2014. június 4. – Hírek és programajánló

HÍREK
Állami kitüntetések Kolozsváron
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa magyar állami kitüntetéseket adott át négy – a kincses városhoz kötődő, munkásságával maradandót alkotó személynek. Az eseményre tegnap délután 6 órai kezdettel került sor a Ferences rendi kolostor refektóriumában.
A kitüntetettek: Hantz-Lám Irén nyugalmazott pedagógus a kimagasló pedagógiai tevékenységéért, a torockói Tóbiás Ifjúsági Szabadidő Központ létrehozásáért, valamint a Lám Béla író hagyatékának ápolásáért, Lőrincz Lehel szobrászművész és nyugalmazott reklámgrafikus az egyedülálló művészi pályája és az erdélyi nemzet- és identitástudat megőrzése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként, Szabó Bálint György a Kolozsvári Műszaki Egyetem egyetemi tanára a szerteágazó tudományos és szakmai tevékenysége, valamint az erdélyi műemlékvédelem terén végzett felbecsülhetetlen értékű munkája elismeréseként, míg Dr. Tóthfalussy Veress Éva nyugalmazott biológus az erdélyi magyar tudományos élet fellendítése, magas színvonalú egyetemi oktatói tevékenysége, a tudomány népszerűsítése és a romániai ökogazdálkodás megteremtése érdekében végzett munkája elismeréseként részesült a kitüntetésben.


Folytatódik a bérmálás az erzsébetvárosi főesperesi kerületben
Ma délelőtt 10 órakor Segesváron 64 fiatal részesül Tamás József püspök által a bérmálás szentségében.


Mariológiai előadás a váradi Püspöki palotában
Ma délután 5 órakor befejeződik Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát Igazságnak tükre című előadássorozata a Nagyváradi Püspökségen. A záró előadás témája: a nagyváradi egyházmegyében fellelhető Mária-kegyképek.


Csíksomlyói pünkösdi búcsú liturgikus programja
Június 6-án, pénteken az este 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.
Június 7-én, szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. Állandó gyóntatás és áldoztatás lesz a kegytemplom előtti parkban.
A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon fél 11-kor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Hármashalom oltárhoz.
Az ünnepi búcsús szentmise, amelyet a Mária Rádió  és a Duna Televízió élő adásban közvetít, délután fél 1-kor kezdődik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál. A szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek lesz. A 2014-es pünkösdi búcsú egyetlen meghívottja az ünnepi szónok: Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes, plébános.


Feketében fehéren – jótékonysági tárlat
Június 1-jén nyílt meg a nagyváradi Posticumban az Angyal Olívia fiatal művész munkáiból rendezett, június 9-éig látogatható jótékonysági tárlat. A rendezvény támogatója a Mária Rádió és a Segítő Kéz Egyesület. A képek megvásárlásából befolyt összeget, Olívia június 9-én esedékes hátgerincműtétjére fordítják.


Orvosprofesszorok előadása Csíksomlyón
Június 5-én, csütörtökön, az esti szentmise után fél 8-kor Tudásunk, igazságismeretünk szintjei címmel két világhírű orvosprofesszor, dr. Kellermayer Miklós sejtkutató és dr. Csókay András idegsebész, agykutató tart közös előadást a csíksomlyói kegytemplomban.


A nevelés az élet szolgálata
Június 7-én, szombaton délután 3 órakor a nagyváradi Szent László Gimnázium kápolnájában Miért nem működik a „százszor megmondtam”? A sikeres nevelés kulcsa: az érzelmi intelligencia címmel előadást tart Dr. Pécsi Rita neveléskutató.


Népemért vállalom – előadás Csíkban
Június 7-én, szombaton este 8 órától a marosvásárhelyi Mustármag megújulás-szolgálat előadja a Népemért vállalom című rockoratóriumot, amelyet Márton Áron püspök emlékére írtak. Az előadásnak a csíkszeredai Szent Ágoston-templom ad otthont.


Fogadalomtétel a szociális testvéreknél
Pünkösdvasárnap, a csíkszeredai Milleniumi templomban délután 5 órakor kezdődő szentmisén két novícia: Czimbalmos Emília és Székely Csilla, teszi le első fogadalmát a Szociális Testvérek Társaságában.


Széphavasi kápolna megáldása
Június 9-én, a Széphavas Egyesület zarándoklatot szervez a Gyimesfelsőlok nyugati oldalán található Széphavas nevű tetőre, ahol újjáépülhetett Szentlélek-kápolna.
A három irányból induló zarándoklat programja:
A csíkszépvízi templomtól ½ 10 órakor, Ciherek Patakából ¼ 11-kor, a Fügés Tetőről pedig ¾ 11-kor lesz az indulás. A kápolnaszentelés körülbelül 14 órakor kezdődik. A szentmisét Tamás József segédpüspök és a környék papjai celebrálják.


Családos tábor Gyimesfelsőlokon
A marosvásárhelyi családpasztorációs iroda családos tábort szervez Gyimesfelsőlokon augusztus 3 – 8. között. A tábor témája: A szerető kommunikáció. Lelki vezetője Jakabos Barnabás jezsuita lesz. Bejelentkezni a www.csalad.ro honlapon lehet június 15-ig.


Özvegyek lelki hétvégéje
Június 13-14 között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, a Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja szervezésében Özvegyek lelki hétvégéjére kerül sor Isten számít rád! címmel. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0743-152008-os telefonszámon.


Lelkigyakorlat a segítőnővéreknél
„A Te arcodat keresem” mottóval személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot hirdetnek a csíkszentdomokosi Szent Margit Házban, július 11-18 között. Kísérők: Bara Irén és Bereczki Silvia segítőnővérek. Jelentkezni lehet június 20-ig, a bereczki.silvia@segitonoverek.info e-mailcímen.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro, a Magyar Kurír, a nagyváradi, szatmári és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. június 4.

About the author

maradmin

Leave a Comment