2014. május 1. – Hírek és programajánló

HÍREK

Befejeződött tegnap a bíborosi tanácskozás a Vatikánban

„A Ferenc pápa által elindított reformbizottságok munkája az idén nehezen fejeződhet be, eredmény 2015-ben várható” – fogalmazott Federico Lombardi jezsuita, szentszéki szóvivő. A XXIII. János és II. János Pál pápák vasárnapi szentté avatására Rómába érkezett bíborosok a Vatikánban maradtak a tegnap zárult tanácskozásokra.
A szóvivő bejelentette, hogy május 2-án megtartja első ülését a Ferenc pápa által februárban felállított úgynevezett gazdasági tanács, valamint a héten tanácskozik az a bizottság is, amelyet a pápa márciusban hozott létre a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések megelőzésére és az áldozatok védelmére. A vatikáni szóvivő minél előbbi tájékoztatást ígért a bizottságok munkájáról – jelentette az MTI.


Ma kezdődnek a bérmálások a Gyulafehérvári Főegyházmegyében
Idén a Sepsi-Barcasági, Szeben-Fogarasi, Erzsébetvárosi, és a Gyulafehérvári főesperesi kerületek egyházközségeiben, valamint Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, és Gyergyószentmiklóson is sor kerül a bérmálás szentségének kiszolgáltatására.
Ma délelőtt 10 órakor Sepsibükszádon, délután 5 órakor pedig Illyefalván bérmál Jakubinyi György érsek.


Szent József búcsúk országszerte
Aradon a Mosóczy-telepi katolikus templomban ma fél 11-kor kezdődik a Szent József a munkás tiszteletére megtartott templombúcsús szentmise, melynek ünnepi szónoka és főcelebránsa Blás Sándor kunágotai plébános lesz.
Zeteváralján is ma ünnepelnek, a 11 órakor kezdődő búcsús szentmise homíliáját Bilibók Géza marosújvári plébános mondja.
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a pusztadaróci és a halmi templomok titulusa Szent József a munkás. Pusztadarócon triduummal készültek az ünnepre, a búcsús mise ma 11 órától kezdődik, amelyen Tatár Zoltán kisdengelegi lelkész prédikál. Halmiban szintén ma 11 órától lesz a búcsúmise, Seffer Dániel ugocsai esperes szentbeszédével.
A selymesilosvai búcsú ma szintén 11 órától kezdődik, meghívott: Szőcs Csaba műsorigazgató.


Ruhagyűjtő konténerek a Caritastól
A Gyulafehérvári Caritas partnerségben egy magyarországi vállalattal ruhagyűjtő konténereket helyez ki Hargita és Kovászna megye több településén.
„2009 óta egyre több rászoruló keres meg minket, hogy ruhával, cipővel, vagy más használati tárggyal segítsük. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy nagyon sok embernek gondot jelent a már nem használt ruhák tárolása. Bízunk benne, hogy ezek a konténerek megoldást biztosítanak mindkét problémára.” – mondta a székelyhon.ro-nak Péterfi Attila-Csongor ágazati igazgató.
A héten Kovászna megyében 13, Hargita megyében 14 konténer kerül kihelyezésre a lakóövezetekben: Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron, Maroshévízen, Kovásznán, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön.


Egyházmegyei zarándoklat a temesvári székesegyházhoz
A temesvári dómot 1803. április 24-én Szent György vértanú tiszteletére Kőszeghy László püspök szentelte fel. A konszekrálás idei évfordulója, valamint Szent György, a székesegyház védőszentjének ünnepe alkalmából a temesi, a marosi és a hegyvidéki főesperesi kerületből érkeznek lelkipásztorok és hívek a székesegyházhoz.
Az ünnepi szentmisét május 3-án, szombaton 11 órai kezdettel Roos Márton megyéspüspök celebrálja.


Városmisszió Székelyudvarhelyen
A húsvéti idő vasárnapjain, május 4-i indítással a székelyudvarhelyi Neokatekumenális közösségek tagjai délután 3.00 órától missziót tartanak a városi nagy parkban. Hívják és várják az imádkozni vágyókat.


Önkéntes orvosok Erdélyben
Május 10-18-ig ismét Hargita megyében vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai.
Az orvosok a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egy hetes körúthoz. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. A szűrés eredményeképpen 2013-ban 31 beteget kellett sürgősen kezelni, illetve műtéti kezelésben részesíteni.
Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is sor kerül a hagyományos erdélyi gyermek és ifjúsági focikupára Csíkszentdomokoson, melyet az Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezet. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a Szolgálat vendégül látja a Fővárosi Önkormányzattal közösen szervezett idei budapesti Városligeti Gyermeknapon, május 24-25-én.


Hivatástisztázó hétvége Kolozsváron
Május 9–11. között kerül sor a Keresem az utam elnevezésű hivatástisztázó hétvégére. „Mindenkinek van egy ajándékba kapott hivatása, amelyet ha felismer, és válaszol rá, kiteljesedik az élete, megtalálja az igazi öröm forrását” – vallják a szervező kolozsvári ferencesek, akik hivatásukat kereső, tisztázni vágyó fiatalok számára kínálják ezt a programot.
További részletekről érdeklődni és jelentkezni Pantea Tibor ferences szerzetesnél lehet a 0746-774701-es telefonszámon vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.


Híreinket tudósítóinktól, az MTI, a Székelyhon, a Caritas, a Nyugati Jelen, a gyulafehérvári érsekség valamint a szatmári püspökség honlapjáról gyűjtöttük.
MRE – Hírszolgálat, 2014. május 1.

 

About the author

maradmin

Leave a Comment