2014. május 15. – Hírek és programajánló

Pályázati lehetőség
A budapesti Harmónium Egyesület alkotói, cikkírói pályázatot hirdet "Megmentésre váró templomok" címmel. Elsősorban határon túliak jelentkezését várják, de pályázhat mindenki, akár magyarországi személy is, aki utazása során talált rá az elhagyott emlékre. A pályázat célja, hogy minél több sürgős beavatkozást igénylő épületet be tudjanak mutatni, ráirányítani a közvélemény figyelmét.
Leadási határidő: 2014. június 21. További felvilágosítást kérni ásérdeklődni lehet a szervezet irodájában Cseh-Lipták Bettinánál: info@hatartalan.net, tel.:+36/1/210 30 90


Folytatódik a Katólikus Akadémia
Ma 19 órától a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara szervezésében működő Katolikus Akadémia következő előadását Révay Edit budapesti egyetemi tanár, egyházszociológus, szerzetes tartja A haldokló és az őt körülvevő család mint közösség címmel. Helyszín: Római Katolikus Teológia Kar díszterme – Kolozsvár, Iuliu Maniu (Szentegyház) utca 5, II. emelet.


Ferenczi Sándor előadása Marosvásárhelyen
Főegyházmegyénk  a 2014-es évet a „Plébánia évévé” nyilvánította. Ebből az alkalomból a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János egyházközség minden hónapban, egy valamely témában jártas előadót kért fel, hogy a hívek számára előadást tartson.
A hatodik előadásra ma este 18,30-kor kerül sor a Deus Providebit Ház nagytermében.
Előadó dr. Ferenczi Sándor  teológiai tanár. Előadásának címe: A  hívek és a lelkipásztor kapcsolata, az erdélyi egyházmegyében, a történelem folyamán.


Márton Áron püspök – az igaz ember
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kiállítással egybekötött rendezvény keretében emeli ki Márton Áron püspök példáját a Magyar Holokauszt Emlékév keretében. A megemlékezés ma lesz Gyulafehérváron, az érsekségen. Előadást tartanak dr. Marton József és dr. Tibori Szabó Zoltán egyetemi tanárok, valamint dr. Kovács Gergely posztulátor. A kiállítást megnyitja Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója. Az emlékkiállítás az érseki palota egyházművészeti kiállításának előterében szeptember 29-ig lesz látogatható.


Templombúcsúk
Holnap Nepomuki Szent János emléknapja. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a gilvácsi, lajosvölgyi, rónaszéki, szigetkamarai templomok és a mezőpetri-i kápolna titulusa Nepomuki Szent János.
A lajosvölgyi templom búcsúmiséjére pénteken délelőtt 11 órától kerül sor, Ft. Kinczel István felsővisói plébános szentbeszédével.
Szigetkamarán szintén az ünnep napján, este hat órától lesz a búcsú, Ft. Jakab Norbert, a szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosa ünnepi szónoklatával.
Gilvácson 17-én, szombaton 11 órától tartják a templom búcsúját, melyen Ft. Tatár Zoltán kisdengelegi i.h. lelkész mond prédikációt.  
A mezőpetri kápolnában május 16-án reggel 7 órakor mondanak szentmisét.


Rendezvények a Festum Varadinum 2014 hetében
Május 16-án pénteken 17.00 órakor a Püspöki Palota dísztermében kerül bemutatásra Puskás Bálint Zoltán „... nem ilyen lovat akartam” című könyve.
A templom lerombolási kísérletének 50. évfordulója alkalmából május 18-án, vasárnap 16.00 órakor könyvbemutatót tartanak a nagyvárad-újvárosi Szent László plébánia templomban.


Maros Kerületi Ifjúsági Lelkinap
Ifjúsági Találkozó nem csak marosiaknak Szőkefalván, május 17-én., szombaton. Mottó: A Szűzanya bátorít, hogy hozzuk vissza az örömet a keresztény élet perifériájáról a szívébe…
A fiatalokat szeretettel várják már 11:00 órától, délben közös ima majd katekézis lesz melynek címe: „Fiatalok! Hozzuk vissza az örömet!”. A tapasztalatokat kiscsoportos beszélgetés alatt oszthatják meg a résztvevők, majd 16:15 órától keresztútat végeznek a fiatalok vezetésével. A programot szentmise, Szentségimádás zárja. A lelkinapra autóbusz indul Marosvásárhelyről. Érdeklődni és iratkozni lehet a 0742-698166-os telefonszámon!


Boldoggá avatás Jászvásáron
A nagyváradi- és a szatmári püspökség, valamint a bukaresti érsekség után nagy öröm virrad a jászvásári püspökségre is, hisz  május 17-én, szombaton folytatódik a legújabb kori vértanúk boldoggá avatása: Ferenc pápa képviseletében Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa Anton Durcovici jászvásári vértanú püspököt a boldogok sorába emeli. A 11.00 órakor, a jászvásári stadionban bemutatott szentmisén részt vesz Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök is.


Imazarándoklat a plébánia évében
Május 17-én, szombaton a marosvásárhelyi Remete Szent Antal plébánia autóbuszos és gyalogos imazarándoklatot szervez a mezősámsondi templom búcsújára. Érintett települések: Mezőfele, Sámsond, Szabéd, Marosszentkirály, Mezőpanit, Mezőmadaras, Szénáságy és Mezőbánd. Várják mindazokat, akik szeretnék megismerni a szorvány helységeket, templomokat, közösségeket. Érdeklődni lehet a remeteszegi plébánián. (Szénégető István: szenegetoi@gmail.com, telefonszám: 0743-138784)


Egyházmegyei Zarándoklati Nap
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívja az egyházmegye  híveit és papjait  május 18-án, Húsvét 5. Vasárnapján, hisz a helyi hagyomány szerint ezen a napon az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt ünnepeljük. A program 10.00 órakor kezdődik a zarándokok fogadásával. Az ünnepélyes szentmise 11.00 órakor kezdődik, amelyet a zarándokokért és az egész egyházmegyéért ajánlanak fel. A szentmise után Szent László ereklyéjével  körmenetben vehetnek részt a jelenlevők. A szentmisét a Mária Rádió élőben közvetíti.


MRE - Hírszolgálat, 2014. május 15.

About the author

maradmin

Leave a Comment