2014. május 21. – Hírek és programajánló

HÍREK

Új öregotthont avatnak Nagyváradon
A Szeretetszolgálat Évében tovább bővül a nagyváradi Caritas Catolica tevékenységi köre. A 40 idős személy ellátást biztosító nagyváradi Szent Márton Öregotthon mellett 2014. május 22-én, csütörtökön a Spartacus utca 31/A szám alatt megnyitja kapuit a további 34 személy befogadására alkalmas Szent Erzsébet Öregotthon. Böcskei László megyéspüspök a 11.00 órakor kezdődő ünnepélyes szentmise keretében áldja meg az új intézményt.


Megújult a fejedelmi kapu Gyulafehérváron
2014. május 21-én du. 3 órakor kerül sor a felújított gyulafehérvári Szent Mihály Székesegyház fejedelmi kapujának ünnepélyes átadására. A felújítás a Kárpát-medencei Örökségvédelmi Program keretében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg. A megújított kaput Dr. Jakubinyi György érsek és L. Simon László kormánybiztos, országgyűlési képviselő adja át.


PROGRAMAJÁNLÓ
Tavaszi papi lelkinapok a gyulafehérvári főegyházmegyében
A tegnap kezdődtek a gyulafehérvári főegyházmegye papsága részére a tavaszi lelki napok, melynek témája: A vegyes házasságban tett ígéretek megszegésének jogi következményei. Előadó: dr. Lukács Imre-Róbert teológiai tanár, bírósági helynök.
A program az alábbi beosztás szerint alakul:a tegnap Gyergyószentmiklóson, ma Csíksomlyón, csütörtökön Székelyudvarhelyen, pénteken Marosvásárhelyen. A lelkinap mindenhol 10.00 órakor koncelebrációs szentmisével kezdődik, amelyre várják a kedves híveket is.


Vakációs Bibliahét – bemutató Sepsiszentgyör-gyön
A Válaszút című idei nyári bibliás gyermekprogramot május 24-én, szombaton 10.00 órakor mutatják be a Keresztyén Oktatásért és Erkölcsi Nevelését Alapítvány (KOEN) képviselői és önkéntesei Sepsiszentgyörgyön, a Gyöngyvirág utcai Református Gyülekezeti ház mellett található Írisz Házban. Érdeklődni a 0721-367921-es telefonszámon lehet.


Zarándoklat Szent László sírjához
A Váradi Esperesi kerület tavalyi kezdeményezésére 2014. május 25-én, vasárnap 16.00 órakor újra gyalogos zarándoklatra indul Várad népe a várad-velencei római katolikus templomtól Szent László király sírjához, a Kárpát-medence keresztényeinek egykori zarándokhelyéhez a nagyváradi várhoz.
A program fél 4-től rózsafüzérrel kezdődik a velencei templomban, ezt követően vonulnak át a zarándokok a vártemplomhoz. A zarándoklat végén Böcskei László megyéspüspök 17.00 órakor Szent László királynak, az egyházmegye alapítójának közbenjárását kérve szentmisét mutat be a helyszínen. A szentmise szónoka Fodor József, általános helynök lesz, a kántori szolgálatot Kristófi János látja el.
A szentmise után a zarándokok a Boldogságos Szűz közbenjárását kérik az ő tiszteletére szentelt első székesegyház helyén felállított Mária oltár körül, ezt követően a püspök megáldja a hívek által hozott virágokat. Ezen a napon a város többi templomában elmaradnak az esti szentmisék.


Folytatódik a Szülők Iskolája

A Csíki Anyák Egyesülete által elindított Szülők Iskolája előadássorozat keretében, ma este 18 órától a csíkszeredai Hargita Megyei Kulturális Központ alagsori termében beszélgetésre hívunk, melynek meghívottja Varró Éva pszichológus. A beszélgetés során gyermeknevelési, serdülőkori, egyedülálló, vagy párkapcsolati témaköröket érintünk. Olyan kérdésekre keressük a választ, mint:
      * hogyan segítsünk gyerekeinknek, hogy önbizalmukat növeljék és megőrizzék kreativitásukat és önmagukat ne az iskolai rendszer követelményei szerint értékeljék?       
      * hogyan segíthetünk, hogy felfedezzék mi az, amiben valóban jók és amiben kiteljesedhetnek?       
      * honnan tudjuk, hogy jól neveljük-e gyermekeinket?


Prof. dr. Bagdy Emőke előadása a csíksomlyói kegytemplomban

2014. május 22-én, csütörtökön az esti szentmise után, fél 8-tól  Boldogságkeresés: utak, tévutak, lehetőségek címmel tart előadást a neves magyarországi szakember, prof. dr. Bagdy Emőke a csíksomlyói kegytemplomban. Az előadás mindenki számára fontos tanácsokat fogalmaz meg arról, mit tegyünk annak érdekében, hogy jobban érezhessük magunkat a bőrünkben. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Élő Rózsafűzér Zarándoklat május 24-én
Élő rózsafüzér zarándoklatot 2003-ban Bécsben szerveztek először, a zarándoklat ötlete a bécsi Andreas Schätzle atyától származik, aki először 2003-ban, az ottani városmisszióra készülve szervezte meg a Bécs körüli zarándoklat sorozatot. Bécs mintájára 2007-től Budapesten is megrendezésre került a zarándoklat és ezt követően Magyarország több településén is megszervezik.
Az Erdélyi Mária Út Egyesület és a csíkszeredai plébániák közösen 2012. szeptember 8.-án szervezték meg az első Élő Rózsafüzér zarándoklatot Csíkszeredában, a következő mottóval: „Készítsétek az Úr útját!” Mt 3,3. 
A zarándoklat során utunkkal rózsafüzért fűzünk Csíkszereda köré, imával és énekszóval átölelve a várost. A zarándoklat a résztvevők lelki épülését, gazdagodását is szolgálja. Alkalmat ad egymás jobb megismerésére, a városi templomok, kegyhelyek felkeresésére és az itteni plébániai közösségek bemutatkozására. A zarándokok egyénileg, de szervezetten is érkezhetnek. Imádkozzunk a város és országunk vezetőiért, hazánk népének szellemi, erkölcsi, és hitbeli megújulásáért.


Híreinket tudósítóinktól, a gyulafehérvári érsekség és a nagyváradi püspökség információs anyagaiból gyűjtöttük.

MRE – Hírszolgálat, 2014. május 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment