2014. május 16. – Hírek és programajánló

 HÍREK

Az izraeli parlament megemlékezett XXIII. János pápáról
Az izraeli parlamentben különleges rendezvény zajlott május 13-án: megemlékezés XXIII. János pápáról, aki a holokauszt idején több ezer zsidó származású ember életét mentette meg és a vallásközi párbeszéd előmozdításában is jelentős szerepet játszott. A rendezvény a Knesszetben, a törvényhozás üléstermében zajlott ahol számos közéleti, tudományos, illetve egyházi személyiség is részt vett.
Az eseményen többek között előadott Alberto Melloni professzor, aki egyháztörténészként XXIII. János személyének szakértője, valamint a parlament néhány tagja rövidebb beszédekben idézte meg a nemrég szentté avatott pápa személyét és tetteit.

Loris Capovilla bíboros, XXIII. János hajdani személyi titkára levélben üdvözölte az eseményt.
A Wallenberg Alapítvány amellett, hogy bélyegeket bocsátott ki XXIII. János tiszteletére és közterületeket nevezett el róla.


A québeci püspökök felhívása az eutanázia ellen
A québeci katolikus püspöki konferencia május 13-án közleményt adott ki, amelyben felhívást intéz az eutanázia ellen és kiáll a palliatív kezelés biztosításáért, mivel a québcei parlament ismét napirendre tűzte az eutanázia engedélyezésének kérdését.
A québeci püspökök abban bíznak, hogy a nemzetgyűlés az eutanázia helyett inkább a palliatív kezelést, és az ahhoz való szabad hozzájutást fogja biztosítani a tartomány polgárai számára.
A közlemény arra szólítja fel a híveket, hogy imádkozzanak, és hogy „akár személyesen, akár levélben, vagy akár petíció benyújtásával is” vegyék fel a kapcsolatot parlamenti képviselőjükkel, és próbálják elérni, hogy „élete végéhez közeledve Québec minden egyes polgára valódi segítséghez juthasson”.


Elkezdődött a XVII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
Mezey Barna, az ELTE rektorának regionális jogfejlődésről tartott díszelőadásával és az ünnepi beszédekkel május 15-én, csütörtökön 17 órakor elkezdődött a XVII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Kolozsváron. Az elkövetkezendő három napban összesen 39 szekcióban 327 dolgozatot mutat be a 378 résztvevő diák. A szekcióülések ma reggel 9 órakor kezdődnek és egészen vasárnap délig tartanak, majd 18 órától a konferencia állófogadással egybekötött díjkiosztó gálával zárul, amit a BBTE Auditorium Maximum termében szerveznek. A XVII. ETDK részletes programja, a szekcióülések mindenki számára nyilvánosak.


Három új járat Kisbács község térségébe
A Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat három új járatot indított Kisbács község térségébe: az M32-es jelzésű busz az Állomás térről közlekedik Szucságra,  az M33-as Nádaskóródon át Csonkatelepre,  míg az M34-es Mérába. A Kisbács község területén lakó iskolások és egyetemisták ingyen vehetik igénybe a Bács–Kolozsvár járatokat, továbbá két kolozsvári járatot. A nyugdíjasok 25 lejért válthatnak kedvezményes bérletet a lakhelyüket Kolozsvárral összekötő buszokra.


PROGRAMAJÁNLÓ

Templombúcsúk a mai napon
Nepomuki Szent János emléknapja alkalmából ma (2014. május 16.) délelőtt 11.00 órakor kezdődik a búcsús szentmise a farkaslaki plébániatemplomban. A gyónási titok mártírjának, a folyók, hidak, vízimolnárok, halászok védőszentjének napján a homíliát Potyó Ferenc pápai prelátus, általános helynök, irodaigazgató tartja. A szentmisét élő adásban közvetíti az Erdélyi Mária Rádió.
A lajosvölgyi templom búcsúmiséjére ma 11.00 órakor kerül sor, Kinczel István felsővisói plébános szentbeszédével.
Szigetkamarán szintén ma este 6.00 órakor lesz a búcsú. Ünnepi szónok: Jakab Norbert, a szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosa.
Gilvácson szombaton 11.00 órakor tartják a templom búcsúját. Tatár Zoltán kisdengelegi lelkész mond prédikációt.
Lippán vasárnap 17.00 órakor kezdődik a templom búcsúünnepe. Szónok: Prelaucsek József németszentpéteri plébános.


Felnőttképzés Kolozsváron
Ma (2014. május 16.) délután 5.00 órakor folytatódik a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara által indított három éves ingyenes felnőttképzés azok számára, akik jobban meg szeretnék ismerni hitünket, illetve tevékenyen be szeretnének kapcsolódni egyházközségük életébe, plébániai munkatársként. A találkozások színhelye: Kolozsvár, Szentegyház utca 5. szám, a Teológia épülete. Keresztényüldözések a római birodalomban címmel dr. Marton József tart előadást. Bővebb információt a kolozsvári Római Katolikus Teológiai Kar honlapján találnak.


Varadinum 2014
- Az ünnepségsorozat keretében ma (2014. május 16., péntek) délután 5.00 órakor a Püspöki Palota dísztermében mutatják be Puskás Bálint Zoltán „... nem ilyen lovat akartam” című könyvét.
- Május 18. a váradi egyházmegye zarándoklati napja, a székesegyházban 11.00 órakor kezdődik az ünnepi főpapi szentmise és hermás körmenet Szent László király tiszteletére, amelyet rádiónk élőben közvetít. Idén a Partiumi Háló is részt vesz a Festum Varadinum rendezvénysorozaton. A záróünnepségen a Hálósok viszik a Szent László hermát.
- Május 18-án, vasárnap 16.00 órakor a Szent László templom lerombolási kísérletének 50. évfordulója alkalmából könyvbemutatót tartanak a nagyvárad-újvárosi Szent László plébániatemplomban.


Boldoggá avatás Jászvásáron
Holnap 11.00 órakor Ferenc pápa képviseletében Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa, Anton Durcovici jászvásári vértanú püspököt a boldogok sorába emeli. A jászvásári stadionban bemutatott szentmisén részt vesz Jakubinyi György érsek, Böcskei László és Tamás József püspök is.


Boldog Scheffler János emlékmise
Szintén holnap, a vértanú püspök emléknapján, a szatmári egyházmegye minden templomában, a szentmisékben megemlékeznek Boldog Scheffler János hűségéről, a végsőkig való kitartásáról, áldozatáról, példamutatásáról, hálát adnak érte, és kérik közbenjárását. Idén egy imafüzetet is a kezükbe vehetnek a hívek, melyben a vértanú püspök rövid életrajza mellett, gondolataiból összeállított kilenced és litánia, valamint imák találhatók.


Bibliás könyvbemutató
A gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián Szilágyi László: Te érted, amit olvasol? című könyvsorozata legújabb kötetének bemutatójára kerül sor vasárnap (2014. május 18.) délután 4.00 órakor. A kötetbe gyűjtött szövegek a Mária Rádió Hallgassuk az Örömhírt című műsorában hangzottak el.


Családom napja Székelyudvarhelyen
Egy felejthetetlen családnapra hív a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata május 18-án, vasárnap 14.00 órától a székelyudvarhelyi Marin Preda Elméleti Líceum tornatermébe. „Célunk a családok és családtagok közti kapcsolatok erősítése. A családnap fénypontjai a gyerekek által előre elkészített családfa-kiállítás, előadások és családos vetélkedők”- tudtuk meg Sándor István szociális munkástól.


Városmisszió Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen
A tavalyi, sikeres megmozdulásához hasonlóan idén újra az utcákon, tereken evangelizál a neokatekumenális közösség. Keresztény kötelességüknek, valamint a pápa buzdításának tesznek ezzel eleget, aki idén is kérte őket, menjenek ki a templomok falai közül a forgalmas helyekre az emberek közé és ott tegyenek tanúságot hitükről.
A húsvéti idő vasárnapjain a székelyudvarhelyi Neokatekumenális közösségek tagjai délután 3.00 órától a városi nagy parkban tartják a missziót.
Szatmárnémetiben, a Kossuth Kertben szintén vasárnap, délután 5 órakor kezdődik az evangelizációs misszió. Hívják és várják az imádkozni vágyókat.


Partiumi Regionális ifjúsági találkozó
Május 23-25 között immár negyedik alkalommal szervezik meg a Partiumi Regionális Ifjúsági Találkozót Zilahon, "Ti magatok is, mint élő kövek épüljetek lelki házzá." mottóval. Nagyon sok szeretettel várnak minden 15 és 25 év közötti vidám fiatalt, aki nyitott az egyházra, más mosolygó arcokra, és a közösségre. Részvételi díj 30 lej. Jelentkezni legkésőbb május 16-ig lehet, a nagy_evelyn@yahoo.com  e-mail címen, vagy Konrád Csongornál a 0742 35 01 66 telefonszámon.


Kolozsvári Magyar Opera balettkara Székelyudvarhelyen
Május 16-án, pénteken 19.00 órakor a Kolozsvári Magyar Opera balettkara a Tavaszi áldozat című előadását mutatja be a székelyudvarhelyi Művelődési Ház nagyszínpadán. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!


Májusi játék-koktél
    Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt ma este 9 órai kezdettel a kolozsvári Agapé szálló Holdfény termébe egy fergeteges játékestre. Lesz tombola, Pickomino játékbemutató, valamint nagyon finom koktélok. Belépő díj 3 lej.


Lourdes, ahova gyógyulni mennek
A Szatmári Római Katolikus Püspökség pasztorális irodája június 22-i kezdéssel zarándoklatot szervez Lourdes-ba, az egyik legismertebb Mária jelenés helyszínére. A zarándokútra május 30-ig a 0261-714955-ös vagy a 0744-483444-os telefonszámán lehet jelentkezni.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro, a nyugati jelen, a gyulafehérvári érsekség, a nagyváradi és a szatmári püspökség információs anyagaiból gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. május 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment