2014. május 26. – Hírek és programajánló

HÍREK
A különbözőség elfogadását tanulták Csíkban
A fogyatékkal élők mindennapjaiba nyerhettek betekintést az érdeklődők a Gyulafehérvári Caritas által pénteken szervezett figyelemfelkeltő napon a csíkszeredai Mikó-vár előtti téren.
A Mindannyian Mások Vagyunk elnevezésű programon a résztvevők saját maguk tapasztalhatták meg, hogy milyenek lehetnek a mindennapjai egy fogyatékkal élőnek. A szervezők több, úgynevezett szigetet alakítottak ki a helyszínen, így bárki kipróbálhatta például a mankóval járást, a kerekes székkel való közlekedést, a jelbeszédet, vagy éppen bekötött szemmel kerülhette az akadályokat.


Gyerekotthon létesülhet Kézdivásárhelyen
Gyermekotthon létrehozásáról írtak alá alapító okiratot pénteken Kézdivásárhelyen, a Kanta városrészben található minorita rendházban. A gyerekközpont Böjte Csaba ferences atya gyermekvédelmi intézményrendszerében működne. Böjte Csaba elmondta, olyan kollégiumot szeretne létesíteni, ahová más árvaházakból, és a szórványból is érkezhetnének gyerekek, hogy szakmát tanuljanak. A gyerekotthonban műhelyeket rendeznének be, ahol a 14-18 év közötti gyermekek kézműves szakmákat sajátíthatnának el. - adta hírül a szekelyhon.ro


Családreferens képzés Nagyváradon
Május 24-én, a Váradi Egyházmegyei Laikusképző Központban, Konrád Katalin, a Háló egyesület partiumi elnöke tartott családreferens képzést. A felkészítő egy nagyobb egyházmegyei programnak a része, amely által a szervezők igyekeznek évről-évre újabb családokat megszólítani.
Idén Tasnádszántó, Monospetri és Nagyvárad Újváros plébániáiról érkeztek családok, akik szívesen vállalnak szerepet plébánosuk mellett, a családpasztoráció megszervezésében.


Csíkszereda lakóiért imádkoztak
Május 24-én negyedszerre fűztek rózsafüzért Csíkszereda köré, imával és énekszóval ölelve át a várost. Indulás előtt Péterfi Attila Csongor, a zarándoklat vezetője kérte a jelenlevőktől: „Imádkozunk azért, hogy városunk egyre inkább nyitottabb legyen, hogy a szeretet és a hit uralkodjon lakói között. Imádkozunk a családokért, a mai alkalommal pedig főleg azért, hogy a munkanélküliség keresztje, ami nagyon sok édesapa vállát nyomja, lekerüljön róluk”
A zarándokok tizenhat kilométeres útjuk során rendhagyó módon a rózsafüzér titkai alapján az élet útjáról is elmélkedtek: többek között a gyerekvállalásról, a családok helyzetéről, a mindennapi élet nehézségeiről, az emberré válás folyamatáról.


Szent László egykori sírjához zarándokoltak Váradon
A Váradi Esperesi kerület kezdeményezésére vasárnap újra gyalogos zarándoklatot tartottak a várad-velencei római katolikus templomtól Szent László király sírjának helyéhez, a nagyváradi várhoz. A zarándoklaton részt vett Böcskei László megyéspüspök is, aki Szent László királynak, az egyházmegye alapítójának közbenjárását kérve, szentmisét mutatott be a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise után a zarándokok a Boldogságos Szűz közbenjárását kérték a májusi ájtatosság keretében.


A nagyváradi megyéspüspök látogatása az Amerikai Egyesült Államokba
A Passaic-i Szent István templom szentelésének 110. évfordulója alkalmából, Vas László nagyváradi egyházmegyés plébános meghívására Böcskei László püspök május 26. – június 5. között az Amerikai Egyesült Államokba látogat. A látogatás központi részét képezi a június 1-jén, vasárnap 10.00 órakor bemutatott szentmise a helyi plébániatemplomban, ami után a főpásztor találkozik a helyi közösség tagjaival is. A nagyváradi megyéspüspök látogatást tesz továbbá a helyi püspöknél is.


Folytatódik a bérmálás gyulafehérvári főesperesi kerületben
Ma délután 5 órakor a brádi egyházközségben 5 fiatalt bérmál meg Tamás József püspök.


PROGRAMAJÁNLÓ
Várja a látogatókat a Jézus-kápolna
Tegnaptól látogatható Székelyudvarhely felsőboldogfalvi kijáratánál található Jézus-kápolna. A nyitva tartás: keddtől péntekig 10 órától 17 óráig, szombaton és vasárnap 10 és 14 óra között, hétfői napokon zárva. Nagyobb csoportok esetén előre be lehet jelentkezni a Haáz Rezső Múzeumnál.


Katolikus kommunikációs világnapi rendezvények Kolozsváron
A Vasárnapot és a Keresztény Szót kiadó kolozsvári Verbum Egyesület és a gyulafehérvári főegyházmegye pasztorális bizottságának média munkacsoportja a társadalmi kommunikáció 48. világnapja alkalmából találkozóra hívja az erdélyi egyházi és világi sajtó munkatársait, valamint az érdeklődőket. A világegyházban egységesen június 1-jére kitűzött világnapot Kolozsváron május 30–június 1-je közt rendezik meg a Szent Mihály Plébánián. Meghívott előadók: Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője, és Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke, a Magyar Katolikus Rádió Közéleti szerkesztőségének vezetője. A széles szakmai körnek szánt előadásokat beszélgetés és a II. Fiatal vagyok és gondolkodom találkozó résztvevőinek szánt szakmai műhelyek követik.


Özvegyek lelki hétvégéje
Június 13-14 között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, a Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja szervezésében Özvegyek lelki hétvégéjére kerül sor Isten számít rád! címmel. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0743-152008-os telefonszámon.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro, a váradi és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. május 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment