királyról nevezett plébánián, amely a térségben élő magyar ajkú római katolikus hívek lelkipásztori ellátását biztosítja. Május 29-én találkozott a helyi főpásztorral, Arthur Serratelli megyéspüspökkel, akivel kötetlen beszélgetést folytatva megismerhette a helyi lelkipásztori munka kihívásait és lehetőségeit.
A húsvét 7. vasárnapján bemutatott szentmisén, amelyre a templom felszentelésének 110. évfordulóján szervezett ünnepségsorozat részeként került sor, Böcskei László a hálaadásra, a hit megőrzésére és továbbadására, valamint a Szentlélek ajándékainak befogadására buzdította a jelenlévő magyar, angol és német ajkú híveket – tájékoztatott a Nagyváradi Egyházmegye Sajtóirodája.


Tettek Napja Szatmáron
„Helyben kell szebbé tenni a világot!" - volt a mottója, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében első alkalommal megrendezett Tettek Napjának, melyhez kilenc plébánia is csatlakozott. A május 31-én zajlott megmozdulás célja a fiatalok ösztönzése volt arra, hogy észrevegyék a környezetükben jelentkező szükségeket, és önkéntes tevékenységükkel válaszoljanak ezekre.
A plébánosaik és a hitoktatók által koordinált és vezetett csoportokat alkotó gyerekek és fiatalok temetőt takarítottak, játszóteret javítgattak, templom- és plébániaudvart rendezgettek, kerítést és ajtót festettek, de betegeket is látogattak.
Az Ifjúsági Iroda képviselői, Csiszár Lóránt és Tyukodi Beáta szerzetesnő a következő években is szeretnék ösztönözni a Tettek Napja megrendezését.


Feketében fehéren – jótékonysági tárlat
Vasárnap nyílt meg a nagyváradi Posticumban az Angyal Olívia fiatal művész munkáiból rendezett, június 9-éig látogatható jótékonysági tárlat. A rendezvény támogatója a Mária Rádió és a Segítő Kéz Egyesület. A képek megvásárlásából befolyt összeget, Olívia június 9-én esedékes hátgerincműtétjére fordítják.


Folytatódnak a Szent Antal nagykilencedek
A csíksomlyói esti 7 órás szentmisén Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános folytatja szentbeszéd-sorozatát, amelybe a Mária Rádión keresztül és a www.csiksomlyo.ro oldalon is bekapcsolódhatunk. A székelyudvarhelyi ferences templomban a Szent Antal kilenced alkalmával a szentmise ma 10.00 órakor kezdődik, melynek szónoka Vass Incze nyugdíjas plébános. Elmélkedésének témája: Nyugdíjas pap élete.


Orvosprofesszorok előadása Csíksomlyón
Június 5-én, csütörtökön, az esti szentmise után fél 8-kor Tudásunk, igazságismeretünk szintjei címmel két világhírű orvosprofesszor, dr. Kellermayer Miklós sejtkutató és dr. Csókay András idegsebész, agykutató tart közös előadást a csíksomlyói kegytemplomban.


Idén is elindul a Fekete Madonna zarándokvonat
A zarándokvonat június 23. és 26. között negyedszer kel útra Csíkszeredából a lengyelországi Czestochowába, a magyar pálos szerzetesek által alapított világhírű kegyhelyre. A Fekete Madonna zarándokvonat lelki vezetője Bábel Balázs kalocsai érsek, Németh László nagybecskereki püspök, Tamás József gyulafehérvári segédpüspök és Bátor Botond, pálos szerzetes lesz. Jelentkezni lehet június 5-ig a 0266-311726-os telefonszámon.


Mariológiai előadás a váradi Püspöki palotában
Június 4-én, szerdán 17.00 órakor befejeződik Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát Igazságnak tükre című előadássorozata a Nagyváradi Püspökségen. A záró előadás témája: a nagyváradi egyházmegyében fellelhető Mária-kegyképek.


Katolikus Akadémia Kolozsváron
A Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara által szervezett Katolikus Akadémia negyedik évadának záró előadását Zamfir Korinna, a teológia kar tanára tartja június 5-én, csütörtökön este 7 órakor Együttétkezés – társadalmi széthúzás. Korintusi keresztények az Úr vacsoráján címmel a kar Szentegyház utca 5. szám alatti épületének második emeleti dísztermében.


Népemért vállalom – előadás Csíkban
Június 7-én, este 8 órától a marosvásárhelyi Mustármag megújulás-szolgálat előadja a Népemért vállalom című rockoratóriumot, amelyet Márton Áron püspök emlékére írtak. Az előadásnak a csíkszeredai Szent Ágoston-templom ad otthont.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro, a Magyar Kurír, a nagyváradi, szatmári és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. június 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment