2014. március 11. – Hírek és programajánló

HÍREK

A pápa megkezdte nagyböjti lelkigyakorlatát Aricciában a Római Kúria tagjaival
Március 9-én, vasárnap délután utazott a Róma közelében fekvő kisvárosba Ferenc pápa, hogy a Római Kúria tagjaival együtt részt vegyen a nagyböjti lelkigyakorlaton. Az elmélkedéseket a római egyházmegye papja, Angelo De Donatis, a capitoliumi Márk evangélista templom plébánosa tartja. A lelkigyakorlat március 14-én, pénteken délelőtt ér véget. A lelkigyakorlat ideje alatt minden pápai audiencia szünetel, beleértve a szerdai általános kihallgatást is.


Belgium: Fülöp király aláírta a kiskorúak eutanáziáját engedélyező törvényt
Fülöp király aláírásával Belgium az első ország, amely legalizálja az eutanáziát korhatár nélkül a gyermekek számára is. Figyelmen kívül hagyták az interneten a világ minden részéről összegyűjtött 210 ezer tiltakozó aláírást.
A törvény szerint mostantól az eutanázia alkalmazható kiskorúakra is, akik elviselhetetlen és gyógyíthatatlan fizikai szenvedést élnek meg a végső szakaszban, ha ők maguk vagy szüleikkel és egy orvossal egyetértésben kérelmezik. Egy pszichológusnak kell igazolnia a gyermek ítélőképességét.
A belgiumi vallási vezetők szerint ez a törvény nemcsak öl, de rombolja a társadalomban meglévő kötelékeket is.
A saját gyermek élete kioltásának lehetővé tétele belülről bomlasztja szét az emberi család egyik legerősebb kötelékét, a szülő-gyermek közötti viszonyt. Ez jelentősen túllép az orvoslás határain, beláthatatlan társadalmi és emberi következményekkel jár.


Új ifjúsági műsor a Mária Rádióban

Hangolj Rá! címmel új  ifjúsági műsor indul a Mária Rádióban, minden kedden 18:30-tól. Műsorvezetők Csont Ede, valamint Hölgyes Pál-Zsolt atyák. Szeretettel hívjuk a fiatalokat hogy hangolódjanak együtt Krisztusra, minden kedden,így tehát már ma is 18:30-kor.


PROGRAMAJÁNLÓ

Nyílt esték: sokszínű Caritas
A Gyulafehérvári Caritas Nyílt esték: sokszínű Caritas mottóval előadás- és beszélgetéssorozatot indít. Célja betekintést nyújtani azon témákba, társadalmi problémákba, amelyek a programjaik alapját képezik. Mesélnek a munkájukról, megosztják tapasztalataikat az érdeklődőkkel és igyekeznek hasznos, praktikus tanácsokkal ellátni a résztvevőket. A program első körben három helyszínen indul:
Csíkszeredában hétfőnként, a Petőfi utca 30 szám alatt. Itt Az időskor lélektana címmel indult a tegnap este a nyílt esték előadássorozat.
Székelyudvarhelyen a Papkertben, a Caritas épületében keddenként lesznek a Nyílt esték. A mai  első találkozón Sajgó Balázs, a Caritas lelki igazgatója tart előadást.
Gyergyószentmiklóson pedig szerdánként tartják a Nyílt estéket a Márton Áron utca 22 szám alatt. Kezdő téma: a vidékfejlesztés. Az előadások mindenhol 17.00 órától kezdődnek.


Boldog II. János Pál pápa ereklyéje Csíksomlyón
Március 11-13 között a csíksomlyói kegytemplom nagyböjti triduumára Boldog II. János Pál pápa ereklyéje érkezik Mátraverebély-Szentkútról. Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek, a pápa személyi titkára adományozta a szövetdarabot, amely II. János Pál pápa vérével van átitatva. Csíksomlyón a három lelkigyakorlatos estét 18.00 órától. Kálmán Peregrin mátraverebély-szentkúti kegyhelyigazgató vezeti. A szentmisék után nyilvános tiszteletre ki lesz helyezve Boldog II. János Pál ereklyéje.


Hit-Tan-Folyam Székelyudvarhelyen
Március 13-án, csütörtökön este ½ 8 órától a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánia hittantermében lesz a Hit-Tan-Folyam e havi előadása. Meghívott Dr. Zamfir Korinna, Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának előadótanára. Előadásának címe: „Talán megoszlott Krisztus? (1Kor 1,13) Az egység és a sokféleség kihívása Krisztus egyházában”. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.


Plébánia éve sorozat Szombatfalván
Március 13-án, csütörtökön, 18.00 órától, a Székelyudvarhely-szombatfalvi plébánia Közösségi Házában, a Plébánia éve sorozat keretében előadást tart Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes A szerető kommunikáció legfontosabb akadályai címmel.


Tündérkertekben a jövő
A Civitas és az Élő Szövet Alapítvány újabb Tündérkert létrehozását tervezi: ezúttal a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csíkszentsimoni Szent László Mezőgazdasági Szakkollégium számára. A kezdeményezők adománygyűjtést hirdetnek: helyi jellegzetes gyümölcsfacserjéket, egres-, ribizli-, málna-, szeder-, homoktövis-, hecserli- és mogyorócsemetéket várnak. „Aki tud a saját környezetében hagyományos gyümölcsfákat, amelyek kihalófélben vannak, kérjük, segítsen megtalálni. Ezekről a fákról oltóvesszőket gyűjtünk, és a tulajdonosnak egy beoltott csemetét adunk köszönetképpen.” – mondta el Pakot Mónika programigazgató.
A begyűjtött cserjéket március 29-én, Csíksomlyón Böjte Csaba ferences szerzetes megáldja és az önkéntes részvevők elültetik a cserjéket. További információért hívják a Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdióját, a 0266-212686-os telefonszámon.


Fiatalokat várnak a dévai Szívközpontba
Gyere és lásd elnevezésű rendezvény célja bemutatni, hogyan lehet a Szívközpontok egyikében egy évet másoknak ajándékozni. A Szívközpontok közössége lehetőséget nyújt a fiataloknak, hogy meghatározott időre, végleges elköteleződés nélkül, hivatásukat felismerjék. A missziós mozgalom húsz országban önkéntes alapon működik. Erdélyben a Gyulafehérvári Érsekség jóváhagyásával van jelen. Március 15-16-án, Déván találkozót szerveznek azon fiatalok részére, akik meg szeretnék ismerni ezt a missziós tevékenységet. A Gyere és lásd hétvége nyitott mindazok számára, akik érdeklődnek a mozgalom iránt. Érdeklődni a0751-6643980751-664398-as telefonszámon lehet.


Nagyböjti lelkigyakorlatokra hívnak a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében
2014. március 14-16. között a Szent József a munkás Katolikus Férfiszövetség Önátadás. Boldogan! címmel nagyböjti, lelki, megerősítő hétvégét szervez férfiaknak, férjeknek, apáknak. A rendezvény helyszíne: Szatmárnémeti, Szt. Alajos Konviktus. A hétvégére tervezett események: pénteken este kulturális csemege és tapasztalatok megosztása különböző vidékekről érkezettek részéről; szombaton: előadások, okulások, vitafórum, szabadtéri játékok, este szentségimádás; vasárnap: szentmise a Szt József templomban, családi keresztút a Kossuth-kertben, közös ebéd. További információkat ad és a jelentkezéseket fogadja Lupcsa András0744-4227270744-422727.

Isten álma a nőről címmel nők, feleségek, édesanyák lelki hétvégéjét tartják Nagyszokondon március 14. és 16-a között. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye család munkacsoportja a nőket szólítja meg, amikor egyedülállókat, feleségeket, családanyákat hív egy teljes hétvégére elmélkedni arról, miért jó nőnek lenni, hogyan élhetik hivatásukat feleségként, anyaként a hétköznapok forgatagában. A rendezvényen Ilyés Erika csíkszentdomokosi segítőnővér és György Ida szentkeresztbányai négy gyermekes édesanya tartanak előadássorozatot. A lelki hétvégére március 12-ig várják a jelentkezőket, a Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája 0744-1375680744-137568-as telefonszámán, valamint a vi@szatmariegyhazmegye.ro címen.


Családban marad 3. - új kiállítás a Magmában
A művészi hajlam öröklődését, átörökítését „illusztrálja” a Magma Kiállítótér Családban marad sorozatának 3. kiállítása, melyben három művész, három generáció, de egy család műveit mutatnak be, Sepsiszentgyörgyön. A közel három hétig látogatható kiállítás a három kivételes tehetségű művész - Mattis-Teutsch János, Mattis János, valamint Mattis-Teutsch Waldemar munkásságának egy-egy keresztmetszetét nyújtja. A Székely Nemzeti Múzeum anyaga és a család hagyatéka szokatlan módon, részben a Gyárfás Jenő Képtár felújítási munkálatai miatt, a Magma Kortárs Kiállítótérben
kap helyet Megnyitó: március 13-án, csütörtökön, 19 órától. Köszöntőt mond: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A kiállítást megnyitja: Bartha Zonga, muzeológus. A tárlat március 30-ig látogatható.

MRE - Hírszolgálat, 2014. március 11.

About the author

maradmin

Leave a Comment