2014. május 30. – Hírek és programajánló

HÍREK

Folytatódik a bérmálás a gyulafehérvári főegyházmegyében
Ma délelőtt 10 órakor Szászsebesen bérmál Tamás József püspök.
Szombaton délelőtt 10 órakor a borbándi templomban 11 fiatalt fog megbérmálni Jakubinyi György érsek, míg június 1-jén, vasárnap 10 órakor Gyulafehérváron, délután 5 órakor a zalatnai templomban fogja kiosztani a bérmálás szentségét a főpásztor.


Katolikus kommunikációs világnapi rendezvények Kolozsváron
A Vasárnapot és a Keresztény Szót kiadó kolozsvári Verbum Egyesület és a gyulafehérvári főegyházmegye pasztorális bizottságának média munkacsoportja a társadalmi kommunikáció 48. világnapja alkalmából találkozóra hívja az erdélyi egyházi és világi sajtó munkatársait, valamint az érdeklődőket. A világegyházban egységesen június 1-jére kitűzött világnapot Kolozsváron május 30–június 1-je közt rendezik meg a Szent Mihály Plébánián. Meghívott előadók: Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője, és Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke, a Magyar Katolikus Rádió Közéleti szerkesztőségének vezetője. A széles szakmai körnek szánt előadásokat beszélgetés és a II. Fiatal vagyok és gondolkodom találkozó résztvevőinek szánt szakmai műhelyek követik. A rendezvény médiapartnere a Mária Rádió.


Népemért vállalom – előadás Csíkban
Az idei csíksomlyói búcsú napján, június 7-én este 8 órától a marosvásárhelyi Mustármag megújulás-szolgálat előadja a Népemért vállalom című rockoratóriumot, amelyet Márton Áron püspök emlékére írtak. Az előadásnak a csíkszeredai Szent Ágoston-templom ad otthont.


Feketében fehéren – jótékonysági tárlat
A Posticum Vendégház ad otthont az Angyal Olívia munkáiból rendezett, június 9-éig látogatható jótékonysági tárlatnak, melynek a megnyitójára június 1-jén, 17 órától kerül sor Nagyváradon. A rendezvény támogatója a Mária Rádió és a Segítő Kéz Egyesület.


Özvegyek lelki hétvégéje
Június 13-14. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban, a Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportja szervezésében Özvegyek lelki hétvégéjére kerül sor Isten számít rád! címmel. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0743-152008-os telefonszámon.


Gyermekbúcsú Székelyhídon
Böjte Csaba atya kezdeményezésére június 1-jén, 11 órakor tartják az első gyermekbúcsút Székelyhídon. A gyermeki lelkülettel való ismerkedésen túl, szeretnék, hogy a családok érezzék meg milyen jó gyermeket vállalni, nevelni. Az életnek értelmet adó gyermekkacagással szeretnék ezt a napot bearanyozni, ezért a székelyhídi gyermekek mellett a környék otthonaiból is meghívják a kicsiket, nagyokat egyaránt!
Ferenc pápának címezve egy közös levél megfogalmazását is tervezik, melyben javasolják, hogy június elsejét a Gyermek Jézus ünnepévé tegye.


Lelkigyakorlat a segítőnővéreknél
„A Te arcodat keresem” mottóval személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot hirdetnek a csíkszentdomokosi Szent Margit Házban, július 11-18 között. Kísérők: Bara Irén és Bereczki Silvia segítőnővérek. Jelentkezni lehet június 20-ig, a bereczki.silvia@segitonoverek.info e-mailcímen.


Zenés elmélkedés Szent II. János Pál pápa tiszteletére
Június 1-jén, vasárnap délután 5 órakor a Nagyvárad Orsolya templomban zenés elmélkedést tartanak Szent II. János Pál pápa tiszteletére. Elmélkedést vezet Kruzslitz Imre atya, közreműködnek: Fügedy Anikó, Tankó Zita, Mágori Ilona-narrátorok, Bodi Mátyás – orgona, Costin Éva – hegedű, Bozsódi Bea – cselló, Altfater Leopold Otilia – ének, orgonán Szeghalmi Emese, rádiónk önkéntes műsorvezetője játszik.


Pályázati felhívás

Pályázatot hírdet a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület olyan gyerekek számára, akik a 2013/2014- es iskolai évben magyar nyelven tanultak 7., 8., 9. vagy 10. osztályban és teljesítik az alábbi feltételeket:
- A család anyagi helyzete nem teszi lehetővé a gyermek továbbtanulását; az egy főre eső
reális jövedelem nem haladja meg a havi nettó 400 RON-t.
- A szülő vállalja, hogy támogatás esetén legalább érettségiig tőle telhetően biztosítja
gyermeke továbbtanulását magyar nyelven.
- Csak olyan tanulók szülei pályázhatnak, akiknek gyermeke legalább 8,50-es általánost ért el
az előző tanévben.
Az egyesólet kéri, hogy ne pályázzanak olyanok, akik rendezett, jó körülmények között élnek, mert ezzel visszaélnek a támogatók szándékával, és az igazán rászorulókat foszthatják meg a támogatástól.
Az ösztöndíjat magánszemélyek biztosítják, akik személyesen is figyelemmel követhetik majd a támogatott tanuló előmenetelét. A cél az, hogy a legtehetségesebbek hátrányos helyzetük ellenére is
eljuthassanak középiskolába, majd egyetemre. A támogatásban részesülő tanulók munkáját, tanulmányi előmenetelét és a család anyagi helyzetét az Egyesület munkatársai családlátogatások során ellenőrzik. Bővebb információk a 0264-531153 -os kaphatók. A pályázatok beérkezési határideje 2014. július 31.


60 éve alakult a Kolozsvári rádió

Szubjektív, de reprezentatívnak szánt válogatással jelentkezett megalakulásának 60. évfordulóján a Kolozsvári Rádió. Digitalizált változatban adták közre az elmúlt 60 év felvételeit tartalmazó cédét, amelyet közönségtalálkozón mutattak be 2014. május 28-án, szerdán 18 órától, a Kolozsvári Rádió hangversenytermében. Ugyanitt levetítatték az évfordulóra készült, Kolozsvári Rádió 60 című riportfilmet.


Könyvbemutató a Kolozsvári Római Katolikus Nőszövetségnél

A kolozsvári Szent Mihály Római Katolikus Plébánia tisztelettel vár mindenkit június 2-án, hétfőn d.u. 5 órától a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség Szentegyház utca 2. szám alatti dísztermében sor kerülő Csávossy György Őszi utakon - versek, esszék színművek c. könyvének bemutatójára. Köszöntő beszédet mond Ft. Kovács Sándor főesperes, a zenei műsor összeállítója és vezetője dr. Potyó István karnagy.


TIFF Kolozsváron
Idén Május 30 és Június 8 között kerül sor a 13. Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválra Kolozsváron több új heszínen. A fesztivál magyar programjának fénypontja Szász János: A nagy füzet című alkotása, de levetítik Bodzsár Márk: Isteni műszak című első játékfilmjét és Kovács Kristof Besence open dokumentum filmjét is. Megemlékeznek ugyanakkor az idén elhunyt Jancsó Miklosra, levetítik Még kér a nép című filmjét. Kiemelt esemény ugyanakkor Makk Károly: Bolondos vakáció című magyar-román kooprodukciója, amelyet Bonchidán vetítenek le és a szervezők meghívták a film szinészeit. A kolozsvári TIFFen 55 ország 217 játék-és rövídfiljét láthatja a közönség.


Híreinket tudósítóinktól, a szekelyhon.ro, a váradi és a gyulafehérvári érsekség honlapjáról gyűjtöttük.

MRE - Hírszolgálat, 2014. május 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment